Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Grad Osijek morat će platiti 5 milijuna kn židovskoj obitelji?

Grad Osijek je na nedavno izgubljeni sudski spor uložio žalbu, u kojoj, među ostalim, ističe kako je “o zahtjevu za naknadu za oduzetu imovinu odlučeno u sporu koji ne pripada u sudsku nadležnost”.
07. studenoga 2019. u 19:58 12 komentara 4442 prikaza
Osijek
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Grad Osijek dužan je, po nepravomoćnoj presudi, isplatiti pet milijuna kuna Alexanderu Auferberu iz Izraela, kao naknadu za oduzetu imovinu njegovim precima, poznatoj židovskoj obitelji Heller koja je stradala u Auschwitzu.

Privođenje osumnjičenog za razbojništvo DORH Pljačkaše zaštitarskog kombija kod Osijeka tereti se za pokušaj teškog ubojstva

Na takvu odluku Općinskog suda u Osijeku gradska je uprava već uložila žalbu. Isplata će tako, ako do nje dođe, još pričekati. Riječ je, naime, o nekadašnjoj tvornici octa u tadašnjoj Destaničevoj ulici 17, u vlasništvu Arona i Luize Heller, bake i djeda Alexandera Auferbera. Današnji je to Blok centar II, najstrože središte grada.

Odselili se u Izrael

Aron Heller rođen je 1860. u Osijeku, a sa suprugom Luizom, mlađom 22 godine, izgradio je uspješan obiteljski posao. Kasno su postali roditelji, kći Olga rodila im se 1922. – Aronu su tada bile 62, a Luizi 40 godina. Prvu tvornicu octa u Osijeku kupili su 1933. Sve će, pak, prekinuti Drugi svjetski rat – imovina im je oduzeta, a supružnici Heller završavaju u logoru Auschwitz. Život su izgubili isti dan, 31. kolovoza 1942. Holokaust je preživjela jedino kći Olga, a vlastitu obitelj ona je zasnovala s Miroslavom Auferberom, koji je u travnju 1945. pobjegao iz Jasenovca i kročio u redove partizana. Sin Alexander rodio im se u studenome 1946., znači prije ravno 73 godine.

Auschwitz | Autor : Zoran Vitas Foto: Zoran Vitas

Nakon užasa Drugog svjetskog rata, napuštaju Hrvatsku i sele se u Izrael. Imovina Olginih roditelja ne vraća se, pak, obitelji. Po zahtjevu Ministarstva industrije i rudarstva Narodne Republike Hrvatske, Vrhovni je sud 1952. odlučio da imovina poduzeća Slavonija, proizvodnja octa u Osijeku, prelazi u državno vlasništvo. Pojašnjeno je tada kako bi “vraćanje imovine bilo štetno po interese narodne privrede”. Olga Auferber umire u studenome 1995., a njezin sin Alexander ostao je, tako, i jedini nasljednik Hellerovih. U međuvremenu, nakon uspostave hrvatske države, u nekadašnjoj Destaničevoj 17 “niknule” su zgrade. Neposrednom je pogodbom Općina Osijek, kako se vidi u sudskim spisima, “neizgrađeno građevinsko zemljište dodijelila na korištenje tvrtki Gradnja iz Osijeka”.

Tužba protiv Grada

No, Grad Osijek prethodno nije tražio izuzimanje od zakonske zabrane prijenosa prava raspolaganja nekretninama u društvenom vlasništvu. Fond za stambeno gospodarstvo Općine Osijek, kao investitor, nadalje, dobiva 1991. građevinsku dozvolu za izgradnju stambeno-poslovnog objekta. Alexander Auferber podnosi početkom 2003. godine zahtjev za povrat imovine oduzete za vrijeme jugoslavenske i komunističke vladavine, u Ured državne uprave. Odbijen je, kao neosnovan, a na žalbu je uslijedila odbijenica. Izborio je, pak, ponovljeni postupak, ali opet odbijen.

Ilustracija DARKO PAVIČIĆ 'Duh Asiza' kao prilika za Kršćane, Muslimane i Židove

Ipak, nakon žalbe je taj postupak nastavljen, no nakon podizanja tužbe protiv Grada Osijeka prekinut je dok ne završi ta parnica. A Grad Osijek je na nedavno izgubljeni sudski spor uložio žalbu, u kojoj, među ostalim, ističe kako je “o zahtjevu za naknadu za oduzetu imovinu odlučeno u sporu koji ne pripada u sudsku nadležnost”.– Po našem mišljenju, u samom je postupku postojao niz nepravilnosti i uvjerenja smo da ćemo u žalbenom postupku uspjeti – poručuju iz Grada Osijeka, dodajući kako će opširnije o toj temi govoriti nakon pravomoćne presude. Ističu kako sličnih predmeta pred Općinskim sudom nemaju, “jer se inače postupci za naknadu oduzete imovine vode u Upravnom postupku”.

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
 • lijepa_li si:

  jugoslaveni, antifašisti i partizani oduzeli, besplatno koristili 50g...hrvati nek vraćaju

 • Avatar xenon
  xenon:

  Vratiti trebaju oni koji su oduzeli.

 • oo8787:

  Puna podrška gradu Osijeku u žalbenom postupku.