Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROBLEMI U KOMUNIKACIJI

Malenica: 'DORH treba redovito komunicirati o svom radu, osobito o predmetima od interesa javnosti'

Zagreb: Ivan Malenica dao je izjavu za medije nakon održane sjednice Vlade RH
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
08.02.2023.
u 17:58

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica zaključio je da DORH treba poboljšati komunikaciju o svome radu, pogotovo kada se radi o složenim predmetima i predmetima od velikog interesa javnosti. Međutim, utvrdio je kako se stopa ažurnosti povećava, a vrijeme rješavanja predmeta skraćuje i napore treba uložiti u smanjenje broja neriješenih predmeta

S obzirom na interes javnosti za rad Državnog odvjetništva (DORH) i potrebu jačanja povjerenja i razumijevanja nadležnosti u vladi smatraju da je DORH treba redovito komunicirati o svom radu, pogotovo kada se radi o složenim predmetima i predmetima od velikog interesa javnosti. Rekao je to ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u srijedu na sjednici s koje je Vlada RH predložila Hrvatskome saboru da prihvati izvješće glavnog državnog odvjetnika o radu državnih odvjetništava u 2021. te izvješće predsjednika Vrhovnog suda o stanju sudbene vlasti za 2021.

Govoreći o izvješću o radu DORH-a, Malenica je naveo kako indikator uspješnosti koji primjenjuje Komisija za učinkovitost pravosuđa Vijeća Europe, pokazuje da se stopa ažurnosti povećava 99 posto u 2017. na 100 posto u 2021. godini, dok se vrijeme rješavanja predmeta skratilo sa 141 dan u 2017. na 65 dana u 2021 godini. Izneseni podaci ukazuju na visok stupanj ažurnosti u radu, a smatramo da je u idućem razdoblju potrebno poduzeti dodatne mjere i aktivnosti za povećanje efikasnosti i znatno skraćivanje vremena donošenja državnoodvjetničkih odluka, rekao je Malenica. Istaknuo je pritom da je vlada izmjenama uredbe adekvatno vrednovala složenost poslova radnog mjesta financijskog istražitelja te da se kontinuirano nastavlja tehničkog opremanje.

01.06.2022., Zagreb - U Saboru je pocela 23. sjednica Nacionalnog vijeca za pracenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije koja na dnevnom redu ima javno saslusanje Glavne drzavne odvjetnice Republike Hrvatske radi ispitivanja eventualnog politickog utjecaja na rad DORH-a. Glavna drzavna odvjetnica Zlata Hrvoj Sipek Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"S obzirom na interes javnosti za rad Državnog odvjetništva i potrebu jačanja povjerenja i razumijevanja nadležnosti, kao i stadija postupka i ovlasti pravosudnih institucija, smatramo da je potrebno redovito komunicirati rad Državnog odvjetništva, pogotovo kada se radi o složenim predmetima i predmetima od velikog interesa javnosti", poručio je. Izvješće predsjednika Vrhovnog suda pokazuje, u odnosu na 2020. godinu, povećanje broja predmeta za 13 posto, dok stupanj ažurnosti sudova iznosi 97 posto uz zadržavanje vremena očekivanog rješavanja predmeta gotovo na razini 2020.

Dugogodišnji postupci negativno utječu na rezultate rada sudova

Dodatne napore, rekao je Malenica, potrebno je još uložiti u smanjenje broja neriješenih predmeta koji se pred sudovima vode dulje od sedam godina, jer još uvijek značajan broj tih predmeta negativno utječu na rezultate rada. "Iz tog razloga i Ministarstvo provodi niz aktivnosti kojima je cilj podići učinkovitost sudova. Tijekom 2021. doneseni su i specijalizirati akcijski planovi za povećanje učinkovitosti  s ciljem smanjenja broja neriješenih predmeta s naglaskom na predmete starije od sedam godina i predmete kojima prijeti zastara", dodao je.

Istaknuo je i kontinuirane napore u poboljšanje infrastrukturnih uvjeta rada sudova te naveo da je u proteklom petogodišnjem razdoblju uloženo više od 66 milijuna eura, a planirana ulaganja u idućem četverogodišnjem razdoblje iznose više od 330 milijuna eura, za što su osigurana sredstva. Hrvatskome saboru predloženo je da ne prihvati zaključak kojim se obvezuje vladu da Andriju Mikulića razriješi dužnosti glavnog državnog inspektora, što predlaže saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto (Odlučnost i pravednost).

Vladin stav obrazložio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekavši kako državni inspektorat nije nadležan za politiku formiranja cijena, praćenje i kretanje cijena, već je inspekcijsko tijelo koje je, sukladno ovlastima danima u području trgovine, usluga i zaštite potrošača, isključivo nadležno za nadziranje provedbe zakona. "Vlada radi sprečavanja negativnih učinaka promjena pojedinih cijena svojim pravnim aktima može poduzeti mjere ograničenja slobodnog formiranja cijena, a u tom slučaju je zadaća Državnog inspektorata kontrolirati primjenjuju li trgovci, odnosno poslovni subjekti koji su pod nadzorom tržišne inspekcije, takva ograničenja cijena", dodao je.

>> VIDEO: Izjava Andreja Plenkovića nakon početka suđenja Đuri Čehuliću

Komentara 1

SP
Stari panj
19:05 08.02.2023.

Može li onda izvještaj o uvozu djece iz dalekih zemalja, uz naglasak na odobrenu na sudu u Zlataru?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije