Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tiskovna Stožera CZ Karlovačke županije

Maja G. Bujević i D. Trut pohvalili rad Stožera i svih zdravstvenih djelatnika

Karlovac: Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Karlovačke županije
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
08.06.2020.
u 15:54

Dodala je da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj i dalje odlična; nema umrlih niti novozraženih osoba, ali da se još nisu stekli uvjeti za proglašenje kraja epidemije, posebnog zbog nadolazeće turističke sezone

Po našem mišljenju i iskustvu u radu s nacionalne razine, Stožer civilne zaštite Karlovačke županije odradio je izvrstan posao. Bili smo u stalnoj komunikaciji, razmjenjivali smo naša iskustva što s nacionalne, a što s lokalne razine; često puta su s lokalne razine dolazili izvanredni prijedlozi koju smo pokušali provesti kroz nacionalnu razinu za sve županije. Posebna pohvala zdravstvenim radnicima u Karlovačkoj županiji. Sačuvali smo Dom umirovljenika „Sveti Antun“ i ostale domove u našoj županiji u koje virus nije ušao. Pri tom su djelatnici karlovačkog Doma odradili velik posao na čemu im čestitam - kazala je dr. maja Grba Bujević, načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva na tiskovnoj Županijskog stožera u Karlovcu. 

Dodala je da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj i dalje odlična; nema umrlih niti novozraženih osoba, ali da se još nisu stekli uvjeti za proglašenje kraja epidemije, posebnog zbog nadolazeće turističke sezone u kojoj će u Hrvatskoj doći turisti iz niza zemalja, pa oprez treba povećati. Dr. Grba Bujević kazala je i da je Nacionalni stožer razradio načine na koje će, ukoliko se tijekom ljeta bilo gdje, na moru ili kontinentu, pojavi žarište zaraze, moći hitno reagirati, pa je poručila da pretjerane bojazni ne treba biti, ali da građani čitavo vrijeme moraju biti oprezni, odgovorni i pridržavati se epidemioloških mjera. 

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova i zamjenik načelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite Damir Trut također je bio na karlovačkom satanku.

- Sa županom Damirom Jelićem i članovima županijskog Stožera razgovarali smo o funkcioniranju Stožera tijekom koronakrize, pripremi predstojeće turističke sezone te protupožarne sezone na Jadranu. U krizi je Županijski stožer odlično radio i čestitam i u ime ministra Božinovića. Inače, čitav sustav na razini države ima 560 stožera, 18 tisuća ljudi u Civilnoj zaštiti, u dnevnoj aktivnosti nekoliko desetina tisuća zdravstvenih djelatnika, policijskih službenika itd. Na razini Karlovačke županije to su 23 lokalna stožera sa 225 članova, preko 680 pripadnika Civilne zaštite, te brojno zdravstveno osoblje. Sve one aktivnosti koje su bile nalagane s razine Nacionalnog stožera bile su izvršene, prihvatili su više od 2 milijuna različitih zaštitnih sredstava te su izvršene u najboljoj mogućoj mjeri - kazao je Trut i poručio da zaštitne zdravstvene opreme na zalihama ima dovoljno i za mogući drugi val, obzirom da je čak seadm punih aviona s opremom došlo u Hrvatsku. 

Župan Damir Jelić zahvalio je građanima županije na velikoj disciplini i odgovornosti koju su pokazali u vrijeme pandemije.

–Imali smo tri točke našega rada koji je bio vezan uz pandemiju. Prva točka je 7. ožujka, preustroj našeg Stožera i osnivanje Ekspertnog tima. Naime, u to vrijeme smo bili u Žakanju na Stožeru jer je situacija u Metliki bila poprilično neugodna, od tuda je u Sloveniji sve krenulo i susjedima je lagano izmicala kontroli. Tu smo reorganizirali naš stari Stožer koji je bio „poplavnog“ tipa i odmah  osnovali Ekspertni tim. Druga bitna stvar koja je bila specifična u Hrvatskoj dogodila nam se odmah nakon Uskrsa, kada je jedna osoba iz Stožera bila pozitivna. Cijela ekipa Stožera tada je ispala iz kombinacije i otišla u samoizolaciju i pokazalo se zapravo da smo iznimno jaki i dobro organizirani jer je hokejaškom logikom cijela druga ekipa ušla te nije bilo nikakvih problema u  organizacijskom radu Stožera. Jedinstvena je to stvar u Hrvatskoj i to zaista govori o jednoj iznimnoj organiziranosti. Treća točka koju bih htio naglasiti je ta  da je rad Stožera pratila Karlovačka županija kao institucija, tako da smo ušli u rebalans proračuna. Zajedno s Općinama i Gradovima prikupili  smo 4 milijuna kuna kojima su kupljena zaštitna sredstva za borbu protiv pandemije, bez obzira na nacionalnu razinu koja se pokazala i dostatnom. S druge strane 2 milijuna kuna smo odvojili za gospodarstvo i 4 milijuna kuna za dječji doplatak. To je jednako tako u Hrvatskoj jedinstvena kategorija gdje smo u konačnici i od naših plaća izdvojili ta sredstva. Smatramo da je to jedna odluka koja je visoko moralno utemeljena - kazao je  župan Jelić.

Komentara 1

IB
iva.begovic
11:48 09.06.2020.

Epidemiološka situacija je odlična ali to nije doprinjelo turizmu koliko smo se nadali. Pitala sam se - zašto, a onda shvatila - virus je nepredvidiv i oni koji bi eventualno pri povratku s odmora u nekoj stranoj državi morali otići u samoizolaciju na 14 dana, ne mogu si to dozvoliti, mogli bi izgubiti posao. Umirovljenici bi mogli reskirati ali opet, oni su starija ugrožena populacija pa se niti njima ne putuje. Uglavnom, mislim da će trebati više vremena za oporavak turističkog sektora. Na štetu država, poput naše, koja su jaka turistička odredišta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije