Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVNI EPILOG

Majka poginule djevojke o nepravomoćnoj presudi: Ubila mi je dijete od 16 godina, ali i dalje vozi

Policija
Foto: Goran Stanzi/Pixsell/Ilustracija
1/3
06.03.2020.
u 09:31

Na Općinskom sudu u Osijeku 24-godišnja vozačica N. D. suočila se s nepravomoćnom presudom zbog prometne nesreće koju je skrivila iz nehaja

U prometnoj nesreći 22. siječnja prošle godine u Tomislavovoj ulici u Bilju poginula je 16-godišnja S. M., koja je sjedila kao putnica u prijateljičinu Peugeotu 206 CC koji je sletio s ceste, prevrtao se u zraku i zabio u betonski most.

Na Općinskom sudu u Osijeku 24-godišnja vozačica N. D. suočila se s nepravomoćnom presudom zbog prometne nesreće koju je skrivila iz nehaja. Zbog prometne nesreće u kojoj je teško ozlijeđena bila i sestra S. M. – 20-godišnja M. M., a vozačica i suputnica S. M. P. lakše ozlijeđene, N. D. osuđena je na djelomično uvjetnu dvogodišnju kaznu. Naime, ona će godinu dana morati odslužiti u zatvoru, a drugi dio kazne četverogodišnjim rokom kušnje, piše Jutarnji list. 

Ograničenje brzine 

Unatoč nalazima vještaka i  i preživjelih suputnica koje su joj netom prije nesreće govorile da prebrzo vozi po snježnom kolniku, optužena vozačica ne osjeća se krivom već je odgovornost svalila na auto koji je dolazio iz suprotnog pravca netom prije slijetanja. Na navedenoj dionici ograničenje brzine bilo je 50 km/h, a vještaci su zaključili da je vozila najmanje 64 km/h na sat te da je kroz zavoj mogla proći sigurno da je vozila manje od 39 km/h.

– Sjećam se da je padao snijeg, ali se nije topio na cesti. U autu sam vozila S. M. i M. M. koje su sjedile otraga, a na suvozačevom je bila S.M.P. Dolaskom u Bilje vozila sam 40 km/h, a netom prije ulaska u zavoj uočila sam da mi iz suprotnog smjera dolazi vozilo koje je djelomično prešlo srednju liniju koja razdvaja dva prometna traka. Uplašila sam se pa sam volanom skrenula ulijevo, a nakon mimoilaženja ponovno sam skrenula ulijevo i izgubila kontrolu nad autom. Ne sjećam se što se dogodilo i kako sam sletjela s ceste. Tek po dolasku policije došla sam k svijesti – ispričala je optužena N. D. u sudnici. 

Ona je vidjela sestre na stražnjem sjedištu te da se jedna žalila na bol u ruci, a iz auta su ih izvukli vatrogasci.

– Ne osjećam se krivom za nesreću jer smatram da je brzina kretanja bila prilagođena stanju na cesti. Prije ulaska u Bilje, suputnice su me upozorile da vozim brzo, ali ja sam išla oko 60 km/h. I ta je brzina bila prilagođena uvjetima. Po ulasku u mjesto smanjila sam brzinu i smatram da uzrok nesreće leži u drugom autu koji mi je dolazio iz suprotnog smjera. I ne znam kako Sandra kaže da nije vidjela taj drugi auto. Možda ga nije vidjela jer je u kobnom trenutku upozoravala sestre, koje su se nešto prepucavale na zadnjem sjedištu – branila se vozačica.

Kobna večer 

Sestra poginule djevojke M. M. prisjetila se kobne večeri u kojoj je izgubila svoju sestru.

– Bila sam u Dardi sa Sandrom na tečaju prve pomoći. A kako naš otac nije mogao doći po nas, Sonja, koja je bila s Nives, rekla je da će one doći. Sestra i ja smo na povratku sjedile odostraga i nismo bile vezane pojasom. Padao je snijeg. Upozorila sam Nives da vozi prebrzo, na što mi je rekla da ne vozi i da ide 80 km/h. Nakon toga smo ušle u zavoj koji je uspjela proći, a odmah zatim sletjele smo s ceste i udarile u betonski most. Izgubila sam svijest, a kad sam se probudila, ruka mi je bila zaglavljena iznad vozačeva sjedala. Auto je bio prevrnut na krov, a na meni je bila moja sestra koja je odmah preminula. Sjećam se i da je u vrijeme nesreće nailazilo neko vozilo iz suprotnog smjera, ali ne znam je li zašlo u naš prometni trak – rekla je M. M. koja je u nesreći zadobila prijelom nadlaktične kosti i istegnuće vratne kralježnice.

Svoj iskaz dala je i suvozačica S. M.P.. Ona je kazala, dok su vozile kroz Bilje, da ulicom nije prošla ralica za čišćenje snijega, a po ulasku u mjesto uočila je da Nives vozi 80 km/h.

– Maja je upozorila N. D. da vozi prebrzo, no ubrzo je došlo do zanošenja auta i slijetanja s kolnika. Nekoliko smo se puta prevrnule i zaustavile na krovu. Potom se sjećam da sam uočila N. D. pokraj auta, a M. M. je zazivala sestru – pojasnila je S. M. P., dodavši kako N. D. nije ništa rekla na primjedbe da prebrzo vozi.

Majka poginule djevojke zaprepaštena je kaznom koju je dobila mlada vozačica. 

– Ubila mi je dijete od 16 godina, ali i dalje vozi i na slobodi je. Osuđena je na djelomičnu kaznu. I što reći na sve? Prošla je zapravo nekažnjeno. Razočarana sam našim pravosuđem jer za mnogo manje stvari dobije se veća kazna. Znam da meni ništa moje dijete ne može vratiti, ali oduzela je jedan život i uništila nekoliko obitelji. Tu djevojku nisam vidjela od nesreće. I nemam snage vidjeti je. Njezini roditelji pokušavali su stupiti u kontakt s nama, ali vjerujte, ja nemam snage za susrete s njima – prokomentirala je  majka presudu za Jutarnji. 

Komentara 1

LI
liliZG
11:38 06.03.2020.

sve mi se čini da ćemo o toj mladoj dami od 24 godine još čitati u novinama u ovoj rubrici...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije