Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

'Lov farma': Dobio poticaje, a goveda pustio da umru od gladi

Na farmi goveda uginulo je ukupno 199 krava. Zna se gdje je otpremljeno oko 60 lešina, no ostale lešine nisu zbrinute na propisan način
29. ožujka 2013. u 15:27 1 komentara 48 prikaza
krave (1)
Foto: Udruga Glas životinja
Pogledajte galeriju 1/3

Inspekcija Ministarstva poljoprivrede utvrdila je da je na farmi goveda u Udbini uginulo 199 krava. Zna se gdje je otpremljeno oko 60 lešina, no ostale uginule životinje nisu zbrinute na propisan način.

Nadzor na farmi "Lov Farma" u Jošanima utvrdio je "kako se radi o nesavjesnom poslovanju vlasnika poljoprivrednog gospodarstva Lov Farma, koje je tijekom proteklih godina postalo vlasnik državnih poljoprivrednih površina, te je uredno dobivalo potpore po različitim osnovama zbog čega je trebalo poduzeti sve da farma posluje i da ne dođe do uginuća stoke".

Dodaje se da će nakon utvrđivanja svih činjenica Ministarstvo poduzeti sve zakonske mjere protiv spomenutog poljoprivrednog gospodarstva.

Zbog ovog slučaja koji je zgrozio javnost, a na njega je upozorila priopćenjem Udruga Glas životinja, Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela ubijanja ili mučenja životinja naložilo je provođenje istrage na farmi u vlasništvu Lovre Kolimbatovića iz Splita.

U priopćenju odvjetništva stoji da je naloženo "provođenje dokazne radnje očevida na mjestu događaja uz sudjelovanje nadležne veterinarske službe radi utvrđivanja okolnosti stradavanja domaćih životinja. Radi utvrđivanja eventualne kaznene odgovornosti Policijskoj postaji Korenica je naloženo provođenje izvida".

U priopćenju Udruge Glas životinja stoji da su "goveda kada su došla na farmu, bile velike, lijepe, mliječne krave, a sada im se ispod kože naziru kosti i ispada im dlaka. U početku su u registru bile prijavljene kao mliječne krave, a kako su prestale davati mlijeko zbog loše ili nikakve ishrane, preimenovane su u kategoriju krava za telenje. Sada su toliko slabe da ne mogu niti preživjeti, a kamoli oteliti se."

Vlasnik je od 2008. registrirani ekoproizvođač, a primarna djelatnost, kako stoji na službenim stranicama farme, jest proizvodnja mlijeka. Početkom rada na farmi je bilo 307 krava.

Iz Udruge najviše apeliraju na mogućnost zaraze zbog lešina koje leže diljem polja i farme. Trenutačno je na farmi stotinjak krava i teladi na kojima su vidljivi tragovi izgladnjivanja.

>>Udbina: Usred Krbavskog polja goveda ugibaju od gladi

Kairo: Svjetsko prvenstvo u rukometu, Danska - Hrvatska
REAKCIJE NA UTAKMICU
Evo što pišu danski mediji, gotovo svi su koristili riječ koja večeras silno boli Hrvate
INA
INA
Razvijaju solarne elektrane, a planiraju i proizvodnju vodika kao pogonskog goriva
  • trinkkakao:

    To je poslovanje na hrvatski način : pokupit lovu od države i spremiti sebi u džep. Čitam dolje da isti vlasnik posjeduje i staracke domove. Pa kaj je taj svestran, da može paralelno voditi dva velika posla koja jedan s ... prikaži još! s drugim nemaju nikakvih dodirnih točaka? Osim državnih subvencija, naravno!!!! Treba ga kazniti visegodisnjom zatvorskom kaznom. Da vidimo sad sto će država poduzeti........