Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Saborska svađa

Lučin: Pet puta ste izrekli laž! Lesar: Birajte riječi!

Lučin
Sanjin Strukic/PIXSELL
25.01.2013.
u 14:08

Glasovima vladajućih izabrano Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, za predsjednicu izabrana pravnica Dalija Orešković

Hrvatska nakon dvije godine ima Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Nakon provedenog tajnog glasovanja, kojem su pristupila 84 zastupnika, za predsjednicu povjerenstva sa 81 jednim glasom izabrana je 35-godišnja Dalija Orešković, a za članove su izabrani Davorin Ivanjek, Branka Lukačević Gregić, Boris Spudić i Tatjana Vučetić. Predsjednica D. Orešković po struci je pravnica i ima odvjetnički ured, a koautorica je knjige "Sukob interesa u teoriji i praksi UN-a, EU-a i RH", koja je pripremljena za tisak.

Oporba se u prethodnoj raspravi žestoko usprotivila izboru članova povjerenstva na način kako to provode vladajući, zamjerajući im nedemokratske metode i zatiranje slobode mišljenja.

– Dvije godine s povjerenstvom se ništa ne događa, ono nije steklo ugled ni respekt, a u tom periodu obezvrijedili smo smisao povjerenstva. Jučer je na sjednicu Odbora za imenovanja predsjednik došao s deset imena, to je naš prijedlog, uzmite ili ostavite – govorio je šef laburista Dragutin Lesar.

Podsjetio je da su u prošlom sazivu SDP-ovci tražili da se članovi povjerenstva biraju dvotrećinskom većinom, a sada dolaze s gotovim listama.

Na njegovo izlaganje reagirao je predsjednik odbora Šime Lučin optuživši ga da je u svom izlaganju pet puta izrekao laž.

– Ja nijednom nisam rekao "uzmi ili ostavi", bilo bi dobro da se informirate o tome što je bilo na odboru od mene ili kod svog člana – poručio je Lučin šefu laburista koji ga je upozorio da bira riječi te kao ga on nije citirao nego da je njegovo ponašanje bilo kao "uzmi ili ostavi".

HDZ-ov Davorin Mlakar smatra da je ponašanje SDP-a, izbor povjerenstva bez glasova oporbe, pokazatelj kako vladajući shvaćaju demokraciju.

– Svojedobno ste tražili dvotrećinsku većinu jer da je ona jamac neovisnosti povjerenstva, a danas namećete isključiva rješenja. Ovo je nazadovanje u demokratskim standardima daleko u prošlost. Ovo je zatiranje demokracije i slobode mišljenja te dodvoravanje jadnoj politici Vlade – zaključio je Mlakar.

SDP-ov Zlatko Komadina poručio je HDZ-u da je ovo dovršenje procedure po zakonu koji su oni donijeli, a spočitnuo im je da su se htjeli dogovoriti o "vašim i našim kandidatima". Njega je "poklopio" HDSSB-ov Dinko Burić:

– Kažete da nije demokratski imati vaše i naše kandidate, a sad imamo samo vaše, to je valjda demokratskije – poručio mu je Burić i dodao kako na sjednici nije bilo utvrđivanja liste kandidata jer da je ona sastavljena na Iblerovu trgu, u Banskim dvorima ili u Klubu SDP-a. Odluku je donio CK, odnosno središnje tijelo SDP-a, a ne Sabor – rekao je Burić dodavši kako prava usporedba nije CK nego Politbiro. Vladajućima je poručio da su barem mogli odglumiti demokraciju, a da je ovakav izbor obična farsa.

– Predložili smo kandidate kao parlamentarna većina i o njima će suditi javnost kao i o nama koji smo ih predložili, mi od toga ne bježimo – rekao je SDP-ov Igor Dragovan.

Zaiskrilo je i između njega i HDZ-ova Gordana Jandrokovića pa je Jandroković prljavom laži nazvao tvrdnje SDP-ovca da su HDZ-ovi zastupnici tužakanjem u Bruxellesu spriječili novi zakon o povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

– Mi pokušavamo prikriti vaše slabosti, ali u Bruxellesu se smiju vašoj nesposobnosti. Niste ni pošteni ni demokratski – poručio mu je, a Dragovan je uzvratio:

– Kada već HDZ-ovci govore o moralu i poštenju, spominjanjem Ive Sanadera i činjenice da je HDZ na optuženičkoj klupi.

Jandroković je više puta replicirao, vladajućima je poručio da žele imati vlast koja neće imati nadzor, a nakon još jednog okršaja s Dragovanom dobio je opomenu.

– Ne možete svoj banditizam prikrivati spominjanjem... – počeo je Jandroković nakon što je Dragovan opet spomenuo Ivu Sanadera i činjenicu da mu je Jandroković bio blizak suradnik.

Zbog "uvođenja banditizma u Sabor" opomenuo mu je izrekao predsjednik Sabora Josip Leko, a Jandroković mu je prigovorio da nema iste kriterije. HDZ-ovci su nakon toga, kako su prethodno i najavili, napustili sabornicu. Na konferenciji za medije održanoj nakon rasprave Mlakar je rekao da HDZ nije protiv kandidata nego da reagiraju na kršenje demokratskih standarda.

>>Oporba napustila sjednicu zbog Povjerenstva o sukobu interesa

Komentara 27

Avatar mlijeko
mlijeko
14:36 25.01.2013.

Samo oni koji budu izabrani će dobro profitirati zbog visokih primanja, a od rada povjerenstva ionako nema nikakve koristi. Da je tako govori i činjenica da je saborski zastupnik SDP Zdravko Ronko tri puta od strane povjerenstva proglašen da je u sukobu interesa, trebao je vratiti i nezakonito stečene novce, ali niti je vratio novce, niti mi je što bilo. I dalje uživa u saborskim klupama. A bio je u sukobu interesa kada je istim predsjedao sadašnji predsjednik sabora gosp. Leko.

ST
stric15
15:17 25.01.2013.

... ...demokracija ...totalno jednostavna ...u trenutku kad partija ima većinu ...prebrojiš ruke ...i proglasiš demokratski izglasanu odluku

Avatar comparator
comparator
18:22 25.01.2013.

HDZ je zakon SDP je nula.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije