Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
heroj pa zločinac

Macron planira odati počast izdajniku Pétainu

Emmanuel Macron
Foto: Reuters/PIXSELL
09.11.2018.
u 12:45

Upravo se Philippe Pétain drži jednim od najzaslužnijih francuskih vojskovođa tijekom Prvog svjetskog rata, a vrhovnim zapovjednikom francuske vojske imenovan je 1917. nakon pobjede u bitci kod Verduna

Francuski predsjednik Emmanuel Macron uzburkao je javnost odlukom da oda počast maršalu Philippeu Pétainu koji je tijekom Drugog svjetskog rata vodio kolaboracionističku i marionetsku vladu u Vichyju, koja je usko surađivala s nacističkom Njemačkom. Doduše, Macron planira Pétainu, ali i još sedmorici francuskih maršala odati počast za nešto sasvim drugo, njihove pobjede ostvarene u Prvom svjetskom ratu.

– Smatram potpuno legitimnim odluku da iskažemo poštovanje maršalima koji su našu vojsku vodili u pobjedu, ustvrdio je Macron nakon što se našao na udaru društvenih mreža, političkih protivnika, kao i židovskih udruženja u Francuskoj. Upravo se Philippe Pétain drži jednim od najzaslužnijih francuskih vojskovođa tijekom Prvog svjetskog rata, a vrhovnim zapovjednikom francuske vojske imenovan je 1917. nakon pobjede u bitci kod Verduna. Bio je to najdulji okršaj u Prvom svjetskom ratu, oko 300.000 Nijemaca i Francuza poginulo je tijekom desetomjesečne rovovske bitke. Pobjeda kod Verduna znatno je podigla moral francuskih trupa, a Pétainova je zasluga bila tako velika da je u to doba po njemu nazvano niz ulica i trgova u francuskim gradovima.

Pétainova uloga dvadesetak godina poslije bila je potpuno suprotna. Pristao je voditi marionetsku vladu u neokupiranom dijelu zemlje nazvanom vichyjevska Francuska, gdje su također provođeni nacistički zakoni i progon Židova. Nakon Drugoga svjetskog rata Pétain je osuđen na smrt, no Charles de Gaulle, dugogodišnji Pétainov obožavatelj preinačio mu je kaznu na doživotni zatvor.

Macron planira odati počast maršalima, među kojima i Pétainu, 11. studenog, povodom stote obljetnice završetka Prvog svjetskog rata, no neodobravanje je snažno.

– Pétain je bio izdajnik i antisemit, a njegove je zločine nemoguće izbrisati iz povijesti. Macron je ovoga puta otišao korak predaleko, kažu njegovi politički protivnici.

Komentara 14

DI
Diosiario
13:49 09.11.2018.

Dakle, ne postoji niti jedan razlog zbog kojeg general Norac ne bi mogao nazočiti obljetnicama 9. gardijske brigade i zbornog podrućja Gospić, a još više i zbog toga jer je Norac "zločinac" samo na papiru, dok u stvarnosti nikad nitkoo nije pokazao niti jedan dokaz da je general Norac bilo počinio, bilo zapovjedio bilo prikrio bilo kakav zločin. Ali, čak i da je to je tako, to ne može poništiti ono dobro što je napravio, i ako to može vrijediti za Petaina onda molim lijepo..

OB
ObrenM
07:45 10.11.2018.

Peder ostaje peder.

DU
Deleted user
23:49 09.11.2018.

Za razliku od Petena tzv.maršal josip broz tito svoj je narod izdao u WWII.Lp.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije