Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ludirali se s mislima na studij, burzu, put Europom

U Vukovaru na istoj zabavi maturanti s latiničnim i ćiriličnim napisima na majicama, u Čakovcu se birali najmaturanti
19. svibnja 2017. u 22:02 12 komentara 5515 prikaza
Pogledajte galeriju 1/7

Naoružani pjesmom, dobrom voljom i opijeni osjećajem slobode (dobro, neki i alkoholom), nekoliko desetaka tisuća maturanata diljem Hrvatske oprostilo se od školskih klupa. Slavilo se po parkovima i gradskim trgovima koje su nakratko “ukrali” političarima čiji su predizborni štandovi pali u drugi plan. Više od 800 maturanata iz devet karlovačkih i jedne dugoreške srednje škole slavilo je na ulicama svojih gradova završetak srednjoškolskog obrazovanja.

Norijada Pogledajte kako maturanti slave svoj dan

Iako su već danima karlovačke ulice pune buke, pjesme, maturanata koji kostimirani u razne likove poput mornara, gejši i trbušnih plesačica, svakog dana s osmijehom prolaze gradom, jučer je zabava kulminirala.

U podne su karlovački gimnazijalci na Trgu bana Josipa Jelačića otplesali salonsko kolo. Većina gimnazijalaca planira nastaviti školovanje, putovati Europom u sklopu studentske razmjene i iskusiti studentski život u Zagrebu, Rijeci ili u Karlovcu.

1 / 7
Norijada u Osijeku

– Sad još čekamo maturalnu večeru, no već od idućeg tjedna počinjem učiti za državnu maturu jer planiram upisati medicinu. Želim pomagati ljudima – kaže Marija. Njena prijateljica Ana izabrala je ekonomiju i voljela bi nakon studija ostati raditi u Karlovcu, no ako ne bude posla, i inozemstvo je opcija.

Završili na tuđoj zabavi

– Školovao sam se za građevinara i to ću i raditi. Posla ima, tako da se uskoro vidim na nekoj skeli – dobacio je veseli Ivan, koji ne mora strepiti za radno mjesto jer su građevinari traženi na tržištu rada. Karlovački i dugoreški maturanti prošetali su u velikoj povorci Karlovcem, nakon čega su zabavu nastavili u ŠRC-u Korana. Maturanti iz vukovarskih srednjih škola okupili su se jučer u središtu grada. Središnji dio bio je svečani maturalni ples quadrilla u kojem je sudjelovalo 237 maturanata koji su se pridružili Europskom quadrille plesnom festivalu 2017. i pokušali postaviti novi Guinnessov rekord u sinkroniziranom plesu. Uz Vukovar, sudjelovalo je još 58 gradova iz sedam zemalja. Bila je ovo još jedna prilika da Vukovar i Vukovarci pokažu kako ovaj grad ne treba samo gledati kroz rat i incidente.

Zajedno su na jednom mjestu plesali razigrani maturanti hrvatske i srpske nacionalnosti i nikome nije smetalo što su natpisi na nekim majicama na latinici, a na drugima na ćirilici.

– Nama je najvažnije da se lijepo zabavimo. Uostalom, svi se već znamo iz škole, družimo se, izlazimo zajedno. Želimo samo da nam ovaj dan zauvijek ostane u sjećanju – rekla nam je jedna maturantica. Kuju se i planovi što dalje. Neke čeka nastavak obrazovanja, neke posao, a ostale Hrvatski zavod za zapošljavanje.

1 / 10
Norijada u Rijeci

– Planiram nastaviti školovanje, ali još ne znam na kojem fakultetu. Zanimaju me ekonomija, fizioterapija, trgovina i menadžment. Volio bih ostati živjeti u Vukovaru, no to će prije svega ovisiti o tome hoće li biti posla – kaže nam Matej Uhlarik, maturant Ekonomske škole Vukovar.

U Varaždinu se nije plesala quadrilla jer je grad bez proračuna pa nema novca za maturante koji su se zabavljali po parkovima i ugostiteljskim objektima, a dio njih prešao je rijeku Dravu i završio na fešti u susjednoj Međimurskoj županiji.

požar Kod Mosta slobode Požar na norijadi: Mladić bacio signalnu raketu u travu uz Savu?

Bravo za Marcelu i Viktora

– Baza nam je Stari grad, tamo ima hlada. Ne idemo u kafiće jer je piće skupo. Kupimo si pivo, vino i kolu u trgovini pa si napravimo bambus – kažu. U Koprivnici se plesalo salonsko kolo. Na gradskom trgu okupilo se stotinjak maturanata. U Čakovcu je jučer završila Coolijada, pomno organizirani dani maturanata s mimohodom i koncertima. Proteklih dana grad su obilazile ophodnje sastavljene od roditelja i policajaca, sve kako bi se maturanti osjećali sigurnima. Birali su se i najmaturanti. Među djevojkama to je Marcela Mesarić iz Gospodarske škole Čakovec, smjer poljoprivredni tehničar. Planira, veli, nastaviti školovanje, najvjerojatnije u Osijeku jer je zanima poljoprivreda, a i njeni imaju voćnjak i uzgajaju konje. Iz iste škole i razreda dolazi i najmaturant Međimurja Viktor Srpak. Birao se i najbolji razred. Maturijada je za brodske maturante postala najvažniji modni događaj godine. Želeći opravdati epitet jednih od najkreativnijih u Hrvatskoj, i ove su godine defilirali gradom u maštovitim kostimima. Uz već tradicionalne sobarice, mađioničare, Indijance, Snjeguljicu ili Supermana, ulicama su defilirali i Štrumpfovi, zmajevi, paunovi, astronauti... Pobjednici su oni koji skupe najviše lajkova na društvenim mrežama.

– Znamo da su pravi životni izazovi i problemi tek pred nama, ali ozbiljnost može i malo pričekati. Na zadnji dan škole najvažnije je dobro se zabaviti – zaključila je maturantica Dorotea.

1 / 9
Norijada u Sisku

 

1 / 11
Norijada u Puli

 

Ritam grada Maturalna večer i kraj škole trebali bi se slaviti s mjerom, bez pretjerivanja Norijada Naše su majice ljepše od Bandićevih

 

 

12.663

Toliko slobodnih mjesta predviđeno je za upis u akademsku godinu 2017./2018. na Sveučilištu u Zagrebu. Upisna kvota za redovne studente je 10.970 mjesta, za izvanredne 1370, a za strane studente 423. Najviše studenata upisivat će Ekonomski fakultet u Zagrebu, 1310

VIP izdvaja za Vas

  • robertbruckner:

    Vani u svijetu ovakvog idiotizma ja jos nisam vidio, izgleda da sam ovih 43 godine zivio u pustinji nevade ili kalifornije.

  • robertbruckner:

    Ovo sa brasnom, vinom, drogom bre to su sve djeca crvenih, to ce biti buduci profesori na harvardu, buduci prezidenti i buduci vlasnici novih kompanija? Daj boze da nisam u pravu

  • robertbruckner:

    Mladi naravno mogu se i smiju se veselit ali ono sta su ostavili po parkovima to je strahota, u americi im to nebi niti palo na pamet da to naprave.