Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDINA OPCIJA

Lovre Crvelin: Ja sam predsjednik novog Živog zida

Lovre Crvelin
Foto: Facebook
1/5
11.10.2016.
u 12:58

Ministarstvo uprave potvrdilo je da je jučer zaprimilo zahtjev Lovre Crvelina za registraciju nove stranke Jedina opcija

Je li točno da ste Vladimira Palfi, Ivan Pernar i vi u nedjelju osnovali novu stranku Jedina opcija kojoj je predsjednik Lovre Crvelin, dok biste vas troje bili članovi glavnog odbora? Pitanje je to koje smo jučer postavili Ivanu Viliboru Sinčiću iz Živog zida, a on nam je na njega odgovorio SMS porukom sa samo jednom riječju – ne.

Novi manevar

No, baš istodobno kada je stigla poruka razgovarali smo s Lovrom Crvelinom, koji nam je na istu temu kazao ipak nešto malo više.

– U nedjelju je održana osnivačka skupština nove stranke, no Sinčić, Palfi i Pernar nisu osnivači te stranke niti su članovi njezina glavnog odbora, a ja sam izabran za predsjednika nove stranke – kazao nam je Crvelin. Kada smo ga dodatno pitali gdje je održana osnivačka skupština, koliko je članova bilo prisutno na skupštini i glasovanju, hoće li se stranka zvati Jedina opcija te što će u stranci biti trojac Sinčić – Palfi – Pernar, Crvelin je uzvratio da na ta pitanja još ne može odgovoriti.

– Sve ćete te odgovore doznati kada se Ministarstvu uprave pošalje zahtjev za registraciju nove stranke – dodao je Crvelin, inače 22-godišnji student kroatologije i filozofije na Hrvatskim studijima, rodom iz Tisnog, koji je član Živog zida postao 2014. godine. A dio tih odgovora stigao je iz Ministarstva uprave gdje su potvrdili da je jučer zaprimljen zahtjev Lovre Crvelina za registraciju nove političke stranke Jedina opcija. No, na dodatna pitanja – što je sve sadržavao taj zahtjev, mogu li Sinčić, Palfi i Pernar istodobno biti u dvije političke stranke (jer Živi zid nije ugašen), može li u novim okolnostima (novo ime stranke, novi predsjednik) Ministarstvo odobriti registraciju te je li Ministarstvo do sada imalo ovakva iskustva, odgovoreno je:

– Kako je konkretni upravni postupak u tijeku, ne možemo iznositi podatke vezane uz registraciju navedene političke stranke, odnosno ne možemo prejudicirati ishod postupka registracije. Na posljednje pitanje ne možemo sa sigurnošću dati odgovor jer ne pratimo na takav način provedbu Zakona o političkim strankama kojim se ne ograničava mogućnost članstva u više stranaka.

Istodobno u dvije stranke

Ipak, o toj nam je temi svoj stav iznio docent na katedri ustavnog prava i političkih znanosti osječkog Pravnog fakulteta Mato Palić:

– U statutima postojećih političkih stranaka stoji da početkom članstva u nekoj drugoj stranci automatski prestaje članstvo u onoj prvoj stranci. Načelno gledano, ovo što se sada događa u Živom zidu – neprihvatljivo je. To pokazuje da je Zakon o političkim strankama nedorečen jer nema rješenja za ovakvu situaciju pa se sada prvi put otvara mogućnost istodobnog članstva u dvije političke stranke. Prema tom zakonu stranke imaju preveliku slobodu u uređenju odnosa unutar stranke pa nam se događa i ovaj slučaj sa Živim zidom. To treba riješiti zakonom jer je važnost političkih stranaka u društvu prevelika da one svojevoljno u svoje statute unose što žele.

>> 'Komunikacija Ivana Pernara društveno je neprilagođena, nije čak ni dječja'

Komentara 18

Avatar bosanac1951
bosanac1951
13:13 11.10.2016.

Dečki se igraju politike...Neozbiljni, gledaju svoje niske interese, svađaju se međusobno i dobrano su iznevjerili svoje glasače...Sprdačina.

Avatar links
links
13:07 11.10.2016.

osoba B:ja sam predsjenik novog živog zida... osoba C: ja sam predsjednik novog živog zida

Avatar kravata
kravata
13:16 11.10.2016.

Dajte dosadni ste sa novacijama i novim strankama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije