Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Većina podržava ograde

Mađari: Orbánova politika zaštite zemlje ima našu punu podršku

migranti
Reuters/PIXSELL
17.10.2015.
u 23:00

Árpád Kovács (40) smatra da Mađarska provodi ono što EU želi, ali se ne usudi naglas reći.

Mađarska je "sigurnosno zatvorila" cijelu zelenu granicu s Hrvatskom ogradom i žicom. Do kraja godine u susjednoj se državi očekuju oko 600.000 migranata. Svi koji uđu propuštaju se dalje u Austriju, no po putu ih, postavljeni uz prometnice, prate golemi panoi na kojima piše: "Ako dolaziš u Mađarsku, ne smiješ uzeti radno mjesto Mađarima!", "Kad dolaziš u Mađarsku, moraš poštovati našu kulturu!" Nasmiješena mlada žena s panoa poručuje: "Nem akarunk illegális bevándorlókat! Ili u prijevodu: "Ne želimo ilegalne imigrante!" Većina građana podržava takvu vladinu politiku. Farmaceut Rodek Gyula (63) kratak je i izravan: – Odluka premijera Orbána da zaštiti granice odluka je naroda i ima moju punu podršku!

Árpád Kovács (40) smatra da Mađarska provodi ono što EU želi, ali se ne usudi naglas reći.

– I drugi narodi zapadno od nas smatraju to dobrim primjerom kako čvrsto braniti granicu – kaže taj ekonomist i upozorava na nemoć zapadnih zemalja i Mađarsku koja se našla u središtu migracijske krize.

– Kriza nije problem Hrvatske ili Mađarske, nego cijelog EU – ističe Katalin Horvát, 45-godišnja tajnica. Žica izvana možda ružno izgleda, ali djeluje. Ima u Mađarskoj i onih koji vladinim porukama uzvraćaju svojim plakatima, na kojima piše "Preživio sam mađarsku antiimigracijsku kampanju!" Srame se optužbi za ksenofobiju kojoj neki korijene vide u socijalnim neprilikama u zemlji, ali i problemima sa susjedima u prošlosti te strahu od multikulturalnosti. Prosječna je plaća u državi oko 500 eura, a siromašnih je, kako pokazuju ankete, čak trećina. No, nezaposlenost pada. Mađarska ima nešto manje od deset milijuna stanovnika, a na kraju kolovoza registrirano je 304.000 ljudi bez posla, 39.000 manje nego godinu prije. Stopa nezaposlenosti iznosila je 6,7 posto. Dio nezaposlenih angažiran je i u postavljanju žice na granici. Prema jednom istraživanju, čak 70 posto građana koji podržavaju vladajući Fidesz, pozicioniran na desnom centru, izjasnili su se protiv prihvata izbjeglica, a čak i među oporbenim socijalistima više od 60 posto ne želi izbjeglice u svojoj zemlji. U sve jačoj desničarskoj stranci Jobbik predlagali su i oštrije mjere protiv imigranata, a Orbána čak nazivaju – premlakim i popustljivim. 

>> Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza 

>> Više nije pitanje hoćemo li i mi zatvoriti granicu, nego kada

Komentara 15

PL
@ploto@
23:08 17.10.2015.

Naslov sve govori ! To je jedino bitno,a osnovna dužnost političara na vlasti je da slijede interese i volju većine građana u svojoj državi i štite njen suverenitet.Belosvjetski makroi koji nas žele porobiti,žele ukinuti institucije nacionalnih država,kulture,običaje i vjere.Nadam see da će svi političari koji rade na štetu svoje države poput Merkel, jednog dana doživjeti zasluženu sudbinu veleizdajnika i petokolonaša i da će ih vlastiti narod osuditi.A oni koji žele razvijati multikulturalnost poput soroševih i drugih cionističkih nevladinih udruga,neka je razvijaju u Izraelu, leglu terorizma,rasizma i fašizma

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
23:05 17.10.2015.

Od kad ima žicu, Mađarska ima red i mir. Mi imamo Besnu, Zoku i Ostoju i kaos. Sad čekamo da Besna, Zoka i Ostoja počnu jesti žicu i dokažu cijelom svijetu da žica ne može zaustaviti migrante. Nego, Večernji, plan C je propao nakon 2 sata: u Hrvatsku ulazi 10 tisuća migranata, izlazi ih maksimalno do 2,5 tisuće. I dalje volite svog Zoku?

GI
giglibigli
23:23 17.10.2015.

oni mogu lagano zaboravljati emigrante,skrenuli su rijeku dalje od svoje drzave i mogu se opet baviti onim bitnim, a mi i dalje pametovati koliko smo mi bitni a oni nebitni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije