Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASPRAVA U SABORU

Lovrinović o Agrokoru: Vanjska politika ponovno je u defenzivi, to je neprihvatljivo i tužno gledati

Ivan Lovrinović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
21.04.2017.
u 11:15

SDP-ov Gordan Maras ponovno se osvrnuo na pitanje koje je jučer postavio njegov stranački kolega Peđa Grbin o tome tko je pisao lex Agrokor, ali i na odgovor Ministarstva gospodarstva kako nije točno da je odvjetnički ured povezan s VTB bankom pisao zakon.

Tko upravlja izvanrednim stanjem u Agrokoru, hrvatska ili strane vlade, pitao je danas sa saborske govornice Ivan Lovrinović iz stranke ''Promijenimo Hrvatsku'', nakon stanke koju je zatražio na početku današnjeg zasjedanja Sabora. Povod za to pitanje Vladi, dodaje, jest sastanak četiriju ministara iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Slovenije u Beogradu na temu krize u Agrokoru, bez ijednog predstavnika iz Hrvatske.

– Naravno da svatko ima pravo raspravljati, ali to je veliki šamar hrvatskoj vanjskoj politici i Vladi. Vlada je sama trebala nakon donošenja lex Agrokora pozvati te ministre i upoznati ih sa stanjem u Agrokoru i mjerama koje planira prema podružnicama u njihovim zemljama. Ali ništa nije napravljeno, vanjska politika ponovno je u defenzivi, to je neprihvatljivo i tužno gledati – komentirao je Lovrinović. Kao i SDP-ove zastupnike, i njega zanima tko je točno pisao lex Agrokor te unatoč demantiju Ministarstva gospodarstva pitao je li istina da je to odvjetničko društvo koje je konzultant ruske banke VTB.

– Ako jest, onda nam je puno jasnije i imamo zadovoljštinu što nismo podržali zakon, jer nije transparentan, ne znamo tko ga je pisao. Kolege zastupnici, ne dopustimo više da ijedan zakon dođe u proceduru, a da dolje ne piše tko ga je predložio. Ako je dobar, mi ćemo pljeskati, ako je loš, znat ćemo tko je odgovoran. Sad je stvar gotova, lex Agrokor je na snazi i očito je njegov primarni zadatak zaštiti banke – tvrdi Lovrinović. Problematizira posljednji kredit koji je dobio Agrokor, odnosno činjenicu da je kredit u eurima umjesto u kunama te da je dan uz kamatu od pet posto. Time se, kaže slikovito, bolesnik ne može izliječiti jer ga takva terapija dodatno ubija.

– HNB je tu veći problem od Agrokora. Ta banka jedan je od kumova koji su sastavili ovaj sustav uz visoke kamatne stope, jer oni su zaduženi za kamatnu politiku, nije moja baba. Nudim pomoć Vladi i premijeru, imamo prijedlog rješenja, bez pomoći HNB-a neće se moći spasiti najvažniji dijelovi Agrokora koji su nacionalno važni. Imamo rješenje, ovdje se moraju povući državnički potezi, inače će glavnu ulogu igrati banke, a nastradati građani i dobavljači – poručio je Lovrinović.

SDP-ov Gordan Maras ponovno se osvrnuo na pitanje koje je jučer postavio njegov stranački kolega Peđa Grbin o tome tko je pisao lex Agrokor, ali i na odgovor Ministarstva gospodarstva kako nije točno da je odvjetnički ured povezan s VTB bankom pisao zakon.

– Ne vjerujemo Vladi RH, ministrici gospodarstva Martini Dalić, ministru financija Zdravku Mariću i čudi nas kako uopće na taj način komuniciraju iz Vlade netransparentno. U vezi s Agrokorom Vladi ne vjeruje gotovo nitko – tvrdi Maras. Osvrnuo se na najavu čelnika Sberbanke kako će otpisati 50 posto duga Agrokora, pa se pita kako onda premijer Andrej Plenković može dobavljače uvjeravati da će se naplatiti u punom iznosu.

– Za sve što će se sada događati u Agrokoru više nije dogovoran Ivica Todorić, on je napravio problem, ali od ovog trenutka, za svaku neisplatu malom dobavljaču, OPG-u, za svako izgubljeno radno mjesto odgovorni su Plenković, HDZ i Most. Ne vjerujemo Vladi HDZ-a, ogradit ću se od Mosta jer ipak ministri Marić i Dalić dolaze iz HDZ-a, ne vjerujemo Vladi HDZ-a kada daje informacije i kada radi oko Agrokora – poručuje Maras. Kaže da je ministrica Dalić sama priznala da su je pri pisanju zakona savjetovali određeni interesni krugovi, pa je poziva da otkrije tko su i koliko ih je platila jer sumnja da su radili besplatno.

– Ako se 50 posto vjerovnika neće naplatiti, onda je bitno tko će se uspjeti naplatiti. Preveliki interes je tu, povjerenje u HDZ-ovu Vladu ne postoji i zato će SDP danas u proceduru uputiti zahtjev za istražnim povjerenstvom o Agrokoru i tražimo podršku da se javnost upozna što se događalo – tvrdi Maras te zaključuje kako postoje ozbiljne indicije kako je i povjerenik za Agrokor Ante Ramljak bio poslovno povezan s nekim dobavljačima, pa ga zanima koga će uvjeriti u nepristranost.

Na Marasove kritike spremno je uzvratio predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

– Slušajući SDP ne možemo nego zaključiti da iz vas progovara jal i zavist što je lex Agrokor onemogućio da se kroz stečaj Agrokora i njegovih povezanih društava hrvatskim ulicama ne šetaju deseci tisuća nezaposlenih jer bi, prema vašem traženju da Vlada ne čini ništa, doveli Jamnicu, Tisak, Ledo ili Konzum u stečaj – kaže Bačić te dodaje kako zbog te ljubomore SDP pokušava stvoriti dojam da Vladi nitko ne vjeruje.

– Vama nitko ne vjeruje, Vladi vjeruju zaposlenici Agrokora, dobavljači, svi u sustavu koncerna. Prije 20-ak dana bio je blokiran cijeli sustav i da nije bilo zakona, danas bi bio otvoren stečaj nad Agrokorom, a svi znamo da to znači zamrzavanje poslovanja. Ne isplaćuju se plaće, dobavljači, ne plaćaju se porezi. Nedostaje vam državničko ponašanje, umjesto da stanete iza dobavljača i zaposlenika vi govorite laži – kritizira Bačić SDP-ovce. Dodaje i kako nije istina da nije Vlada pisala lex Agrokor, iza njega, dodaje, stoje ministarstva gospodarstva i pravosuđa, a Martina Dalić samo je rekla da su se pri pisanju konzultirali razni stručnjaci.

– Ali oni nisu pisali zakon, ona osobno pisala je taj zakon, to je njezin rukopis. Danas tvrtka normalno funkcionira, dobiveno je vrijeme od godinu dana u kojem će se dugotrajno riješiti svi problemi Agrokora. Kad vi u SDP-u toliko sve znate, što ste radili kad su se najveće dubioze događale u Agrokoru za vrijeme vaše vlade, zašto tada niste vidjeli da je to preopasno za sustav, gdje ste tada bili – naglasio je Bačić. 

>> Kreditirali Agrokor, a sad se boje da će vraćati i njegov dug

>> Dalić: Autori nisu radili lex Agrokor pod utjecajem ruske VTB banke

Komentara 10

DU
Deleted user
12:24 21.04.2017.

gospodine lovrinoviću mi nemamo ni vanjsku ni unutarnju politiku , vanjska politika je dvojna politika što znaju i ptice na grani a unutarnja politika je najobičnije strančarenje između hdz i sdp i treći pismoznanci i sudci su se pojavili izz mosta ma što god to značilo, mi smo ekonomska kolonija u svakom pogledu oni koji su prije klicali sfrj sada kliču eu samo radi svojih sitnih kokošarskih interesa, etc.hvala

Avatar reference
reference
21:08 21.04.2017.

"Tko upravlja izvanrednim stanjem u Agrokoru, hrvatska ili strane vlade"..... pa valjda onaj kome su duzni pare. sreca vasa sto su to naivni rusi i ruska banka pa ima tu malo i onoga "slavenska krv", da su to americke iliili britanske banke gazdu bi ti postavio americki ambasador i vec bi agrokor bio u bubnju,

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
12:09 21.04.2017.

Grčka izreka "Hic Rodos, hic salta" može se primjeniti i na sabornika Apostola Ivana, koji kaže da ima Agrokorovo rješenje, za osvježenje. Medjutim ovaj isto sakriva kao zmija noge, jer bi bilo neprijatno za uši vjerodomoljubnih dvonožaca sitnog i krupnog zuba. Drugim rječima ovaj neće da kaže kako "kumu Mesiji Andreju BBh izgore kesa", tj. da će na kraju biti hrvatski dvonožci oderane kože zbog svoje dike i ponosa (a mojeg studenskog kolege) Ivice. Osjećaj ekstaze trajao je dugo vremena zbog toga što su imali trgovačkog lidera "jugoistočne Europe" (hvala našoj Vrhovnici Madoni Kolindi BBh za ovaj geografski pojam), koje zadovoljstvo nije jeftino i sada će ga treba plaćati vlastitgom kožom, kao nekada sanaciju banaka. Suma sumarum, u lijepoj našoj ništa novo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije