Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURIZAM LANI NIKAD UNOSNIJI

Lovrinčević: Hrvatska može očekivati uspješnu turističku sezonu, ali i veću ovisnost o turizmu

Brojni turisti uživaju u znamenitostima Dubrovnika
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
01.04.2023.
u 21:24

Financijskom uspjehu hrvatskog turizma u prošloj godini doprinijela je svakako nagomilana želja za putovanjima tijekom pandemije, ali i povećane cijene koje su u toj specifičnoj situaciji prolazile bez problema

Turizam je lani za Hrvatsku bio nikad unosniji. Prihodi od 11,2 milijuna stranih turista, koji su ostvarili više od 93 milijuna noćenja, dosegnuli su 13 milijardi i 114 milijuna eura. Rezultat je 44 posto bolji nego 2021., ali i 24 posto bolji nego dotad rekordne 2019. Prema podacima Hrvatske narodne banke, lani je prihod od stranih gostiju konkretno bio 3,9 milijardi eura veći nego 2021., a čak 2,5 milijarde eura premašuje prihode iz 2019.

Rast i izvan ljetne špice

– Hrvatska je ostvarila dosad rekordne rezultate prihoda od stranih turista u 2022. od 13,1 milijardi eura, a kad bismo tome pridodali i procijenjene prihode od domaćih turista, ukupni prihodi od turizma u prošloj godini dosegnuli bi oko 15 milijardi eura. Ovi rezultati potvrda su našeg usmjerenja prema kvaliteti i dodanoj vrijednosti. Posebno nas veseli što smo osim na razini čitave godine značajan rast prihoda ostvarili u razdobljima izvan ljetne sezone, gdje je zabilježen prosječan rast od 19 posto u odnosu na isto razdoblje dosad rekordne 2019. Čestitam cijelom turističkom sektoru na ostvarenim rezultatima koji će, vjerujem, biti dodatna motivacija za nastavak turističke 2023. – poručuje ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Inače, za ilustraciju da je potražnja rasla i u manje turističkim razdobljima godine valja reći da su, recimo, u posljednjem, četvrtom tromjesečju prošle godine prihodi od stranih turista iznosili milijardu i 473 milijuna eura. To je čak 33 posto više nego u istom razdoblju 2019.

Nema COVID sindroma

Financijskom uspjehu hrvatskog turizma u prošloj godini doprinijela je svakako nagomilana želja za putovanjima tijekom pandemije, ali i povećane cijene koje su u toj specifičnoj situaciji prolazile bez problema.

– Mnogi su Europljani lani definitivno kompenzirali putovanja koja su odgađali dvije i pol godine pandemije. To je bila važna značajka i posebnost prošle godine, dok će ova godina u turizmu biti specifična po tome što će već na lani osjetno povećane cijene biti nadograđena i inflacija. A, pri tom, više nema COVID sindroma koji je snažno generirao turističku potražnju – upozorava ekonomist Željko Lovrinčević.

– Istina, imat ćemo pozitivne efekte ulaska u Schengen, što će donijeti i veći broj ponovljenih, kraćih turističkih dolazaka. U konačnici, Hrvatska može očekivati uspješnu turističku sezonu, ali, nažalost, i veću ovisnost o turizmu. Dinamika gospodarskog rasta ovisit će puno više o turizmu nego lani jer druge djelatnosti početkom ove godine pokazuju posustajanje. Lani su se, naime, uz turizam oporavljale i trgovina, industrija. Zbog dobre turističke potražnje i dalje neće biti smirivanja na tržištu nekretnina, a zbog rasta cijena u turizmu inflacija će, vjerujem, biti veća od službenih prognoza – analizira Ž. Lovrinčević.

VIDEO Hrvati strahuju da neće moći platiti račune i kupiti hranu, o ljetovanju gotovo da ni ne sanjaju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije