Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Peter Szijjarto

Mađarski ministar vanjskih poslova komentirao arbitražu, Inu, MOL i odnos s hrvatskom Vladom

Peter Szijjarto
Foto: DPA/PIXSELL
19.05.2016.
u 18:02

S mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom Szijjartom razgovarali smo u Bruxellesu na temu Ine, MOL-a i arbitraže koja se vodi oko plinskog biznisa i upravljačkih prava u Ini.

S mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom Szijjartom razgovarali smo u Bruxellesu na temu Ine, MOL-a i arbitraže koja se vodi oko plinskog biznisa i upravljačkih prava u Ini. 

Vruća rasprava vodi se u Hrvatskoj o arbitraži, o konzultantima koje je mađarska strana angažirala da lobiraju u Hrvatskoj i koji su povezani s potpredsjednikom Vlade Karamarkom. Vaš komentar? I očekujete li prekid arbitraže?

Naš odnos s Hrvatskom smatramo strateškim. Imali smo loš dojam u bilateralnim odnosima u mandatu vaše prethodne Vlade. Sjećate se da je vaš bivši premijer usporedio Mađarsku s najcrnjim diktaturama prošlog stoljeća, što nismo mogli prihvatiti. S novom Vladom imamo znatno bolju suradnju. Bolje se razumijemo, ne optužujemo se i postigli smo dogovor da sporove i moguće međusobne konflikte pokušamo riješiti ne pred javnošću, nego razgovorom. Nema smisla razgovarati kroz medije, a ne osobno. Komunikacija kroz medije može samo dodatno uništiti bilateralne odnose, a to želimo izbjeći. MOL je strateška mađarska kompanija, jedna od najvećih, i za nas je vrlo važno da MOL u zemljama u kojima je aktivan ima korektan i fer pristup. Ono što u ovom slučaju očekujemo jest da se hrvatske vlasti drže nacionalnih i međunarodnih propisa. Ali ne želim o tome dublje dogovoriti, jer ne želim pogoršati situaciju. Naš je interes da imamo konstruktivan i strateški odnos s Hrvatskom. Nije slučajno Hrvatska postala članicom EU. Ne razumijemo zašto neki hrvatski političari pokušavaju još više ukopati odnose i probleme dviju zemalja. 

Kad kažete da ste postigli dogovor da probleme ne rješavate javno, nego u izravnom razgovoru, jeste li taj dogovor postigli s gospodinom Karamarkom kojeg ste posjetili u Zagrebu prije izbora? 

Kad sam susreo gospodu Karamarka i Kovača prošlog ljeta, prije izbora, to je bio stranački susret. Pripadamo istoj Europskoj pučkoj stranci (EPP) i naravno da se susrećemo.

Ali, jeste li razgovarali tada o MOL-u?

Zapravo smo razgovarali o općenitoj suradnji dviju zemalja. I složili smo se da je neprihvatljivo da imamo tako loše odnose. Složili smo se da će sigurno biti bolje ako ćemo imati dvije Vlade koje predvode stranke iz EPP-a. I sada je bolje! I kad je Miro Kovač posjetio Mađarsku, nas dvojica smo postigli dogovor da ćemo razgovarati što je više moguće kako bismo riješili spor. Shvaćam da postoje lobističke i interesne skupine, možda i u Hrvatskoj, koje žele da naš bilateralni odnos bude loš, ali ja ne želim raditi u njihovu interesu. 

Ako Arbitražni sud utvrdi da je MOL dobio upravljačka prava u Ini zahvaljujući korupciji, to bi bila pobjeda za Hrvatsku i poraz za Mađarsku.

Vaše pitanje počinje s “ako”, a u politici rečenice koje počinju s “ako” nemaju smisla. Zaista se nadam da će spor oko Ine i MOL-a biti riješen što je prije moguće na temelju međusobnog uvažavanja, poštovanja nacionalnih i međunarodnih zakona.

Trenutačno taj spor prijeti stabilnosti hrvatske Vlade. Kakav je Vaš komentar?

Nikad se neću uplitati u unutarnja politička pitanja u Hrvatskoj. Ali nadam se da će Vlada biti stabilna jer želimo da Hrvatska bude stabilna i snažna, a za to je potrebna stabilna Vlada. 

Samo da razjasnimo, jeste li za to da se zaustavi arbitraža i sklopi dogovor izvan arbitraže? Ili ste za nastavak arbitraže?

Mislim da bi bilo kakav moj komentar o tome bio štetan. 

>>Mađarski ministar Szijjarto na srpskom: Da sam Srbin glasao bih za Vučićevu stranku

>>Szijjarto: Milanoviću, ostavi nas na miru. Mi nećemo glasovati na hrvatskim izborima

Komentara 12

ZL
zlocinackaplatforma112
19:04 19.05.2016.

Crvena uš je išla na iblerov po pitanja,smješnog li lika jbbt.Jamačno je očekivao da mađarski ministar reče kako se s Karamarkom dogovorio da mađari s 25%+1 dionica postanu 100% vlasnik INA-e,Skojevske arhive,svih banaka koje nisu na našu sreću, skojevci sanirali s 80 miljardi kuna i "utopili" ih navodno unicredito grupi za astronomskih 10 miljardi kuna.

JE
Jednakost
21:20 19.05.2016.

Ovo je suludo, sad je krunski svjedoh Ivo Sanader.

GU
gunđo
18:58 19.05.2016.

Vrlo korektni odgovori minstra v.p. Mađarske samo dokazuju da je bivša vlada svojom bahatošću i arogancijom narušila dobrosusjedske odnose.Problem INA-MOL trebaju zajednički rješiti dvije vlade bez aritraže.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije