Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Utrka s vremenom

Mađarska: Kad zid pukne, iscurit će milijuni tona otrova

madjarska
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
Autori: Maja Pejković-Kaćanski, Zorana Bajt
11.10.2010.
u 14:33

Na terenu je i hrvatska tvrtka Photon koja analizira podatke dobivene snimanjem terena.

Četiri tisuće ljudi uz pomoć 300 strojeva danonoćno grade zaštitni nasip koji bi trebao spriječiti novo izlijevanje otrovnoga crvenog blata iz tvornice glinice u mađarskom gradu Ajki. Direktor tvornice uhićen je.

Zadržati blato

– Nadamo se da će zaštitni nasip od kamenja i zemlje, 600 metara dugačak i 10 metara visok, koji se gradi na polju ispod rezervoara tvornice glinice, zadržati novu bujicu blata. Zid spremnika svakako će puknuti i potom bi se izlilo između 5 i 7 milijuna tona blata. Uspijemo li napraviti nasip, on bi mogao zaustaviti novi tsunami crvenog mulja – izjavio je za BBC mađarski državni tajnik za zaštitu okoliša Zoltan Illes. Mađarski ekološki aktivist Gabor Figeczki izjavio je da vlasti još ne znaju gdje će i kako spremiti mulj kad ga pokupe s 800 hektara poljoprivrednoga zemljišta koje je zagađeno.

– Jednom kada se mulj pokupi, na tom se zemljištu još 30 godina ništa neće moći proizvoditi – ističe Figeczki.

Stručnjaci iz EU počeli su sanaciju kontaminirana područja. Na terenu je i hrvatska tvrtka Photon d.o.o. koja je osnovana pri Sveučilištu u Splitu. Prije osam mjeseci započeli su rad na projektu koji analizira utjecaj na okoliš različitih rudnika.

Stroga kontrola

Surađuju s nizom institucija, među njima i znanstvenicima Karoly Robert Collegea (sveučilište) u Mađarskoj. Upravo su ih kolege iz Mađarske zamolili da im se pridruže u analizi i ekspertnom tumačenju podataka koji se dobivaju snimanjem posebnom kamerom. Prema riječima prof. dr. Roka Andričevića, direktora Photona, u tijeku je analiza podataka dobivenih snimanjem terena zahvaćena katastrofom. Potrajat će desetak dana. Sve informacije su pod “žestokom” kontrolom.

>>Razloga za paniku nema, za sada bez onečišćenja u Dunavu

Ključne riječi

Komentara 13

PO
podravacc
15:23 11.10.2010.

ako se ne varam umrlo je sedmero ljudi

OB
-obrisani-
16:03 11.10.2010.

Postanite dio POWERPLAY MANAGER zajednice! Najbolji manager online, zasad ima hokej i nogomet, a u bliskoj budućnosti dolaze i mnogi drugi sportovi (tenis, formula 1, rukomet…)! Budite manager svoje nogometne ili hokej ekipe i u ovoj dinamičnoj i uzbudljivoj igri pobjedite ostale managere! Registracija: http://www.powerplaymanager.com/r21184

OB
-obrisani-
15:00 11.10.2010.

Vrijeme je da objasni zašto je količina uskladištenog toxičnog mulja bila daleko iznad skladišnog kapaciteta. Btw, bravo Madjari ! Ako je na listi 100 najbogatijih Madjara ne znači da je iznad zakona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije