Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska unija

Malo i srednje poduzetništvo osnova je razvoja gospodarstva

krojacica
pixsell
16.04.2012.
u 00:01

Tržište Europske unije u 2010. godini evidentiralo je 20,8 milijuna malih i srednjih poduzeća – ona pokrivaju 2/3, odnosno 87,7 milijuna radnih mjesta i 58,4% ukupne bruto dodane vrijednosti proizvodnje

Stvaranje gospodarstva utemeljenog na znanju velik je izazov za današnju Europsku uniju i osnovni cilj Lisabonske strategije za razvoj – Europa 2020. Postizanje tog cilja omogućit će dinamično i konkurentno tržište s boljim radnim mjestima i većim udjelom socijalne uključenosti. Stoga institucije Europske unije s pravom traže od svojih članica poboljšanje svih politika za razvoj tržišta, pa tako i politika za razvoj malog i srednjeg poduzetništva.

Tržište Europske unije u 2010. godini evidentiralo je 20,8 milijuna malih i srednjih poduzeća. Od navedenog broja 92,1%  pripada mikropoduzetnicima (koji zapošljavaju do 10 djelatnika). Navedeni broj poduzetnika pokriva 2/3, odnosno 87,7 milijuna radnih mjesta i 58,4% ukupne bruto dodane vrijednosti proizvodnje. Unatoč teškim makroekonomskim prilikama protekle godine, očekivan je rast poduzetničkog sektora u svim kategorijama. Malo i srednje poduzetništvo osnova je razvoja gospodarstva u Europskoj uniji, a razvoj poduzetničke klime i smanjivanje administrativnih barijera za tvrtke za 25% u 2012. godini je prioritet tog razvoja.

Još 2008. godine Europska komisija prihvatila je Povelju za mala poduzeća te razvila načelo „prvo misli na malo“. Ovim strateškim dokumentom Europska komisija dala je središnju ulogu malim i srednjim poduzećima u Europskoj uniji i pozvala zemlje članice da maksimalno potiču razvoj malog poduzetništva, definirajući 10 temeljnih principa koji se odnose na:

– kreiranje pozitivne poduzetničke klime za razvoj i napredovanje malih poduzeća

–  omogućavanje druge prilike poštenim poduzetnicima koji su bankrotirali

– kreiranje politike po načelu „prvo misli na malo“

– javnu administraciju na usluzi poduzetnicima

– prilagođavanje javne politike poduzetnicima, omogućiti im dostupnim javnu nabavu i bolje korištenje državnih potpora

– omogućavanje pristupa kvalitetnom financiranju i parcijalnim komercijalnim plaćanjima

– omogućavanje boljeg iskorištavanja prilika jedinstvenog tržišta EU

– promoviranje i nadograđivanje vještina poduzetnika i svih oblika inovacija

– omogućavanje prilike za iskorištavanje globalnih izazova za zaštitu okoliša

– poticanje malih poduzetnika da iskoriste rastuća tržišta.

Posebne politike odnose se i na samozapošljavanje koje iznosi oko 45% u Europskoj uniji, dok je, primjerice, u SAD-u do 61%, kao i na politiku poreza na dodanu vrijednost koja omogućuje određene povlaštene situacije, npr. kada mali poduzetnici prodaju robu na lokalnom tržištu.

Brojne su iznimke i povlastice koje se odnose na male poduzetnike. Kako bi se smanjila rodna razlika u poduzetništvu, Europska unija potiče razvoj ženskog poduzetništva, a što je primjenjivo i u Hrvatskoj. Za kvalitetniji pristup financiranju poduzetničkih pothvata, Europska investicijska banka (EIB) kreirala je poseban Mikrofond s inicijalnim kapitalom od 40 mil €, kojim podupire nebankarske mikrofinancijske institucije za povoljne kreditne linije malim poduzetnicima. Europska komisija također potiče EIB na posebnu financijsku omotnicu za kredite rizičnog kapitala. U Hrvatskoj je puna tri mjeseca bio otvoren prvi javni poziv iz IPA III C programa Regionalna konkurentnost, koji omogućuje financiranje poduzetničkih pothvata malih i srednjih poduzetnika te ostvarivanje nepovratne potpore u iznosu do 200.000 €. No, poduzetnici u Europskoj uniji mogu svoje poduzetničke ideje i pothvate financirati iz više fondova.

Do 2013. godine kohezijska politika omogućava poduzetnicima korištenje 27 bilijuna €. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj poduzetnici mogu financirati projekte gradnje i proširenja proizvodnih kapaciteta i nabave opreme u iznosu od 50 do 80%, ovisno o BDP-u regije. Za razvoj poduzetničkih i specijalističkih znanja i vještina menadžera i djelatnika mogu ostvariti potpore iz Europskog socijalnog fonda. No, postoje i vrlo su značajni i posebni programi zajednice, primjenjivi već nekoliko godina i u Hrvatskoj, poput Okvira za konkurentnost i inovacije (CIP), Sedmi okvirni program (FP7), EUROSTARS, EUREKA, koji financiraju inovativne i istraživačke poduzetničke ideje a kojima i naši poduzetnici mogu koristiti europske programe za razvoj vlastite konkurentnosti. Iskoristimo ih!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije