Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki rat – 100. obljetnica

Macron: Ne dopustimo da se povijest ponovi

Emmanuel Macron
Foto: Reuters/Pixsell
07.11.2018.
u 11:12

Srbija se pobunila zbog zastave Kosova u Parizu te je iskoristila i obilježavanje stogodišnjice od Velikog rata za svoju agendu

Ovi su dani u Europi obilježeni komemoracijama kraja Prvoga svjetskog rata 11. studenoga 1918. godine, a posebno se to ističe u francuskom slučaju. U toj se zemlji predsjednik Emmanuel Macron otisnuo na sedmodnevnu turneju koja ima 14 odredišta, gradova, sela i bojišta kako bi obilježio najveća stratišta, pobjede i poraze Velikog rata.

Saveznici i protivnici

Odmah na početku turneje Macron je iznenadio javnost jer je prvo posjetio Morhange. U toj je bitki njegova zemlja na početku rata doživjela vojnu katastrofu – od 20. do 22. kolovoza 1914. čak 40 tisuća Francuza izgubilo je život. Macron je prvi predsjednik koji je komemorirao tu bitku od Charlesa de Gaullea 1961. godine.

Jučer je obišao još nekoliko memorijalnih centara i usput je u intervjuu za regionalne francuske novine Le Courrier Picard rekao da smo, ako se tvrdi da je današnja krajnja desnica manja prijetnja nego u prošlosti, onda suočeni s rizikom da je prešutno prihvatimo.

– Visokoobrazovane i dobro informirane osobe kažu da možemo izaći na kraj s nacionalistima. Ja tvrdim da ni najimućniji ni najobrazovaniji ljudi nisu mogli spriječiti uspon Hitlera i Mussolinija u njihovim zemljama – ustvrdio je Macron te je dodao:

– Želim skrenuti pozornost na ova pitanja: povećavaju li se nacionalistički osjećaji? Da. Povećava li se u europskim zemljama broj onih koji potiču konflikte i obračune? Povećava. Moramo se suočiti s ekstremizmom i nacionalizmom i riješiti se temeljnih uzroke nejednakosti koje vladaju. To je upravo ono što ja nastojim činiti – direktan je bio francuski predsjednik.

Na nekim od tih bojišta Macronu će se pridružiti drugi europski lideri, od njemačke kancelarke Angele Merkel, čija je zemlja u tom ratu bila glavni neprijatelj Francuske, do Therese May, premijerke Velike Britanije, saveznice Pariza otprije stotinu godina.

Središnje je obilježavanje stoljeća od kraja rata koji je promijenio Europu u nedjelju u Parizu, točno na godišnjicu potpisivanja mirovnog sporazuma. Na taj će događaj doći velik broj svjetskih lidera, između 70 i 80, a bit će tamo i američki predsjednik Donald Trump, te ruski Vladimir Putin, koji bi u glavnom francuskom gradu trebali i održati sastanak, među ostalim, i o sporazumu o nuklearnom naoružanju, sklopljenom 1987., a iz kojeg je SAD nedavno najavio izlazak.

Ti sastanci i obilježavanja bit će dio trodnevnog Pariškog mirovnog foruma koji predstavlja još jednu međunarodnu inicijativu francuskog predsjednika.

Pa, ipak, francuska javnost jučer je više pozornosti posvetila uhićenju šest ekstremnih desničara koji su, sumnja se, planirali nasilni napad na francuskog predsjednika. Jučer nije bilo jasno koliko su te akcije bile ozbiljno isplanirane i koji su točno motivi stajali iza planiranja napada na Macrona.

Kosovska zastava problem

A da komemoracija postane kontroverzna na Balkanu, pobrinuli su se srbijanski mediji koji su zastavu Kosova u Parizu protumačili kao skandal.

Iz crkva Notre-Dame izjavili su da je ona tamo zajedno sa zastavama ostalih zemljama čiji su čelnici pozvani na komemoraciju u nedjelju, a srbijanski je ministar vanjskih poslova Ivica Dačić rekao da Srbija neće reagirati jer joj je skorašnji posjet Macrona Srbiji, prvi nakon 18 godina, važniji od zastave Kosova u Parizu.

Prvi je put francuska krajnja desnica, Nacionalno okupljanje, koje vodi Marine Le Pen, pretekla stranku Republika u pokretu u ispitivanju javnog mnijenja za Europske izbore 2019. godine.

Nacionalno okupljanje ima 21 posto podrške, dok je Macronova stranka ostala na 19. To je alarmantan podatak za Macrona jer je njegova popularnost već dugo u padu. Macronove liberalne ekonomske politike kojima je razočarao sindikate i zaposlenike u javnom sektoru te dojam u dijelu francuske javnosti o predsjednikovoj aroganciji naštetili su njegovu statusu u tamošnjem biračkom tijelu. Na izborima za Europski parlament 2014. godine Nacionalna fronta, kako se tada zvala, također je osvojila prvo mjesto.

Komentara 10

Avatar HKNKRZ
HKNKRZ
12:35 07.11.2018.

Radi takvih kao ti ponovit će se rat, ali ovaj puta između Europljana i ovih što rade invaziju na Europu. Europljani će pobijediti, ali će na drugoj strani biti ubijeno na milijune. To će se dogoditi možda za 50 ili 100 godina. Muslimani će silom gurati svoje zakone i svjetonazor, a ostalima se to neće sviđati. Muslimana će biti dobar postotak da će moći raditi velike nerede u državama. To možemo izbijeći još danas, ali izgleda da to nekome nije u interesu.

Avatar nekakav
nekakav
11:50 07.11.2018.

što, francuzi će se povući iz afrike? nikad više neće napasti ruse? ne kužim, koja povijest? čija?

MP
miroslav.petkovic.7564
14:40 07.11.2018.

Kaze Macron da se povjest ne ponovi! Sto dalje od Rus granica pa se nece ponoviti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije