Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pohvalio prethodnike

Ministar Kuščević: Prošla Vlada napravila je dobar posao tijekom obnove poplavljenih područja

Lovro Kuščević
Foto: Branimir Bradarić
1/4
17.05.2016.
u 12:10

Obnova područja stradalih u poplavama bila je jedna od najskupljih obnova uopće u Hrvatskoj.

- Obnova područja županjske Posavine koja su prije dvije godine stradala u katastrofalnoj poplavi bila je jedna od najskupljih obnova ikada u Hrvatskoj, rekao je to ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević tijekom današnjeg okruglog stola koji se povodom obljetnice poplava održava u Drenovcima.

Kazao je i kako je prošla Vlada napravila dobar posao tijekom obnove s tim da se uvijek može i bolje te da će i ova Vlada i njegovo ministarstvo nastaviti s daljim akitivnostima kako bi stradala područja bila kvalitetno i u cijelosti obnovljena.

Govoreći o postupku obnove Kuščević je rekao kako je za obnoviti preostalo još 11 objekata te da će i to biti napravljeno u idućih 30 dana. U izgradnju komunalne infrastrukture uloženo je preko 70 milijuna kuna.

Na novinarski upit kako je i pored svih uloženih napora ipak prisutan određeni broj pritužbi od strane mještana Kuščević je rekao kako se radi o svega 12 pritužbi i da je to zanemariv broj, ali i da će nadležne službe ministarstva provjeriti sve pristigle prigovore. Prema službenim podacima ministarstva ukupno je dovršeno 1.078 stambenih građevina dok ih je za dovršiti preostalo još 11 te oko 100 pomoćnih građevina, od čega ih je 44 u fazi izgradnje, a za ostale se provodi postupak pripreme dokumentacije. Na poplavljenom području uklonjeno je ukupno 478 oštećenih građevina – ruševina s tim da vlasnici kuća, koji do sada nisu zatražili uklanjanje svoje urušene ili ruševne građevine, još uvijek to mogu učiniti direktnim obraćanjem Ministarstvu.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je da je savski nasip cijelom svojom dužinom saniran u što je uloženo 115 milijuna kuna.

- Razina sigurnosti je podignuta na zadovoljavajuću razinu. Sanacija i rekonstrukcija savskog nasipa biti će nastavljena kroz projekte EU, rekao je Đuroković.

Ponovio je kako je uzrok pucanja nasipa kod Rajevog Sela, što je i dovelo do poplave, bio hidraulički slom tla pri čemu je silina vode istisnula pijesak na branjeni dio. Nakon poplave na 200 kilometara nasipa rađene su probne bušotine kako bi se ispitala čvrstina i sigurnost nasipa.

Dvije godine nakon poplava načelnik Općine Gunja Hrvoje Lucić kazao je kako je mnogo toga učinjeno i da će za nekoliko mjeseci ovo selo biti jedno od najljepših sela uopće u Hrvatskoj.

- Obnova je najvećim dijelom završena, a radi se i sanacija ceste Gunja – Drenovci. Saniraju se i sve ulice u Gunji. Za obnoviti je preostalo još desetak objekata i to će biti napravljeno u narednih mjesec dana, rekao je Lucić.

Osvrnuo se i na pritužbe na obnovu određenog broja mještana rekavši kako su neke tvrtke radile nekvalitetno i da se u obnovljenim objektima pojavljuje vlaga, pucaju zidoviii.

- Dogovorili smo s ministarstvom kako mještani sve nedostatke tijekom obnove mogu prijaviti u iduće dvije godine. Imamo zabilježeno 60-70 žalbi koje smo proslijedili ministarstvu, istakao je Lucić.

Dodao je i kako je danas najveći problem Gunje i ostalih stradalih sela odlazak ljudi i to prije svih onih mladih koji odlaze trbuhom za kruhom.

- Samo iz Gunje privremeno je na rad otišlo 400-tinjak osoba. Vjerujemo kako će se oni vratiti. Otišli su radi posla jer se od obnovljenih kuća ne može živjeti. Nakon poplava u Gunji su dvoje tvrtke ugašene. Nestalo je tako 80 radnih mjesta što je za Gunju jako puno. Vjerujemo kako će nova Vlada učiniti konkretne napore da se i to popravi, zaključio je Lucić.

Komentara 3

Avatar Peterančan
Peterančan
13:00 17.05.2016.

Ako taj ministar misli da je prošla vlada napravila ikaj dobroga, onda nije za ministarsku fotelju nego za ležaj u Vrapču. Kad su mu to idoli, pa nastavi delati po njihovom obrascu, jadna nam majka.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
12:38 17.05.2016.

Nemoguce?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije