Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Most i HDZ

Lovrinović: Pregovori će trajati još dva do tri tjedna, molimo novinare da nas ostave na miru

most hdz
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/11
23.11.2015.
u 17:22

Najveća stranka u Hrvatskoj je stranka u kojoj su i članovi HDZ-a i SDP-a i Mosta i ostalih stranaka, a to je stranka dužnika i nezaposlenih. Oni moraju biti u žiži interesa svih političara – rekao je Lovrinović

Nakon pregovora između Mosta i tima HDZ-ove koalicije o monetarnoj i fiskalnoj politici, novinarima se ispred HDZ-a obratio Goran Marić. Rekao je da su razgovarali o temeljnim hrvatskim problemima, nezaposlenosti, javnom dugu, fiskalnoj i monetarnoj politici. Rekao je da su pregovaračima Mosta dali svoje osvrte na njihove prijedloge, ali da su prezentirali svoje prijedloge kako bi vidjeli što u Mostu misle o tome. Marić je rekao da su istaknuli potrebu izmjena Zakona o porezu na dobit, na dohodak i Zakona o PDV-u. Marić je rekao kako je ključ svega u porastu gospodarske aktivnosti, ukidanju novih nepotrebnih agencija, a da treba preispitati neracionalne subvencije u poljoprivredi. Novinari su Marića pitali u čemu je razlika između HDZ-a i SDP-a ako pregovarači nakon razgovora s Mostovcima uglavnom kažu da se se slažu s njihovim prijedlozima.

– Most je protiv poreza na nekretnine, a SDP to zaziva. Prema tome, nije sve to isto. U ovom slučaju pozicija HDZ-a i Mosta je ista jer smo i mi protiv poreza na nekretnine – rekao je Marić.

Pregovarač Mosta Ivan Lovrinović rekao je da nakon razgovora s obje strane oko 14 istih točaka misli da su i HDZ i SDP svjesni situacije u kojoj se nalazimo i kako mu je žao da prije pojave Mosta u Hrvatskoj nikada nakon izbora nije bilo ovakvih razgovara i pregovora. Rekao je kako su im i HDZ i SDP obećali do kraja tjedna dostaviti pismena očitovanja o svim točkama o kojima su dosad raspravljali.

Nakon što je Lovrinović rekao kako jedna i druga strana shvaćaju nužnost promjene, novinari su ga pitali misli li on da birači doista žele te promjene budući da su na izborima ipak većinom glasali za HDZ odnosno SDP.

– Najveća stranka u Hrvatskoj je stranka u kojoj su i članovi HDZ-a i SDP-a i Mosta i ostalih stranaka, a to je stranka dužnika i nezaposlenih. Oni moraju biti u žiži interesa svih političara – rekao je Lovrinović.

Naglasio je potrebu da se banke čiji su vlasnici u Austriji i Italiji, a posluju u Hrvatskoj, počinju s jednakom odgovornošću i na jednaki način odnositi prema klijentima u Hrvatskoj kao što se ponašaju prema klijentima u matičnim zemljama.

Lovrinović tvrdi da trebamo niže kamatne stope kojima bismo poticali investicije i refinancirali državne dugove. Rekao je kako se Most ne zalaže za uvođenje poreza na nekretnine jer bi to bilo kažnjavanje ljudi koji su desetljećima ulagali u svoju nekretninu.

Novinari su upozorili Lovrinovića kako je Hrvatska već u proceduri prekomjernog deficita u kojoj smo se obvezali smanjivati deficit te su pitali kako Most misli smanjivati javni dug ako se istovremeno zalaže za smanjivanje proračunskih prihoda na ime poreza na dobit, smanjenje PDV-a, a želi uvesti olakšice na plaće i veće rashode za subvencije.

– Imamo jasne prijedloge kako ćemo na ugodno iznenađenje znati sve to provesti, ali neka to ostane jedan od aseva u rukavu – rekao je Lovrinović i dodao da je to u interesu budućih pregovora te da će na javnost na vrijeme dobiti sve odgovore. Na pitanje tko im je bliži nakon današnjih pregovora, HDZ ili SDP, rekao je kako će Most, nakon što dobije njihove pisane odgovore po svim točkama i temama o kojima su razgovarali, napraviti detaljnu analizu. Cijeli proces trajat će još dva do tri tjedna najviše te je medije zamolio da ih u navedenim danima ostave na miru. 

Glavna pregovaračica Mosta za pitanja obrazovanja i znanosti Gordana Rusak rekla je nakon pregovora s HDZ-ovom koalicijom da je zadovoljna razgovorom.

– To je područje u kojem se svi slažemo da smo griješili u proteklom desetljeću i da nema druge nego okrenuti novu stranicu. Obrazovanju treba dati dignitet i usmjeriti ga tako da bude potpora gospodarstvu – rekla je Rusak. A na pitanje kome je Most sada bliži, SDP-u ili HDZ-u, rekla je: – Nećemo o tome u ovom trenutku. 

U ime HDZ-a nakon pregovora s Mostom novinarima se obratio Damir Jelić.

– Dosta tema smo otvorili. U mnogo tema se apsolutno slažemo s Mostom, a neke još treba usuglasiti do kraja. Mi ćemo se pismeno referirati na svih 12 plus 5 točaka o kojima smo danas razgovarali s Mostom. S time da ćemo sa strane Domoljubne koalicije otvoriti još neke teme u domeni odgoja – rekao je Jelić. 

>> Transparency želi sudjelovati na pregovorima s Mostom, no o tome ne bi izvještavali javnost 

>> Most objavio reformske zahtjeve za financijski i porezni sustav te obrazovanje i znanost

Komentara 66

BA
barbaizamerike
17:18 23.11.2015.

prica se da se Milanovic sklonio I da je na nekim terapijama.neznam jeli istina? mozda se boji pogleda oci u oci sa psihijatrom Petrovim?

Avatar juricamesko
juricamesko
18:24 23.11.2015.

lovrinoviću dobar si ekonomist i nemoj zato ljudima prodavati maglu oko banaka.dokle je god hrvatski kreditni rejting u smeću banke neće smanjiti kamate bile one strane ili domaće.bude te li vi pregovarali još dva mjeseca Hrvatska neće imati proračun za 2016 a onda je mogući daljnji pad kreditnoga rejtinga i povećanje kamata.nama treba brza i efikasna vlada čim prije a ne vaše nadmudrivanje iz dana u dan tko se s čime slaže ili ne slaže.

ZR
Ze Roberto u
17:23 23.11.2015.

Nagovjesta se da sutra u "pregovore" ulazi drug Stazic

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije