Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presedan

Prvi slučaj u Hrvatskoj - Majčina partnerica dobila skrbništvo nad djetetom!

lezbijke s dejtetom
Foto: Thinkstock
13.07.2015.
u 13:52

Općinski sud u Sesvetama u petak je dodijelio skrb nad djetetom životnoj partnerici djetetove biološke majke. Prvi je to slučaj partnerskog skrbništva u Hrvatskoj nakon što je nešto više od godinu dana donesen Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola

Općinski sud u Sesvetama u petak je dodijelio skrb nad djetetom životnoj partnerici djetetove biološke majke. Prvi je to slučaj partnerskog skrbništva u Hrvatskoj nakon što je nešto više od godinu dana donesen Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola.

Bez prava na posvojenje

– Sve je bilo u najboljem redu, sve su institucije, od Centra za socijalnu skrb preko suda do svih ostalih, profesionalno obavile svoj posao i jako smo zadovoljne ishodom. Zbog djetetova interesa zasad ne želimo javno istupati – poručile su ove dvije žene koje su planirale obitelj i jedna od njih začela je umjetnom oplodnjom. Zakonom o životnom partnerstvu istospolni su parovi dobili sva prava koja uživaju bračni partneri, osim onog na posvajanje djece. No, moguće je da partner ili partnerica biološkog roditelja dobije partnersku skrb nad djetetom ako je drugi biološki roditelj nepoznat (ako je dijete rođeno umjetnom oplodnjom, tj. začeto donorskim sjemenom), ako je umro ili mu je roditeljska skrb oduzeta zbog zlostavljanja djeteta.

Svaki tjedan novi par

– Sud je majčinu partnericu imenovao djetetovim skrbnikom i to je, koliko znam, prvi takav predmet riješen na sudu. Zadovoljni smo što se prava iz Zakona o životnom partnerstvu primjenjuju u praksi – rekla je Ana Bandalo, odvjetnica ovog para.

U LGBT zajednici očekivali su ovakvu odluku jer su dosad tri lezbijska para predala sudovima zahtjeve za dodjelu partnerskog skrbništva.

– Ovo je prvi slučaj od nekoliko njih koji čekaju. Pozivam i druge životne partnere i partnerice da se jave trebaju li pravnu pomoć jer ovo je dokaz da se ljudska prava zacrtana ovim zakonom ostvaruju – kaže Marko Jurčić iz Zagreb Pridea. Podaci govore da se gotovo svakog tjedna pred matičarom vjenča po jedan istospolni par u Hrvatskoj, većinom u Zagrebu i Rijeci. Ima ih iz svih županija osim iz Ličko-senjske te Međimurske županije, kažu u Zagreb Prideu.

>>'Došle smo iz Slavonije da damo podršku sinu i nećaku' - u povorci i Ranko Ostojić

>>Irski poučak Crkvi: Mora bliže ljudima

Komentara 128

DU
Deleted user
13:57 13.07.2015.

kaj je sa pravima djece ?

DU
Deleted user
14:10 13.07.2015.

...dite će 100% izać lipoga karaktera, uz "stručan"odgoj...jadna mu majka...osim ako ne izađe "iskoračen"...a možda to i je smisao, da svi, cila "balota" budu "iskoračeni"?

Avatar Dr.Hook
Dr.Hook
14:07 13.07.2015.

A odgovara im da stalno trube kak je za djete bolje da ga odgajaju lezbe čija veza je "puna ljubavi i razumjevanja",nego da je u "lošem normalnom braku"..Kaj sad? Jeste li razmišljali kako će se to djete osjećati kad shvati da ne živi s mamom,nego s "tatom",a ona druga mu je zapravo mama...Ma fuj..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije