Naslovnica Vijesti Hrvatska

Lovre Crvelin: Ja sam predsjednik novog Živog zida

Ministarstvo uprave potvrdilo je da je jučer zaprimilo zahtjev Lovre Crvelina za registraciju nove stranke Jedina opcija
11. listopada 2016. u 12:58 18 komentara 12737 prikaza
Lovre Crvelin
Foto: Facebook
Pogledajte galeriju 1/5

Je li točno da ste Vladimira Palfi, Ivan Pernar i vi u nedjelju osnovali novu stranku Jedina opcija kojoj je predsjednik Lovre Crvelin, dok biste vas troje bili članovi glavnog odbora? Pitanje je to koje smo jučer postavili Ivanu Viliboru Sinčiću iz Živog zida, a on nam je na njega odgovorio SMS porukom sa samo jednom riječju – ne.

Novi manevar

No, baš istodobno kada je stigla poruka razgovarali smo s Lovrom Crvelinom, koji nam je na istu temu kazao ipak nešto malo više.

– U nedjelju je održana osnivačka skupština nove stranke, no Sinčić, Palfi i Pernar nisu osnivači te stranke niti su članovi njezina glavnog odbora, a ja sam izabran za predsjednika nove stranke – kazao nam je Crvelin. Kada smo ga dodatno pitali gdje je održana osnivačka skupština, koliko je članova bilo prisutno na skupštini i glasovanju, hoće li se stranka zvati Jedina opcija te što će u stranci biti trojac Sinčić – Palfi – Pernar, Crvelin je uzvratio da na ta pitanja još ne može odgovoriti.

– Sve ćete te odgovore doznati kada se Ministarstvu uprave pošalje zahtjev za registraciju nove stranke – dodao je Crvelin, inače 22-godišnji student kroatologije i filozofije na Hrvatskim studijima, rodom iz Tisnog, koji je član Živog zida postao 2014. godine. A dio tih odgovora stigao je iz Ministarstva uprave gdje su potvrdili da je jučer zaprimljen zahtjev Lovre Crvelina za registraciju nove političke stranke Jedina opcija. No, na dodatna pitanja – što je sve sadržavao taj zahtjev, mogu li Sinčić, Palfi i Pernar istodobno biti u dvije političke stranke (jer Živi zid nije ugašen), može li u novim okolnostima (novo ime stranke, novi predsjednik) Ministarstvo odobriti registraciju te je li Ministarstvo do sada imalo ovakva iskustva, odgovoreno je:

– Kako je konkretni upravni postupak u tijeku, ne možemo iznositi podatke vezane uz registraciju navedene političke stranke, odnosno ne možemo prejudicirati ishod postupka registracije. Na posljednje pitanje ne možemo sa sigurnošću dati odgovor jer ne pratimo na takav način provedbu Zakona o političkim strankama kojim se ne ograničava mogućnost članstva u više stranaka.

Istodobno u dvije stranke

živi zid Tko će ugasiti stari Živi zid? Totalni raspad: Sinčić se želi spasiti pa osniva novi Živi zid živi zid Nitko od njih nije predsjednik Sinčić, Pernar i Palfi osnovali novu stranku – Jedina opcija!

Ipak, o toj nam je temi svoj stav iznio docent na katedri ustavnog prava i političkih znanosti osječkog Pravnog fakulteta Mato Palić:

– U statutima postojećih političkih stranaka stoji da početkom članstva u nekoj drugoj stranci automatski prestaje članstvo u onoj prvoj stranci. Načelno gledano, ovo što se sada događa u Živom zidu – neprihvatljivo je. To pokazuje da je Zakon o političkim strankama nedorečen jer nema rješenja za ovakvu situaciju pa se sada prvi put otvara mogućnost istodobnog članstva u dvije političke stranke. Prema tom zakonu stranke imaju preveliku slobodu u uređenju odnosa unutar stranke pa nam se događa i ovaj slučaj sa Živim zidom. To treba riješiti zakonom jer je važnost političkih stranaka u društvu prevelika da one svojevoljno u svoje statute unose što žele.

>> 'Komunikacija Ivana Pernara društveno je neprilagođena, nije čak ni dječja'

Nedjeljno osnivanje

U nedjelju je održana osnivačka skupština nove stranke, no Sinčić, Palfi i Pernar nisu osnivači te nove stranke niti su članovi njezina glavnog odbora, a ja sam izabran za predsjednika stranke – kazao nam je jučer Crvelin, koji ipak nije htio reći gdje je održana osnivačka skupština, koliko je članova bilo prisutno na njoj, hoće li se stranka zaista zvati Jedina opcija i što će u stranci biti Sinčić, Palfi i Pervan.

– Prema zakonu, stranke imaju preveliku slobodu u uređenju odnosa unutar stranke, pa nam se događa i ovaj slučaj sa Živim zidom. Takve stvari treba riješiti zakonom jer je važnost političkih stranaka u društvu prevelika da one svojevoljno u svoje statute unose što žele. Strankama je pušteno da se ponašaju kao privatne tvrtke, a one su pravne osobe – kazao je Mato Palić.

Digitalna komora
JESTE LI ISPROBALI
HGK: Naša Digitalna komora sada nudi sve bitne informacije za pokretanje poslovanja
 • Avatar bosanac1951
  bosanac1951:

  Dečki se igraju politike...Neozbiljni, gledaju svoje niske interese, svađaju se međusobno i dobrano su iznevjerili svoje glasače...Sprdačina.

 • Avatar links
  links:

  osoba B:ja sam predsjenik novog živog zida... osoba C: ja sam predsjednik novog živog zida

 • Avatar kravata
  kravata:

  Dajte dosadni ste sa novacijama i novim strankama.