Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USTAVNI SUD ODBACIO TUŽBE

Majka u London na liječenje, a sin da bi prehranio obitelj?

Prosvjed bivših radnika MTČ tvornice
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/4
02.12.2019.
u 18:23

Tijelima kaznenog progona bila je nedostupna od studenoga 2013. do lipnja 2018., a nalazila se na području Velike Britanije. U Londonu je, kako je navela, bila na liječenju.

Ustavni sud odbacio je tužbu Špire Kričke koju je 28. kolovoza podnio protiv rješenja Vrhovnog suda i varaždinskog Županijskog suda, na kojem je protiv njega i još nekoliko osoba podignuta optužnica zbog zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u tvrtkama MTČ tvornica čarapa u Čakovcu i MTČ tvornica dječje trikotaže u Prelogu.

Optuženi su za višemilijunske malverzacije.

Prvostupanjskim rješenjem produljena mu je mjera istražnog zatvora, koju je potom potvrdio i Vrhovni sud. Krička je od sredine 2016. nedostupan Županijskom sudu u Varaždinu. Na temelju Europskog uhidbenog naloga 18. rujna 2018. uhićen je u Velikoj Britaniji, gdje je prijavio prebivalište. Mjera istražnog zatvora protiv Kričke traje od 14. ožujka 2017., optužnica je podignuta 30. svibnja 2014., a potvrđena 20. listopada 2014.

Ustavni sud ocjenjuje da u dosadašnjem tijeku kaznenog postupka nije bilo nerazmjernih zastoja, a Š. Krička je cijelo vrijeme nedostupan. 

Ustavni suci, osim toga, smatraju da mu nije povrijeđeno jamstvo nepovredivosti slobode, kao ni pravo da se kao pritvorena osoba uz zakonsko jamstvo može pustiti da se brani sa slobode. Nije mu povrijeđeno ni pravo na pravično suđenje. Krička je u žalbi naveo da je napustio Hrvatsku i nastanio se u Londonu iz ekonomskih razloga, kako bi se zaposlio i prehranjivao obitelj. Tamo je i uredno prijavio adresu, a ta činjenica, smatra, nije mogla ostati nepoznata MUP-u. No, dužnost mu je bila obavijestiti sud o promjeni adrese, na što je bio i upozoren. 

"DORH je kao jedini razlog za određivanje istražnog zatvora ponudio moj odlazak na privremeni rad u inozemstvo bez dostave novog prebivališta i adrese. Pošto je taj propust sada ispravljen, te u svjetlu činjenice da sam ja osoba koja nikad nije bila ni optužena ni kažnjavana za bilo kakva ozbiljna kaznena djela, molim Ustavni sud da mi objasni na čemu se sad temelji Rješenje o određivanju istražnog zatvora. Nadalje molio bih Ustavni sud da mi pojasni u obrazloženju svoje odluke ma kakva ona bila, zašto bi bilo koji sud vise vjerovao djelatniku DORH-a nego meni, kad smo oboje samo stranke u postupku. Do donošenja pravomoćne sudske presude svaki građanin Hrvatske je apsolutno nevin. Presumpcija nevinosti bi po Ustavu trebala vrijediti i u mojem slučaju, zar ne? Nije na meni da dokazujem svoju nevinost, a ako DORH ima novaca, vremena i potrebe dokazivati moju krivnju u bilo kakvom sudskom postupku ja stvarno nemam nikakvih problema s tim. Ponavljam vrlo rado ću se odazvati svakom pozivu koji će mi biti uredno upućen od strane nadležnog suda", naveo je Krička u ustavnoj tužbi. 

Inače, Ustavni sud odbio je ovog ljeta i ustavnu tužbu koju je 10. srpnja podnijela njegova majka Darinka Krička, bivša predsjednica uprave MTČ Tvornice čarapa u Čakovcu i članica uprave MTČ Dječje trikotaže u Prelogu. D. Krička je 20. lipnja 2018. predana Hrvatskoj temeljem Europskog uhidbenog naloga izdanog 17. siječnja 2015.

Tijelima kaznenog progona bila je nedostupna od studenoga 2013. do lipnja 2018., a nalazila se na području Velike Britanije. U Londonu je, kako je navela, bila na liječenju. Navela je da je napustila Hrvatsku prije nego što je donesen ikakav istražni ili optužni akt protiv nje, i da nije znala da je protiv nje u tijeku kazneni progon. 

Ustavni sud ocijenio je da je u dosadašnjem tijeku postupka protiv nje bilo zastoja, i to zbog njezine višegodišnje nedostupnosti tijelima kaznenog progona u Hrvatskoj. Glavna rasprava u tom predmetu još nije zakazana jer se, kako je navedeno u odluci Ustavnog suda, još uvijek traga za trećeokrivljenim Špirom Kričkom.

Komentara 2

DU
Deleted user
19:18 02.12.2019.

Kako pravi lopovi uvijek imaju tisuću izgovora.

LI
liliZG
11:58 03.12.2019.

ovo je sprega kriminala i sudstva, čeka se zastara i to će biti to...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije