Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obrazovanje

Mala matura: Srbija je uvodi, Fuchs razmišlja

radovan fuchs
Tomislav Miletić/Pixsell
04.05.2011.
u 09:00

Odluka o maloj maturi još nije donesena, ali sustav je spreman za njeno provođenje

Prvi put ove godine 5000 učenika osmih razreda polagat će nacionalni ispit iz matematike. Ispit će se provesti od 16. do 20. svibnja, a datum polaganja birale su same škole.

– Učenike smo izabrali prema broju osmaša u školi i županiji, prema njihovu uspjehu kako bismo dobili reprezentativni uzorak. Testovi nisu isti za sve – kaže ravnatelj Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Goran Sirovatka.

Prema njegovim riječima, postoji nekoliko različitih varijanti testova kojima je obuhvaćen cjelokupan sadržaj matematike koji se radi u osnovnoj školi. Rezultati testova bit će poznati do kraja godine, a cilj im je prvenstveno poboljšati podučavanje matematike i detektirati slabe točke programa tog predmeta.

Nagodinu i hrvatski jezik
Sljedeće godine osmaši će polagati i test iz hrvatskog jezika, a postoji mogućnost da se ti testovi prošire na strane jezike, a u budućnosti možda i na ostale predmete.

Riječ je o projektu koji će potrajati, prema sadašnjem planu, najmanje četiri sljedeće godine. Što će biti nakon toga i u što nacionalni ispiti ili testovi mogu prerasti, nitko od prosvjetnih vlasti ne želi decidirano kazati. No, mnogi u uvođenju nacionalnih ispita za osmaše vide uvertiru u uvođenje male mature, za koju se zalagao i najavljivao njezino uvođenje bivši ministar obrazovanja Dragan Primorac.

Aktualni ministar Radovan Fuchs kaže da ideja o maloj maturi postoji i da se projekt može razraditi.

– Stručnjaci se još uvijek lome treba li djecu u tom uzrastu izlagati dodatnom stresu. Tehnički i organizacijski, uz određeno informatičko pojačanje, sustav obrazovanja ga je u stanju bez problema organizacijski i tehnički provesti. To se može razraditi, ali prilikom donošenja konačne odluke poštovalo bi se stajalište struke – kaže ministar Fuchs u čijem se mandatu o tome, budući da smo u izbornoj godini, sigurno neće odlučivati.

I Sirovatka tvrdi da je Nacionalni centar u stanju provesti malu maturu, ali da je oni neće predlagati niti se zalagati za njezino uvođenje.

Poboljšanje kvalitete
Malu maturu, nakon završetka osnovne škole, ove godine prvi će put polagati i osmaši susjedne nam Srbije, čije je obrazovno naslijeđe iz zajedničke nam bivše države vrlo slično našem. Rezultati postignuti na tom ispitu bit će im kriterij za upis u srednje škole. Jedan oblik male mature postoji i u Nizozemskoj, međutim, prema Sirovatkinim riječima, služi kao podloga za rano usmjeravanje učenika za nastavak obrazovanja. Nije obvezna, već je samo preporuka roditeljima u čemu bi njihovo dijete postiglo najbolje rezultate. Sirovatka drži da mala matura sama za sebe nema svrhu ako prethodno nisu definirani ciljevi obrazovanja.

– Želja nam je poboljšati kvalitetu osnovnih škola, a ne uvesti malu maturu kao svojevrsni razredbeni ispit za srednju školu. Počinjemo od matematike, koja se pokazala kao predmet u kojem učenici postižu prilično loše rezultate i iz koje trećina srednjoškolaca imao ocjenu dovoljan – tumači Sirovatka.

Ni ravnatelji srednjih škola, koji često prigovaraju da im iz osnovnih dolaze superodlikaši bez odgovarajućeg znanja, nisu pristaše uvođenja male mature. No slažu se u tome da bi kriterije i pravila upisa u srednje škole ipak trebalo promijeniti. No, česte prigovore roditelja i gužve u najelitnijim hrvatskim gimnazijama, a takvih je prema njihovoj procjeni samo desetak u Hrvatskoj, ne smatraju argumentom zbog kojeg bi to trebalo napraviti.

– Svi se osmaši mogu, ako to žele, upisati u neku od srednjih škola jer u pravilu ima nekoliko tisuća mjesta više od broja učenika. Svi koji žele u gimnaziju na kraju je i upišu, možda ne onu koju su željeli, ali neku drugu sigurno – tvrdi Sirovatka.

Ravnatelj zagrebačke Pete gimnazije Petar Mladinić ne može se opredijeliti za ili protiv uvođenja male mature. Ipak kaže: “Treba učiti na tuđim pogreškama, a činjenica je da je gotovo cijeli svijet odustao od male mature.”

Komentara 31

Avatar puky
puky
09:10 04.05.2011.

\"Srbija je uvodi, Fuchs razmišlja\" ?!?! ... kakve veze ima srbija sa ovim ?!?! ... zar su oni postalo regionalna regulativna sila za sva pa i to pitanje ... srbija je uvela aboliciju i rehabilitirala četništvo a Hrvatska još razmišljaja bi li ili bradonje uz bok braniteljima i partizanima postavila - to je valjda slijede dilema naših pametnih novinara ... strava ...

BO
Bogodol
09:15 04.05.2011.

Žalosno što neki novinari namjerno sve što se događa ili ne događa u Hrvatskoj uvijek uspoređuju sa Srbijom. Mene uopće ne zanimaju naši istočni susjedi (veliko zlo su nam nanjeli, sjetimo se tisuće ubijenih, razorena sela i gradovi), a novinarske prostitutke uzimaju kao osnovu situaciju i događanja u Srbiji u odnosu na nas. kada se neki novinar ako već želi da se Hrvatska uspoređuje sa susjedima sjetio Mađarske, Slovenije, Italije, Austrije itd, stalno nas se vraća u raspadnutu Jugoslaviju, kao da se uopće nismo oslobodili Srpko-komunističke čizme, stvarno žalosno, našim istočnim susjedima ne želim nikakvo zlo, samo neka im je kuća daleko kako kaže narodna poslovica.

CB
cba
09:09 04.05.2011.

Da i? Da srbija uvede kupleraj i mi bi trebali?, Dajte više se skinite sa tim srbima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije