Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Mađari: Orbánova politika zaštite zemlje ima našu punu podršku

Árpád Kovács (40) smatra da Mađarska provodi ono što EU želi, ali se ne usudi naglas reći.
17. listopada 2015. u 23:00 15 komentara 1002 prikaza
migranti
Foto: Reuters/PIXSELL

Mađarska je "sigurnosno zatvorila" cijelu zelenu granicu s Hrvatskom ogradom i žicom. Do kraja godine u susjednoj se državi očekuju oko 600.000 migranata. Svi koji uđu propuštaju se dalje u Austriju, no po putu ih, postavljeni uz prometnice, prate golemi panoi na kojima piše: "Ako dolaziš u Mađarsku, ne smiješ uzeti radno mjesto Mađarima!", "Kad dolaziš u Mađarsku, moraš poštovati našu kulturu!" Nasmiješena mlada žena s panoa poručuje: "Nem akarunk illegális bevándorlókat! Ili u prijevodu: "Ne želimo ilegalne imigrante!" Većina građana podržava takvu vladinu politiku. Farmaceut Rodek Gyula (63) kratak je i izravan: – Odluka premijera Orbána da zaštiti granice odluka je naroda i ima moju punu podršku!

Árpád Kovács (40) smatra da Mađarska provodi ono što EU želi, ali se ne usudi naglas reći.

– I drugi narodi zapadno od nas smatraju to dobrim primjerom kako čvrsto braniti granicu – kaže taj ekonomist i upozorava na nemoć zapadnih zemalja i Mađarsku koja se našla u središtu migracijske krize.

– Kriza nije problem Hrvatske ili Mađarske, nego cijelog EU – ističe Katalin Horvát, 45-godišnja tajnica. Žica izvana možda ružno izgleda, ali djeluje. Ima u Mađarskoj i onih koji vladinim porukama uzvraćaju svojim plakatima, na kojima piše "Preživio sam mađarsku antiimigracijsku kampanju!" Srame se optužbi za ksenofobiju kojoj neki korijene vide u socijalnim neprilikama u zemlji, ali i problemima sa susjedima u prošlosti te strahu od multikulturalnosti. Prosječna je plaća u državi oko 500 eura, a siromašnih je, kako pokazuju ankete, čak trećina. No, nezaposlenost pada. Mađarska ima nešto manje od deset milijuna stanovnika, a na kraju kolovoza registrirano je 304.000 ljudi bez posla, 39.000 manje nego godinu prije. Stopa nezaposlenosti iznosila je 6,7 posto. Dio nezaposlenih angažiran je i u postavljanju žice na granici. Prema jednom istraživanju, čak 70 posto građana koji podržavaju vladajući Fidesz, pozicioniran na desnom centru, izjasnili su se protiv prihvata izbjeglica, a čak i među oporbenim socijalistima više od 60 posto ne želi izbjeglice u svojoj zemlji. U sve jačoj desničarskoj stranci Jobbik predlagali su i oštrije mjere protiv imigranata, a Orbána čak nazivaju – premlakim i popustljivim. 

>> Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza 

>> Više nije pitanje hoćemo li i mi zatvoriti granicu, nego kada

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
KONFERENCIJA BJELOVAR:„Kako transparentnost utječe na razvoj poduzetništva”
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
 • @ploto@:

  Naslov sve govori ! To je jedino bitno,a osnovna dužnost političara na vlasti je da slijede interese i volju većine građana u svojoj državi i štite njen suverenitet.Belosvjetski makroi koji nas žele porobiti,žele ukinuti institucije nacionalnih država,kulture,običaje i vjere.Nadam se ... prikaži još!e da će svi političari koji rade na štetu svoje države poput Merkel, jednog dana doživjeti zasluženu sudbinu veleizdajnika i petokolonaša i da će ih vlastiti narod osuditi.A oni koji žele razvijati multikulturalnost poput soroševih i drugih cionističkih nevladinih udruga,neka je razvijaju u Izraelu, leglu terorizma,rasizma i fašizma

 • Avatar fuk-po
  fuk-po:

  Od kad ima žicu, Mađarska ima red i mir. Mi imamo Besnu, Zoku i Ostoju i kaos. Sad čekamo da Besna, Zoka i Ostoja počnu jesti žicu i dokažu cijelom svijetu da žica ne može zaustaviti migrante. Nego, Večernji, plan ... prikaži još! C je propao nakon 2 sata: u Hrvatsku ulazi 10 tisuća migranata, izlazi ih maksimalno do 2,5 tisuće. I dalje volite svog Zoku?

 • giglibigli:

  oni mogu lagano zaboravljati emigrante,skrenuli su rijeku dalje od svoje drzave i mogu se opet baviti onim bitnim, a mi i dalje pametovati koliko smo mi bitni a oni nebitni