Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Magazin Hrvati i islam: više od 40 povijesnih priča o odnosima jednog naroda i jedne religije

Povijesne priče istraživali su i pisali novinari Večernjeg lista Denis Derk, Renata Rašović, Ivica Radoš, Hassan Haidar Diab, Zoran Vitas i brojni drugi, povjesničari Ruža Radoš, Mario Jareb, predstavnici Islamske zajednice u Hrvatskoj…
09. srpnja 2017. u 16:59 54 komentara 5691 prikaza
Hrvati i Islam
Foto: Vecernji.hr

Hrvati i islam, jedan narod i jedna religija, susreću se već 13 stoljeća u raznim okolnostima. Iako su Hrvati većinski kršćanski narod, odnosi s islamom sežu u daleku povijest, a oni su protkani i ljubavlju i ratovima. Više od 40 povijesnih priča o tim odnosima donosi drugi magazin Večernjeg lista iz ljetne povijesne edicije – nakon gotovo rasprodanog magazina Hrvati i Srbi, na kioscima diljem Hrvatske od ponedjeljka 10. srpnja može se nabaviti magazin Hrvati i islam.

Večernjakov magazin Hrvati i Srbi oduvijek su dva klana, dva naroda

Povijesne priče istraživali su i pisali novinari Večernjeg lista Denis Derk, Renata Rašović, Ivica Radoš, Hassan Haidar Diab, Bernard Karakaš, Zoran Krešić, Bojana Radović, Slavica Vuković, Danijel Prerad, Petra Balija, Darko Pavičić, Silvije TomaševićZoran Vitas, povjesničari Ruža Radoš, Mario Jareb, te predstavnici Islamske zajednice u Hrvatskoj Nermin Botonjić i Ševko Omerbašić. Rezultat višemjesečnog rada je povijesni izlog o tome kako su se Hrvati susretali s muslimanima i kako se taj odnos razvijao u vremenima stalnog mijenjaja svijeta, promjena granica, dolaska i zalaska velikih svjetskih sila, poput Osmanskog carstva, tijekom dva svjetska rata pa sve do danas.

Još u 8. stoljeću, u doba španjolskog kalifata, Hrvati su bili najpouzdaniji čuvari tadašnjih kalifa koji su odsjedali u Cordobi. Bili su to mahom robovi, kupljeni na burzi u Aleksandriji, koji su zarobljeni u brojnim pomorskim bitkama koje su se tada odvijale po mediteranskim bespućima. Hrvati su bili dobri ratnici, ali nisu znali arapski, pa nisu mogli sudjelovati u dvorskim splektama. Stoga su kalifima bili idealni čuvari, pa su Hrvati bili najtraženija živa roba. Španjolska je tada bila mamac i žiteljima hrvatskog primorja, mnogi su otišli živjeti u tada napredniji dio Europe, a neki su, iz praktičnih razloga, prihvatili islam.

Kasnije, u srednjem vijeku, povijest Hrvata je bila stalno prožeta odnosima s Osmanlijama koji su bili vodeća imperijska sila. Neki od najvećih sultana imali su bliske susrete s Hrvatima. Dok je Mehmed II. Osvajač, koji je pokorio Bosnu, poštedio Dubrovnik jer je s Republikom uspostavio trgovinske odnose, Sulejman I. Veličanstveni umro je dok je pokušavao slomiti otpor Nikole Šubića Zrinskog u čuvenoj bici kod Sigeta. Neki su Hrvati, poput Josipa Maškovića, pirhvatili islam i izgradili karijere u osmaskoj vojski. Mašković je kao admiral pokorio Kretu, jedan od najnaprednijih dijelova Europe tada, ali ga je sultan dao ubiti jer mu je potrošio novac za han koji je tek ovih dana odvršen u okolici Šibenika.

Ivo Sanader - promocija knjige 'Doba politike- detuđmanizacija' Sanader predstavio knjigu: Ne vraćam se u politiku, ali ću o politici pisati

 

Početkom prošloga stoljeća Hrvatski je sabor islam izjednačio s kršćanstvom, a Hrvatska je uz Austriju do danas ostala jedina europska zemlja koja ima kvalitetno uređene odnose s islamskom zajednicom. O tome govori i zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović i u intervju poručuje:”Europo, ugledaj se na Hrvatsku!” Svakako jedna od najzanimljivijih epizoda Hrvata i muslimana odvijala se u doba 2. svjetskog rata. Tada je Ante Pavelić govorio o muslimanima kao o ”cvijeću hrvatskog naroda”, a Meštrovićev Dom likovnih umjetnika u centru Zagreba (današnji Trg žrtava fažizma) dao je pretvoriti u džamiju. Meštrović se žalio Budaku, ali bezuspješno – džamija je otvorena 1944. Doduše, minareti su izdržali četiri godine – komunisti su ih 1948. srušili. Iz razdoblja 2. svjetskog rata datira i jedna od najzanimljivih priča: pobuna u Villefrancheu. Hrvati, muslimani i katolici, u tom su francuskom gradiću 1943. izveli prvu pobunu unutar nacističke vojske. Svi su tada pobijeni u krvavom neuspješnom ustanku, a Francuzi su ulicu od centra grada do stratišta nazvali Avenijom Hrvata. Zanimljiva je svakako i epizoda o Ivi Andriću kojega današnji bošnjački intelektuaci optužuju da ih je u svojim romanima opisivao kao najgore zlotvore.

Magazin se bavi statistikom muslimana u Hrvatskoj, njihovom ulogom u Domovinskom ratu, kao i najtragičnijom epizodom za njih: hrvatsko-bošnjačkim ratom u Bosni i Hercegovini.

Magazin Hrvati i islam je povijesno ljetno štivo koje će vas kroz lepršave, uravnotežene i relevantne tekstove provesti kroz 13 stoljeća zanimljivih odnosa.

Pronađite od sutra na kioscima!

Hrvati i Islam | Autor : Vecernji.hr Foto: Vecernji.hr

Hrvati i Islam
1 / 37
Ivo Sanader - promocija knjige
Naslovnica Večernji list Zajedno 58. godina Intervju s Basharom Al-Assadom i afera oko Piranskog zaljeva Dražen Klarić Riječ glavnog urednika Večernji je već 58 godina u službi svojih čitatelja, na strani istine i pravde 'Hassan' Održana premijera filma o novinaru Večernjeg lista Hassanu Haidaru Diabu
Masoni
U HRVATSKOJ VIŠE OD 10 LOŽA
Bandić zatajio prijam za masone: Ugostio tri masonske lože s područja bivše Jugoslavije
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • zg223:

    hahaha,mi od pape prozvani cuvarima predzidja krscanstva a vi pisete bajke kako smo dobri s njima.bravo

  • Stipan:

    Svašta papir može podnijeti . Hrvati i Turci nemaju ništa zajedničkog i mi smo za njih i dan danas dušmani . Oni za nas su koljači i primitivci i dan danas ,i u vijeke vijekova.

  • ibiza:

    Dan i noc smo razlika ,i dok nas budu zvali nevijernicima nama napredka a oni neka zive 6-7 stoljecu samo ne u evropi...