Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjedi

Macron mora temeljito promijeniti svoju politiku

Emmanuel Macron
Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS/PIXSELL
1/25
10.12.2018.
u 08:44

Emmanuele, nećeš dočekati božić, poruka je koju su ispisali prosvjednici na pariškom zidu

Francuska je vlada objavila kako će se predsjednik Emmanuel Macron obratiti naciji početkom ovog tjedna. Očito je kako francuski predsjednik nešto mora učiniti jer nije uspio smiriti prosvjednike ni nakon odustajanja od povećanja poreza na goriva. Sasvim suprotno, prosvjednici ga smatraju glavnim problemom, pri čemu su istaknuti brojni razlozi nezadovoljstva koji se tiču francuskog društva, a koji su pogotovo kulminirali za njegova mandata.

Kako se da iščitati u izjavama Francuza za brojne svjetske medije koji prate demonstracije "žutih prsluka" i onih koji ih podupiru, dobar dio smatra kako Macron mora temeljito promijeniti politiku, prije svega povisiti plaće i smanjiti poreze. Razumijevanje za "žute prsluke" imaju, ali i osuđuju materijalnu štetu koja nastaje nakon njihovih prosvjeda. Predsjednika Francuske žestoko kritiziraju već tjedan dana jer se nije ni jednom obratio javnosti, ni izjavom ni kakvim dokumentom, što je pogotovo razljutilo "žute prsluke".

Posljednji se puta Emmanuel Macron obratio javnosti 27. studenoga kada je rekao da neće pod prisilom mijenjati politiku, no ipak je nakon prvih prosvjeda vlada ponudila paket mjera za koje se nadala kako će smiriti javnost. U šturoj poruci vlada je tek objavila kako će predsjednik dati važne obavijesti, no zasad nema nikakvih naznaka o čemu će se konkretno raditi. Vladin glasnogovornik Benjamin Griveaux ipak je dodao kako se ne mogu svi problemi koje "žuti prsluci" ističu riješiti čarobnim štapićem.

Emmanuel Macron
1/24

Neki su od tih snažno istaknutih zahtjeva smanjenje poreza, povišenje minimalne plaće te bolji mirovinski uvjeti. Macronova je politika, pak, smanjenje francuskog deficita i maksimalno poštovanje europskih pravila. U takvoj politici ima malo prostora za udovoljavanje zahtjevima prosvjednika. Što oni misle o Macronu, otkriva jedan natpis uočen pri čišćenju Pariza od krhotina nakon subotnjih prosvjeda: "Emmanuele, nećeš dočekati Božić." Podsjetimo, u Francuskoj je u subotu bilo 125.000 prosvjednika, uhićeno je 1385 osoba.

>> Pogledajte druženje Emmanuela Macrona i Angele Merkel s narodom


 

Komentara 8

MO
morejeslano
09:14 10.12.2018.

Macron mora dati ostavku, to traži francuski narod. On nema što mijenjati.

AA
aabbcc
16:11 10.12.2018.

Ako mora najbolje da Macron predje na Islam pa uz Alah- pomoc rastjera Francuze.

Avatar superhik74
superhik74
17:20 10.12.2018.

Macron nema svoju politiku, on je Rotschildova marioneta. Pa radio je za Rothschildovu banku prije nego je postao predsjednik. Medjutim francuzima je pun kufer neoliberalne bankarske pljacke pa mu se sprema nova francuska revolucija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije