Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otkriveno Spomen obilježje

Luka Andrijanić srušio dva JNA aviona. Poginuo je tri dana prije svog 20. rođendana

Foto: Branimir Bradarić
1/5
07.11.2023.
u 14:28

Kako je rekao predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Tomislav Josić godinama su postojali napori da se napravi neki spomenik i na taj način ovjekovječi ono što je napravio Luka Andrijanić

U spomen na vukovarskog branitelja Luku Andrijanića, koji je u 24. kolovoza 1991. godine srušio dva JNA aviona, danas je u Vukovaru otkriveno spomen obilježje u spomen na obaranje prvog zrakoplova u Domovinskom ratu. Kako je rekao predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Tomislav Josić godinama su postojali napori da se napravi neki spomenik i na taj način ovjekovječi ono što je napravio Luka Andrijanić.

- Zato sam danas neizmjerno ponosan, a najbitnije u cijeloj priči je da je to čovjek koji je došao iz BiH braniti Hrvatsku kada su mnogi Vukovarci napuštali Vukovar i otišli u neke druge krajeve. Sjećam se dana kada je srušen prvi JNA avion nad Vukovarom i svaki je vukovarski branitelj toga dana imao srce veliko kao kuća – rekao je Josić.

1/5

Govoreći o slučaju rušenja JNA aviona istakao je kako si branitelji ponosni što je Luka odlikovan za svoja djela. Kazao je kako je pokrenuta i inicijativa da se dan kada je Luka uništio prvi neprijateljski avion u Domovinskom ratu stavi u kalendar MORH-a i ubuduće obilježava. Poslije prigodnih govora spomenik su otkrili Jela i Pejo Andrijanić, roditelji Luke Andrijanića, Tomislav Josić i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

U izjavi novinarima Penava je rekao kako je otkrivanje spomenika vrlo važan datum i za građane Vukovara ali i cijele Hrvatske te da simbolizira oboren zrakoplov koji je pao na zemlju iz koje je ostalo stršati jedno krilo tog zrakoplova.

POVEZANI ČLANCI:

- Na spomeniku se nalaze i podaci o Luki Andrijaniću te ugrađen ekran na kojem će se emitirati video zapisi iz Domovinskog rata i obrane Vukovara. Nažalost Luka Andrijanić poginuo je na borbenom zadatku samo tri dana prije svoga dvadesetog rođendana, 20. rujna 1991. godine – rekao je Penava. Inače, otkriveno spomen obilježje je osmišljeno kao zid u nagibu koji odaje dojam siluete aviona. Autorica spomenika je Tatjana Ostojić Danilović.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije