Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Magaševa linija osnova budućeg urbanističkog razvoja Karlovca?


Autor “poljudske ljepotice” ustvrdio da nedostaje koncepcija razvoja
17. studenoga 2014. u 07:30 0 komentara 537 prikaza
Magaševa linija,Karlovac
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell

Gdje se u urbanizmu vidi da je Karlovac grad na četiri rijeke? Koja je točka na Dobri karlovačka? Na koji način je Mrežnica dio urbane strukture? Karlovac mora stvoriti koncepciju – savjetovao je možda i najveći hrvatski arhitekt u drugoj polovici 20. stoljeća, najpoznatiji kao autor “Poljudske ljepotice”, Boris Magaš, rođeni Karlovčanin.

Dio sačuvati kao baštinu

Godišnjica njegove smrti ukazala se kao povod za raspravu o takozvanoj Magaševoj liniji koja predstavlja osnovu za utvrđivanje koncepcije urbanističkog razvoja, a protezala bi se od novog trga u Novom centru do Jelačićeva trga, geometrijskog središta stare gradske jezgre. Tako bi se povukla granica između dijela grada u kojem se može graditi i onog koji treba sačuvati kao povijesnu i kulturnu baštinu.

– Pojam jezgre i grada na četiri rijeke mora biti vidljiv u tom konceptu. Ne treba samo stvarati objekte, nego stvoriti koncept – govorio je Magaš.

Raspravu o Magaševoj liniji u javnosti potiče arhitekt Boris Morsan, koji smatra da Karlovac treba stremiti obnovi Zvijezde i njezina profila u što većoj mjeri, sačuvati kulturni krajolik uz Koranu kao zelenu oazu i novu gradnju i industriju orijentirati uz Kupu.

Približiti se rijekama

– Rješenja koja je sugerirao Magaš nema u planovima. Kad bi ih se primijenilo, stvorila bi se u četvrti Gaza velika zona za razvoj Veleučilišta – kaže Morsan, koji je najveći kritičar rekonstrukcije vojarne koja se nalazi u šancu u studentski dom.

Predsjednik karlovačkog SDP-a i šef oporbe Žarko Latković smatra Magaševu liniju “inspirativnim konceptom”.

– Točno je da Karlovac nema koncepciju, što se vidi u stihijskoj gradnji, bez planova uređenja i uz diktat privatnog kapitala. Karlovac mora stvoriti preduvjete za obnovu dijela bedema, osmisliti nove parkove u Novom centru, približiti se rijekama, a za to nam mogu biti primjer gradovi u Europi koji rijeke ne vide kao neprijatelje, nego kao potencijal razvoja – smatra Latković.

Gradonačelnik Damir Jelić (HDZ) nije iznio svoj stav.

>>Magaš je govorio: Ja samo radim...

>>Preminuo arhitekt Boris Magaš, autor 'Poljudske ljepotice'

Što se to događa?
Severina odgovorila Igoru, a prozvala je i njegove roditelje Olju i Dragana
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.