Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Magistru s 24 godine staža dojadilo: 'U RH su bolnice oaze administracije, a ne liječenja'

Dade se lijepo zaraditi, jedino je ritam rada nešto naporniji, smjene su tri dana po 12 sati, onda dva do pet slobodnih dana pa onda smjena od četiri dana - kazao je Hrvoje Premuž
14. svibnja 2019. u 19:42 46 komentara 9970 prikaza
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Magistar sestrinstva Hrvoje Premuž bio je glavni medicinski tehničar Odjela za reanimaciju, anesteziologiju i intenzivno liječenje u općoj bolnici Dr. Josip Benčević u Slavonskom Brodu. Kao i mnoge kolege iz struke otišao je raditi u Njemačku.

njemačka zastava IMIGRACIJE Smanjen broj odlazaka Hrvata u Njemačku! Objavljeno koliko ih se lani doselilo

- Bio sam godinama potplaćen za svoj rad. Zvanje magistra sestrinstva nije mi se priznavalo, radio sam kao prvostupnik i tako sam bio plaćen. S druge strane, ostajao sam besplatno raditi do 23 sata navečer samo zbog vlastite odgovornosti i profesionalnosti - kazao je Premuž za Novi list.

Nakon 24 godine staža, u 48. godini života Premuž je odlučio ostaviti plaću od 6300 kn i zaposliti se u bolnici u Hannoveru. U Hrvatskoj ga je smetalo i političko uhljebljivanje u bolnicama koje je u zadnje vrijeme doseglo vrhunac.

- Počeli su se uvoditi novi pododjeli s novih devet umjesto tri voditelja, a svaki ima 10 do 20 tisuća kuna plaće. Bolnice postaju oaze administriranja, a ne liječenja - pojasnio je Premuž.

Andrej Nikolić Nije tako jeftino Još jedan izračun troškova života u Njemačkoj: Potrošimo gotovo 3.000 eura mjesečno

U Hannoveru je počeo raditi odmah, a plaća iznosi 2000 eura neto. Nakon priznavanja diplome bit će i oko 3000 eura jer se radi o području intenzivne skrbi.

- Dade se lijepo zaraditi, jedino je ritam rada nešto naporniji, smjene su tri dana po 12 sati, onda dva do pet slobodnih dana pa onda smjena od četiri dana. I u Njemačkoj medicinari ne bi smjeli raditi više od 40 sati tjedno, ali rade i po 60 - dodao je tehničar.

Zbog velike potražnje za sestrama, zdravstvo je i u Njemačkoj pred kolapsom.

- Njemačka začas može »progutati« sve medicinske sestre s Balkana, a kamoli njih 30.000 iz Hrvatske - zaključuje Hrvoje Premuž.

>> Pogledajte video: Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

Vesna Dragojević
Udovica legendarnog Olivera: 'Nitko nas neće pozvati u goste'
Top Chair
#OSTANIMOODGOVORNI
Super ideje za opremanje ureda kod kuće: Kako odabrati najfunkcionalniju stolicu?
 • Avatar siva_sova
  siva_sova:

  nije problem da se ljudi iseljavaju, problem je to da će za 10-20 godina u državi biti manje od 3 miljuna a adeze i sdepe će reći nismo mi krivi...

 • fmihoci1:

  ... resslere ---- nitko u njemačkoj ne traži ? ... čudno, a u njemačkoj i doktorat ima u pripremi ...

 • Avatar comparator
  comparator:

  U Švicarskoj je zdravstvo skupo ali efikasno . Ovdje su prava zaista velika ali čovjek da bi ih ostvario oboli još više . Što me se tiće prava liječnika i kako će to država riješiti ? Zanima me samo da ... prikaži još! sustav odrađuje ono čemu je namjenjen .Kod nas na žalost to nije tako i zdravstvo služi kao druga socijalna služba za zbrinjavanja viška nezaposlenih i sustav za distribuciju ljekova ,potrošnog materijala i opreme kao i usluga na račun građana . Bolesnici su na zadnjem mjestu jer njih ne manjka .