Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drama na Rebru

Mama Snježana vjeruje u čudo: Moj Luka je borac

inkubator
Ilustracija
VL
Autor
Diana Glavina
15.03.2011.
u 09:03

Luka Lovrić rođen je sa 600 grama nakon samo 22 tjedna trudnoće, ali živi uz silne napore zagrebačkih liječnika već dva i pol tjedna

- Uvjerena sam da će moj mali Luka preživjeti! Da je moja beba čudo, vidjelo se već na samom porođaju u “Merkuru”, kada je plakao tako snažno i glasno kao da je u trudnoći prenesen, a ne da je rođen toliko ranije. Osim toga, Luka živi već dva i pol tjedna i na njemu vidim koliki je borac – više nije plav... Već imam troje djece i poznajem djecu – ispričala nam je gospođa Snježana Lovrić, majka maloga Luke koji se od rođenja, uza svu moguću pomoć liječnika, bori za preživljavanje u jedinici za neonatalnu skrb zagrebačkog Rebra. Do sada uspješno! No, kako će ova, prije svega za obitelj, ali i za liječnike, dramatična priča završiti, liječnici ne mogu niti žele predviđati. Luka je rođen sa 600 grama, i to u dvadeset i drugom tjednu trudnoće. Njegova mama Snježana kaže da je beba nakon rođenja pala na težini, na 540 grama, no da, unatoč svemu, Luka napreduje, majka vidi i po djetetovoj težini.

Dvije operacije crijeva


– Luka je sada težak 606 grama, a primjerice, u Dječjoj bolnici u Miamiju, u Floridi, Amillia Sonja Taylor rodila se nakon 21. tjedna trudnoće sa samo 283,5 grama – kaže gospođa Snježana, koja upućuje molbu svima koji imaju neko iskustvo, saznanja, informacije iz životnih situacija o tako rano rođenoj djeci da joj se obrate. Želja da dozna o iskustvima drugih u sličnim životnim situacijama glavni joj je motiv što je, uz pomoć prijateljice, o Luki govorila na internetu i u našim novinama.

Ima li povratnih vijesti? – Ima, ali riječ je o djeci koja su se rodila s niskom porođajnom težinom, ali ne tako rano kao moj Luka – rekla nam je gospođa Lovrić, prepuna vjere da je baš njen sin “pravo čudo” jer je, kaže, već preživio i dvije operacije crijeva.

U liječničkoj ekipi koja se danonoćno brine o Luki i neonatologinja je prim. dr. Vesna Benjak.

– Činimo sve što je moguće. Luka je na respiratoru, imao je komplikacije s crijevima, što je uobičajeno za tako sićušne i tako rano rođene bebe. Riječ je o tzv. nekrotizirajućem enterokolitisu, imao je i krvarenje u mozgu, a gotovo su svi njegovi unutarnji organi nezreli – rekla nam je prim. Benjak.

Ne želi o životnim prognozama maloga Luke, no statistike mu ne idu u prilog.

Granica pobačaja

– Prema nekim svjetskim statistikama, prosjek preživljavanja djece rođene sa 22, 23 i 24 tjedna u prosjeku je jedva 20 posto, a djeca koja i prežive, njih barem 90 posto, pate od neuroloških i drugih oštećenja – kaže prim. Benjak. U Hrvatskoj se godišnje rodi oko 200 djece s težinom od 500 do 1000 grama. Preživljenje djece rođene sa 25 gestacijskih tjedana je oko 50 posto, a što kod nedonoščadi trudnoća dulje traje, i preživljenje i zdravlje djeteta je bolje.

Naime, 22, 23 tjedna gestacijske trudnoće smatra se granicom između porođaja i pobačaja. Prije je ta granica bila 27 tjedana, potom je spuštena na 24, danas je 22 tjedna upravo zbog razvoja neonatalne skrbi – rekao nam je ginekolog ravnatelj Petrove prof. dr. Slavko Orešković.

Ginekolog iz KB-a “Sveti Duh” doc. dr. Ratko Matijević napominje da je duljina trudnoće puno važniji prognostički element za preživljenje nedonoščadi nego težina.

– To znači da je između djeteta rođenog sa 600 grama u 23. tjednu te djeteta iste porođajne težine u 28. tjednu velika razlika. Inače, dijete rođeno sa 22 tjedna trudnoće samo u najboljim neonatološkim centrima u svijetu ima oko 10 posto šanse da preživi. A većina preživjelih, ako ne i sva, imat će određeni stupanj oštećenja – kaže doc. Matijević.

No da su čuda ne samo moguća nego da se i događaju dokazuje najmanja preživjela beba u svijetu, o kojoj su u veljači 2007. godine pisali svi svjetski mediji. To je Amillia Sonja Taylor, koja se rodila nakon 21 tjedan trudnoće sa samo 283,5 grama u u Dječjoj bolnici u Miamiju, u Floridi. Bila je malena doslovce poput olovke.

Komentara 14

OB
-obrisani-
11:09 15.03.2011.

isuse uslisi molitve obitelji lovric i ozdravi malog luku po suzama tvoje presvete majke

Avatar Nesalomljiva
Nesalomljiva
21:04 15.03.2011.

Bog ga blagoslovio i poživio u dobrom zdravlju i veselju do duboko u starost!

BU
BukiZG
10:19 15.03.2011.

Svu sreću želim malom Luki !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije