Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.10.2015. u 15:44

Pozicija Hrvatske znatno je otežana. Može li Slovenija zamijeniti Mađarsku?

Hrvatska je upravo potrošila zadnjeg "kviska" – Mađarsku. Jer dokle god su Mađari prihvaćali izbjeglice i migrante koje im je Hrvatska slala, većih problema nije bilo. U mjesec dana tako je RH uspjela "provariti" oko 190.000 onih koji su željeli do bogatih zemalja EU.

Mađarska odluka o zatvaranju "zelene granice" iz temelja mijenja našu poziciju i znatno je otežava. Jesmo li i pred nepremostivom preprekom, brzo će se pokazati. Kome i kuda će dakle Hrvatska točno u ponoć početi slati izbjeglice? Prvi logični scenarij kaže da će iduća tranzitna ruta iz RH biti Slovenija. Navodno postoji neki operativni dogovor sa Slovencima i, opet navodno, Austrijanci neće prestati prihvaćati migrantski val sve dok Njemačka ne "zatvori pipu". Uzmimo da je tomu tako, to svejedno ne jamči da se na našoj, ovaj put zapadnoj granici neće stvoriti kaos.

Promjena rute znači i promjenu kompletne logistike. Pitanje je i koliko su Slovenci pripravni za brz protok izbjeglica. I hoće li to uopće i biti brzi "provoz" s obzirom na to da je Slovenija unutar Schengena, a mi nismo. Prema ovom, dakle najmanje lošem scenariju za Hrvatsku, pitanje je i koliko Austrijancima treba da se pripreme za novu rutu, s obzirom na to da je njihova logistika bila namještena za prihvat migranata iz smjera Mađarske. Prognoza i prema ovom scenariju nije dobra i lako može poći po zlu. No, ako je nemoguć i ovaj "optimistični" scenarij, što raditi ako se brzo pokaže da trasa preko Slovenija ne može "popiti" oko 5000 migranata dnevno? To znači da će se oni trebati zadržavati dulje nego prije u RH. A svakog dana će "kapati", u prosjeku, novih 5000 osoba i ne bude li "odljeva", za RH će takva situacija vrlo brzo, u roku od tjedan dana, postati neizdrživa. Bez obzira na scenarij, moglo bi se zaključiti da nam je Slovenija tek kratkoročni "spas".

Dugoročno, već postaje prilično jasno, i Hrvatska će se morati odlučiti za neki oblik zatvaranja svojih istočnih granica. Ovaj put, valjda, u dogovoru sa susjedima. Nije dakle pitanje hoćemo li to učiniti, nego kada.

>>Ostojić: Aktiviramo plan C. Izbjeglice će se transportirati prema granici sa Slovenijom

>>Mađarska u ponoć zatvara granicu s Hrvatskom!

Komentara 54

DU
Deleted user
15:50 17.10.2015.

Zna se kada, nakon izbora.

AN
ANM
15:50 17.10.2015.

Eeeee, to je razborito i u korist države! Ali kvaka 22 , što je ovoj ekipi potpuno suprotan cilj! Uništiti državu koju mrze! Pa nije to voljena jugoslavija !

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
16:30 17.10.2015.

Pozicija Hrvatske znatno je otežana sporim razmisljanjem ovih sto su na vlasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije