Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljetovanje iz snova

Mali Iračani izaći će prvi put iz izoliranih sela i doći u Sukošan

iračani
Pixsell
16.06.2011.
u 10:00

Đurđa Adlešič: Sramežljiv osmijeh blistavih zuba i prašni dlan curice skrivene iza marame pamtit ću cijeli život

Pogled tamnih očiju, sramežljiv osmijeh blistavih bijelih zuba i mali, prašinom umrljani dlan djevojčice skrivene iza tkanine marame detalj je koji ću pamtiti cijeli život. Ako ni zbog čega drugog, a razloga je nebrojeno, onda zbog tog susreta sav trud oko organizacije dolaska malih Iračana bio je vrijedan – kazala nam je ugledna političarka i saborska zastupnica te predsjednica Zaklade za humanitarno razminiranje Hrvatske Đurđa Adlešič.

Prvi put na putovanju

Prvi kontakt Đ. Adlešič s djecom, čiji su roditelji, jedan ili oba, poginuli u eksploziji protupješačkih mina ili ostali teški invalidi, dogodio se za njezina posjeta hrvatskim vojnicima u sastavu 11. kontingenta HV-a u misiji ISAF-a u Afganistanu.

– Oni su, za svog slobodnog vremena, uredili vrtić za djecu čije su majke bile u zatvoru zbog sumnje u preljub. Sumnja je dovoljna da se žene zatvore, a zahvaljujući njima, barem su djeca bila blizu majki – kazuje političarka. Već u Afganistanu počela je misiju prikupljanja sredstava za razminiranje, a kao predsjednica Zaklade za humanitarno razminiranje pokrenula je akciju da se djeca iz Iraka, čiji su roditelji žrtve mina, dovedu na ljetovanje u Hrvatsku.

– Tek kada smo krenuli u projekt shvatili smo koliko je kompleksan – dodaje.

– Riječ je o djeci u dobi od 12 do 14 godina koja su na različite načine zbrinuta u Iraku i kojima je put u Hrvatsku, kamo dolaze u nedjelju, prvi izlaz iz njihovih sela i zatvorenih sredina. Putovanje avionom njima je doživljaj, a nama pravi pothvat s obzirom na to da malo prijevoznika uopće leti u Irak. Osim toga, riječ je o djeci koja imaju specifične životne, prehrambene, higijenske navike, a sve je to trebalo uskladiti. Zbog toga putuju i prevodioci, liječnici, psiholozi... – kaže Adlešič.

Preko Istanbula u Zagreb

Male Iračane čeka i naporan put preko Istanbula, no u RH ih čeka neizmjerna pažnja i ljubav domaćina. S njima će se u sukošanskom odmaralištu, koje im je ustupila Hrvatska pošta, družiti i 25 djece bez adekvatne roditeljske skrbi iz Hrvatske. U odmaralište Hrvatskih šuma u blizini, također u organizaciji Zaklade, stiže i skupina djece iz BiH koja su pobijedila na EUFOR-ovu natjecanju o temi mina.

Komentara 11

OB
-obrisani-
10:35 16.06.2011.

braćo hrvati ovo je jako lepo od vas napokon nešto humano i sa vaše strane i povucite vojsku iz avganistana......

PK
puši kurac
10:43 16.06.2011.

lijepa vijest! sad sam zbunjen, pa kaj to još postoji!?

NN
nije nego
14:49 16.06.2011.

jadna dica,kome su ona krivac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije