Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strategija francuskog predsjednika

Macron poručio necijepljenima: Od 15. siječnja više nećete moći ići u restorane, na piće, na kavu, u kazalište...

Emmanuel Macron
CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS
05.01.2022.
u 06:44

Francuska je prošle godine uvela potvrde kojima se osobama s negativnim PCR testom i cijepljenima omogućuje ulazak u restorane, kafiće i na druga mjesta, što vlada sada želi promijeniti i uvesti samo potvrde o cijepljenju.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u utorak u razgovoru za list Le Parisien da želi iznervirati Francuze koji se nisu cijepili protiv COVID-19 te im, koliko god je to moguće, ograničiti pristup društvenom životu. "Želim iznervirati necijepljene. To ćemo i dalje raditi, do kraja. Takva je strategija", rekao je Macron, dok se istodobno u parlamentu nastavljala burna rasprava o prijedlogu zakona o potvrdama o cijepljenju.

Francuska je prošle godine uvela potvrde kojima se osobama s negativnim PCR testom i cijepljenima omogućuje ulazak u restorane, kafiće i na druga mjesta, što vlada sada želi promijeniti i uvesti samo potvrde o cijepljenju.

Macron je rekao da nije za to da se Francuze nervira, ali kada je riječ o necijepljenima, njih želi iznervirati. "Ne želim ih slati u zatvor, ne želim ih prisiljavati na cijepljenje. Njima treba reći: od 15. siječnja više nećete moći ići u restorane, na piće, na kavu, u kazalište, u kino...", objasnio je predsjednik.

Te Macronove izjave kandidat krajnje ljevice na predsjedničkim izborima Jean-Luc Mélenchon (Nepokorena Francuska) na Tweeteru je ocijenio zaprepašćujućima.

Po mišljenju kandidatkinje krajnje desnice Marine Le Pen (Nacionalno okupljanje), predsjednik tako ne bi smio govoriti. "Jamac jedinstva nacije uporno je želi dijeliti i želi necijepljene pretvoriti u građane drugoga reda. Emmanuel Macron nije dostojan svoje funkcije", smatra Le Pen.

Republikanac Bruno Retailleau ustvrdio je da "nema te zdravstvene situacije koja bi opravdala takve riječi". Macron je u intervjuu odbacio mogućnost uvođenja novih mjera za suzbijanje COVID-19, rekavši da odluke od prošloga tjedna ostaju na snazi.

U razgovoru za Le Parisien Macron je rekao i da bi se želio kandidirati na predsjedničkim izborima koji bi se trebali održati za manje od četiri mjeseca, ali nije jasno potvrdio da će to i učiniti.

Ključne riječi

Komentara 40

GE
geler203
07:30 05.01.2022.

Slijedeći val gripe ili ospica ili nešto slično također zatvorite zdrave a bolesne pustite da šetaju.

Avatar Zavratnica
Zavratnica
08:38 05.01.2022.

Znači nije važno biti zdrav, nego biti cijepljen?

CO
Cogito
08:16 05.01.2022.

Macron se opasno igra s vatrom. Lako bi mu se moglo dogodit da ovi koje želi iznervirati svoju nervozu iskale na njemu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije