Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posthumno priznanje

Ubijenom učitelju će biti dodijeljena najveća francuska nagrada

Imams Pay Homage To Beheaded Teacher - Conflans-Sainte-Honorine
Foto: Ait Adjedjou Karim/ABACA/PIXSELL
1/4
20.10.2020.
u 10:32

Tinejdžer se nastojao osvetiti svojoj žrtvi zbog korištenja karikatura proroka Muhameda na satu o slobodi izražavanja

Samuelu Patyju, 47-godišnjem učitelju povijesti kojem je prošlog tjedna islamist odrubio glavu, će posthumno biti dodijeljena najviša francuska nagrada, Legija časti (Legion d’Honneur), rekao je ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer.

Patyja je u petak ispred škole u predgrađu Pariza ubio 18-godišnjak čečenskog porijekla. Policija je napadača ubila, prenosi The Guardian.

Tinejdžer se nastojao osvetiti svojoj žrtvi zbog korištenja karikatura proroka Muhameda na satu o slobodi izražavanja. Muslimani vjeruju da je svako prikazivanje proroka bogohulno.

Patyjevo ubojstvo šokiralo je Francusku i podsjetilo javnost na napad od prije pet godina na redakciju satiričnog časopisa Charlie Hebdo. Mnogi su to nazvali napadom na Republiku i na francuske vrijednosti.

"To je podmukli rat.  Postoji organizirani terorizam koji prate službe, a mladi čovjek od 18 godina nije bio obuhvaćen obavještajnim službama i on je počinio gnusan zločin u ime iskrivljenog tumačenja vjere", izjavio je ministar pravosuđa Eric Dupond-Moretti  za radio France Inter.

Napadač je na Twitteru objavio fotografiju tijela profesora s odrubljenom glavom, a naknadno je njegov profil ugašen. 

U srijedu će se na sveučilištu Sorbonne u Parizu održati nacionalna ceremonija u čast profesoru Patyju.

Još sedam ljudi, uključujući i dvoje maloljetnika, predano je sucu tijekom noći na srijedu u istrazi prošlotjednog ubojstva francuskog nastavnika Samuela Patyja, rekao je dužnosnik francuskog anititerorističkog tužiteljskog ureda. 

Ključne riječi

Komentara 1

MX
Mister X
11:15 20.10.2020.

Tinejdžer se nastojao osvetiti svojoj žrtvi zbog korištenja karikatura proroka Muhameda na satu o slobodi izražavanja. "Muslimani vjeruju da je svako prikazivanje proroka bogohulno" Dok mi katolici vjerujemo da je grijeh ne spomeni imem gospona Boga uzaludno . Sa drugee strane oni vjeruju da je to nepotrebni izazov praviti karikaturu opd njihovih svetinja Alaha, Gledao sam na vjestima kako Izraelci se jako naljute kad Iranski vrh tvrdi da je laž Holkaost i da ih nije stradlo ni pola od 6 miliona . Svako ima svoju bolnu točku i šta sada . Izgleda da je to bio program za dijecu u Francuskoj školi da se nauće kako se treba odnositi prema osjetljivima na te nepotrebne izazove...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije