Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'OVDJE SE DADE I ZARADITI'

Magistru s 24 godine staža dojadilo: 'U RH su bolnice oaze administracije, a ne liječenja'

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
14.05.2019.
u 19:42

Dade se lijepo zaraditi, jedino je ritam rada nešto naporniji, smjene su tri dana po 12 sati, onda dva do pet slobodnih dana pa onda smjena od četiri dana - kazao je Hrvoje Premuž

Magistar sestrinstva Hrvoje Premuž bio je glavni medicinski tehničar Odjela za reanimaciju, anesteziologiju i intenzivno liječenje u općoj bolnici Dr. Josip Benčević u Slavonskom Brodu. Kao i mnoge kolege iz struke otišao je raditi u Njemačku.

- Bio sam godinama potplaćen za svoj rad. Zvanje magistra sestrinstva nije mi se priznavalo, radio sam kao prvostupnik i tako sam bio plaćen. S druge strane, ostajao sam besplatno raditi do 23 sata navečer samo zbog vlastite odgovornosti i profesionalnosti - kazao je Premuž za Novi list.

Nakon 24 godine staža, u 48. godini života Premuž je odlučio ostaviti plaću od 6300 kn i zaposliti se u bolnici u Hannoveru. U Hrvatskoj ga je smetalo i političko uhljebljivanje u bolnicama koje je u zadnje vrijeme doseglo vrhunac.

- Počeli su se uvoditi novi pododjeli s novih devet umjesto tri voditelja, a svaki ima 10 do 20 tisuća kuna plaće. Bolnice postaju oaze administriranja, a ne liječenja - pojasnio je Premuž.

U Hannoveru je počeo raditi odmah, a plaća iznosi 2000 eura neto. Nakon priznavanja diplome bit će i oko 3000 eura jer se radi o području intenzivne skrbi.

- Dade se lijepo zaraditi, jedino je ritam rada nešto naporniji, smjene su tri dana po 12 sati, onda dva do pet slobodnih dana pa onda smjena od četiri dana. I u Njemačkoj medicinari ne bi smjeli raditi više od 40 sati tjedno, ali rade i po 60 - dodao je tehničar.

Zbog velike potražnje za sestrama, zdravstvo je i u Njemačkoj pred kolapsom.

- Njemačka začas može »progutati« sve medicinske sestre s Balkana, a kamoli njih 30.000 iz Hrvatske - zaključuje Hrvoje Premuž.

>> Pogledajte video: Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

Ključne riječi

Komentara 46

Avatar siva_sova
siva_sova
19:24 14.05.2019.

nije problem da se ljudi iseljavaju, problem je to da će za 10-20 godina u državi biti manje od 3 miljuna a adeze i sdepe će reći nismo mi krivi...

FM
fmihoci1
22:07 14.05.2019.

... resslere ---- nitko u njemačkoj ne traži ? ... čudno, a u njemačkoj i doktorat ima u pripremi ...

Avatar comparator
comparator
23:49 14.05.2019.

U Švicarskoj je zdravstvo skupo ali efikasno . Ovdje su prava zaista velika ali čovjek da bi ih ostvario oboli još više . Što me se tiće prava liječnika i kako će to država riješiti ? Zanima me samo da sustav odrađuje ono čemu je namjenjen .Kod nas na žalost to nije tako i zdravstvo služi kao druga socijalna služba za zbrinjavanja viška nezaposlenih i sustav za distribuciju ljekova ,potrošnog materijala i opreme kao i usluga na račun građana . Bolesnici su na zadnjem mjestu jer njih ne manjka .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije