Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'DRŽAVA U DRŽAVI'

Lovrinović: Tko je stvarni vlasnik HNB-a?

Ivan Lovrinović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
24.05.2018.
u 12:17

Na posljednjoj sjednici Odbora za financije raspravljalo je o ovom Lovrinovićevom prijedlogu, a protiv njega ruku su digli i HDZ i SDP.

Je li Hrvatska narodna banka uistinu u vlasništvu Republike Hrvatske, zapitao se danas predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku i saborski zastupnik Ivan Lovrinović govoreći o svom prijedlogu izmjena Zakona o HNB-u koji je još prije pola godine uputio u saborsku proceduru. Za spomenuti prijedlog trebao je pribaviti i mišljenje Europske središnje banke koje je nedavno i dobio, a u kojemu na 17 stranica, tvrdi Lovrinović, nema ničega što argumentima pobija njegovih 11 predloženih izmjena zakona.

Podsjetio je tako da je, između ostalog, izmjenama predložio veću transparentnost HNB-a tako da se obavezno radi revizija poslovanja HNB-a od strane Državne revizije.

- HNB se tome opire rukama i nogama već dvije godine, to je jedina institucija koju država ne nadzire. Da sam na mjestu guvernera, sam bih pozvao reviziju kako bih otklonio sve sumnje u netransparentno poslovanje – komentirao je Lovrinović na konferenciji za novinare u Saboru. Također traži obavezno glasovanje u Saboru o izvješćima HNB-a, traži proširivanje članstva u savjetu HNB-a i na predstavnike akademske zajednice, izmjene i oko načina zapošljavanja u toj instituciji, a regulirao bi i način izdvajanja pričuva HNB-a.

- Prije je u zakonu stajalo da je temeljni kapital HNB-a 2,5 milijarde kuna koji je u isključivom vlasništvu RH, no izmjenama iz 2008. godine to je izostavljeno iz zakona, pa se postavlja pitanje tko je stvarni vlasnik HNB-a. Vidimo da je ova institucija kroz vrijeme izrasla u državu u državi – poručuje Lovrinović.

Na posljednjoj sjednici Odbora za financije raspravljalo je o ovom Lovrinovićevom prijedlogu, a protiv njega ruku su digli i HDZ i SDP.

- Te dvije stranke glume suprotstavljene strane, dok iza kulisa surađuju, to je dvoje djece iste majke pa neka konačno formiraju veliku koaliciju – zaključuje Lovrinović.  

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar hrjosko
hrjosko
13:47 24.05.2018.

Ovi nesmisleni, ružni i uvredlilji komentari su stvarna bit našeg mentaliteta i kulture ponašanja! Pitanje kome služi HNB? Građanima i poslodavcima? Ja mislim samo Bankama ali nažalost i one su u stranom vlasništvu! To se zove plaćka od strane SDPP i HDZa! Meni je ovo gore nego 100 Agrokora a ako ne kužite ekonomiju bolje nemojte komentirati i ne vrijeđajte gosp. Lovrinović!

TR
trolokva
13:03 24.05.2018.

Banka za međunarodna poravnanja u Švicarskoj, eto tko, banka koja ne podlijeze nikakvom zakonu ne odgovara nikome a kontrolira vecinu narodnih banaka, tko ne vjeruje nek provjeri.

DU
Deleted user
17:37 24.05.2018.

Sjećam se kako se nedugo Lovrinović po svaku cijenu želio domoći desetak milijardi kuna iz HNB-a i na taj način voditi ekonomsku politiku. Dobro je da mu nisu dali blizu. Slična filozofija kao u Živog zida. Ako ne možeš otet novce onda ih tiskaj koliko treba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije