Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOLAN RASTANAK

Male rode oprostile se od Malene, na put se sprema i Klepetan

rode
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
13.08.2014.
u 08:50

Mlade su se rode prvi put izravno zaputile u 13.000 kilometara udaljenu Južnu Afriku

Dva tjedna kasnije nego li je to bio slučaj prethodnih godina, gnijezdo Malene i Klepetana napustilo je njihovih četvero ptića. Uobičajeni odlazak u Lonjsko polje, gdje bi se neko vrijeme u prirodnom okruženju učile letenju i samostalnom životu, ove je godine izostao, vjerojatno zbog neuobičajenih vremenskih prilika i kišovitog ljeta. Mlade su se rode iz svog obiteljskog gnijezda na krovu područne osnovne škole u Brodskom Varošu prvi put izravno zaputile u 13.000 kilometara udaljenu Južnu Afriku. Kao i uvijek, rastanak je bio dirljiv.

- Male su rode bile jako privržene majci. Ubrzo nakon polaska vratile su joj se i cijeli dan klepetale oko nje i slijedile je po igralištu. Nije im jasno zašto i ona ne ide s njima. I Malena se uznemirila. Zna da bi ih ona trebala odvesti na topli jug, a ne može – govori umirovljeni domar Stjepan Vokić, čeznutljivo gledajući u gnijezdo u koje više nikada neće sletjeti dvoje Maleninih potomaka.

Mlade su rode ove godine "fulale" svoj termin kada moraju otići iz gnijezda. Tomu su djelomično pridonijeli i roditelji, koji su im do posljednjeg trenutka dopuštali da jedu s njima i nisu ih primoravali na odlazak. Stipa ih je hranio amperima punim ribe, a Klepetan im je donosio pijavice i žabe koje je kljunom hvatao u blatu. Pritom bi, kaže Stipa, uvijek bio "prljav k'o konj"! Prije odlaska na daleki put, rode su se skupile u jato u obližnjoj Slobodnici.

- Pravo je čudo koliko su te ptice programirane. Kada im dođe vrijeme, moraju se osamostaliti i tu nema iznimki ni sentimentalnosti. I ljudski bi se rod trebao ugledati na njih – smije se Stipe, koji više od dva desetljeća skrbi o rodi slomljenog krila. Klepetan je još kod Malene u gnijezdu i ne odvajaju se. Međutim, krajem mjeseca i on će na put, a Stipu i Malenu očekuje još jedan stresan rastanak i višemjesečno iščekivanje hoće li opet doći. Malena i Klepetan do sada su na svijet donijeli i othranili 49 mladih roda. Za razliku od Klepetana, koji svakog ožujka hrli natrag u zagrljaj svoje voljene, njihova se mladunčad nikada ne vraća u obiteljsko gnijezdo, nego si traže partnere i ostaju tamo gdje im se svidi.

Ključne riječi

Komentara 3

EV
evropljanin
20:05 13.08.2014.

sretan vam put maleni ljepotani. dirljiva i ljepa prica.

Avatar nijeminišta
nijeminišta
09:51 15.08.2014.

"... gnijezdo Malene i Klepetana napustilo je njihovih četvero ptića" ".. gledajući u gnijezdo u koje više nikada neće sletjeti dvoje Maleninih potomaka." - dvoje??? a otišlo ih je čevero. čudna novinarska matematika...

Avatar nijeminišta
nijeminišta
09:59 15.08.2014.

rode u africi provedu 6 mjeseci godišnje, a kod nas 4 mjeseca. nije li onda logičnije reći da im je kuća u africi, a kod nas dođu samo na ljetovanje dok tamo ne prođe zima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije