Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Mali električni Eko spašava rusku autoindustriju?

Projekt peterburške tvrtke Jarovit Motors ispočetka nije osobito intrigirao rusku vladu, ali nakon što se za njega zainteresirao najbogatiji postkrizni oligarh Mihail Prohorov, uslijedio je njegov sastanak s Vladimirom Putinom.
27. siječnja 2010. u 12:40 5 komentara 4 prikaza
Eko 3

Nakon Lade u 20., 'narodni automobil' Rusije u 21. stoljeću mogao bi postati - Eko!

Projekt peterburške tvrtke Jarovit Motors ispočetka nije osobito intrigirao rusku vladu, ali nakon što se za njega zainteresirao najbogatiji postkrizni oligarh Mihail Prohorov, uslijedio je njegov sastanak s Vladimirom Putinom, a mediji su se raspisali su o mogućoj reinkaranciji ruske autoindustrije.

Pogon Eka trebao bi biti hibrid benzinskog motora i elektromotora od 50 kW (oko 70 konjskih snaga), koji bi ograničio potrošnju do 3,5 litara za 100 km.

Moderni bi autić mogao biti opremljen ruskim navigacijskim sistemom GLONASS (ruski odgovor na GPS) koji omogućuje elektronički ključ, telefon, multimedijalni sustav itd.

Prohorov je već poznat po ulaganju u nove tehnologije. Navodno je spreman uložiti 100 milijuna eura u razvoj novog 'budžetnog vozila', kraćeg od 3,6 metara i teškog oko 700 kilograma, čija cijena ne bi smjela biti viša od 9000 eura!

Agencija Lenta javlja da su stručnjaci zasad najviše skeptični oko mogućnosti da cijena doista bude tako niska. Ne treba dvojiti koliko će u Putinovim očima porasti 206 cm visoki Prohorov uspije li sada spasiti rusku autoproizvodnju...

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • crosssser:

    ...ma samo mi malo cudno sto se Horvati toliko bave Rusijom, ...pa okrenite se vise sebi i svojim saveznicima....Kosovo, Kazahstan.....

  • -obrisani-:

    Prije koji dan Angela Merkel je rekla kako Njemačka mora postati vodeća zemlja svijeta u proizvodnji električnog automobila. Očito je kako je ovo odjek njenih riječi iz Rusije. Stanje naftnih rezervi u Zemlji je toliko malo da se nitko ne ... prikaži još! usudi izreći istinu. Igra u kojoj se vlastitoj naciji osigurava prednost u odnosu na druge, koja se dosad zvala geopolitika, ili kako drugačije, danas se zove borba za postnaftno društvo. Onaj tko je dovoljno pametan da preostale zalihe nafte iskoristi za izgradnju strojeva, tehnologije koje će za pogon koristiti električnu energiju, vlastitoj naciji osigurava prednost. Toga su danas svjesni manje- više svi. Utakmica je počela.

  • dobravečerhr:

    Svaka čast VL na fotki ...