Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
provedena analiza

Razloga za paniku nema, za sada bez onečišćenja u Dunavu

uzorci iz dunava (1)
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/4
09.10.2010.
u 12:26

Motrenje je pojačano od srijede, a u do sada obrađenim uzorcima vode u Batini nisu ustanovljena onečišćenja

U Mađarskoj je zagađeno oko četiri tisuće hektara obradive zemlje i premda stručnjaci kažu da zasad nema opasnosti za Dunav ili hrvatsku obalu, mjerodavni su u pripravnosti. Na sreću, u do sada obrađenim uzorcima vode u Batini nisu ustanovljena onečišćenja. Potvrdili su to i prvi rezultati analize na teške metale, no riječ je o uzorcima koji su uzeti dva dana prije.

– Bude li novog incidenta u Mađarskoj, još je pred nama od 4 do 5 dana da eventualno zagađenje dođe do Hrvatske – kazao je Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda za to područje.

Prvi tragovi onečišćenja, ako ih bude, mogu se očekivati u nedjelju. Djelatnici Hrvatskih voda obići će i Kopački rit i bude li trebalo, zatvoriti glavne dovodne kanale prema njemu jer bi najpogubnije bilo, kažu u Hrvatskim vodama, da onečišćenje ostane u močvari.

Analizira se 5 litara vode

Stručnjaci Hrvatskih voda danas su kontrolirali Dunav i uzimali uzorke vode za analizu. Tročlana ekipa u 8 sati čamcem po Dunavu u Batini zaputila se s kanistrima i bocama u rukama. Zadatak im je bilo uzorkovanje vode kako bi se vidjelo je li u ovom dijelu Baranje rijeka onečišćena zbog izlijevanja crvenog mulja u Mađarskoj. Hladno je, kažu, naoružali su se kapama i rukavicama.

– Uzmemo ukupno pet litara vode. Samo uzorkovanje traje od pet do deset minuta, no putujemo četiri kilometra uzvodno, tako da nam za sve treba sat vremena – objašnjava Aleksandar Bolić, sanitarni tehničar osječko-baranjskog Zavoda za javno zdravstvo.

Motrenje je pojačano od srijede, a djelatnici Hrvatskih voda, ZJZ-a te državni vodopravni inspektor u Dunav kroče dvaput u danu, u 8 i u 16 sati. Kakvoća Dunava u Batini se u normalnim uvjetima mjeri jednom u mjesecu. Posla je sada mnogo više pa za njih, a osobito za laborante ZJZ-a, vikenda nema.

– Rezultate analize dobivamo za metale nakon dva dana, a za osnovne pokazatelje jednom u danu – navodi Gordana Mijošević iz Hrvatskih voda.

Komentara 5

MI
mirkoP
19:04 09.10.2010.

Ne kužim čemu služi ovo širenje panike. Zapadno od Balatona nalazi se gorje koje dolinu Balatona odjeljuje od sliva rijeke Marcal i Raba. Nesreća se je dogodila u riječnom slivu koji teče na sjeverozapad i sjever. Potok/rjčeca koja prolazi kroz Kolontar spada u sliv rijeke Marcal koja se kod Gyora ulijeva u Rabu a Raba u Dunav malo poslije ulaska Dunava iz Slovačke u Mađarsku. Pa dajte gospodo urednici, otvorite atlas i pogledajte kakve gluposti pišete. Stotinjak kilometara riječnim tokom od Kolontara do Dunava a onda Dunavom cijelim njegovim tokom kroz Mađarsku... A vi od prvog dana piskarate a na teve mlate o zagađenju Kopačkog Rita... Pa nije Dunav potočić s deset litara vode u sekundi. Mućnite glavom. Pa znam neke koji su u panici u Zagrebu počeli kupovati vodu u flašama. Trebalo bi vas kazneno goniti zbog uznemiravanja javnosti. Naravno, žao mi je nesretnika koje je nesreća pogodila i suosjećam sa žrtvama, ali to je nešto sasvim drugo.

OB
-obrisani-
02:20 10.10.2010.

Malo ste prestrogi prema novinarima. Novine žive od vesti. Teško da bi se novine mogle prodavati ako bi pisale svaki dan samo \"Danas se nije ništa interesantno dogodilo\". Naravno, u tom pisanju mora postojati mera i mora se znati šta je apsolutno zabranjeno. U te apsolutne zabrane svako bi spadalo i stvaranje panike. Ali gde ste vi videli da novine stvaraju paniku? Za vodeni put kojim otrovni mulj mora putovati da bi stigao do Kopačkog rita potpuno ste u pravu. Na našu sreću to je veoma dug put. A i Dunav nije potočić koji teče 10-ak litara vode u sekundi nego teče nekoliko hiljada kubika u sekundi. Ali svejedno vi ste zaboravili, ili vam je promakla vest, da se na ušću Rabe u Dunav pojavila uginula riba i izmeren je visok pH. E, sad je put dosta skraćen. Taj mulj je, čini se, toliko otrovan da ga ne treba puno da bi napravio velike štete na ekosistemu. I ako čak i relativno mala količina uđe u kopačke mrtvaje onda će tu i ostati. To vam je ono kao kad neko bude izbačen iz matice u stranu on ostaje na tom mestu večno, matica ga više nikad ne pokupi i ne ponese dalje.. Mi se svi nadamo da je opasnost za zagađenje Dunavskih obala, i to ne samo Kopačkog rita nego od ušća Rabe pa do Suline u Rumuniji, mala, ali to još niko ne može da tvrdi. ne događaju se ovakve katastrofe često pa da se ima iskustvo i da se na osnovu njega može sa velikom sigurnošću predvideti daljnji razvoj događaja. A to što neki ljudi u Zagrebu kupuju vodu jer se boje piti onu iz vodovoda nisu krive novine. One ih na to nisu upućivale. Ako neko jeste kriv onda je to taj narod koji slabo razume ali zato odmah deluje!

Avatar deziderij
deziderij
08:03 10.10.2010.

Naravno da \"razloga za paniku nema\". Kretenski bi bilo paničariti, jer učinjenoj stvari nema lijeka a što će biti - biti će, pa zašto onda uopće spominjati paniku, kome i zbog čega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije