Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJETSKI DAN TURIZMA

Lorencin zahvalio turističkim radnicima na dobroj sezoni

Darko Lorencin
Duško Jaramaz/PIXSELL
26.09.2013.
u 14:36

Samo uz održiv i odgovoran razvoj možemo biti dugoročno konkurentni i do 2020. ući među 20 najkonkurentnijih zemalja svijeta

Hrvatska će Svjetski dan turizma, 27. rujna, ove godine obilježiti uz temu „Turizam i vode: štitimo zajedničku budućnost“. Time se želi naglasiti odgovornost turističkih dionika, ali i potreba preuzimanja obaveze da se zaštite globalni resursi vode. Tema je izabrana prema tematskim godinama Ujedinjenih naroda, a ovu je godinu UN proglasio Međunarodnom godinom vode. Ministar turizma Darko Lorencin, koji će 27. rujna posjetiti Park prirode Kopački rit, u povodu Dana turizma oglasio se i posebnom porukom: ‘Veliko mi je zadovoljstvo povodom Svjetskog dana turizma zahvaliti svim turističkim djelatnicima na kvalitetnoj realizaciji glavnog dijela turističke godine. Dosadašnji rezultati govore da se radi o vrlo uspješnoj godini, čiju je realizaciju svakako omogućila dobra priprema te ustrajan rad svih zaposlenih u turizmu. Možemo biti ponosni što je u prvih osam mjeseci ove godine ostvaren porast dolazaka od tri posto te noćenja od pet posto, što bilježimo porast novozaposlenih od 18 posto te rast prihoda od 8,5 posto. To je doprinos sviju nas. No, uvijek može bolje’, smatra ministar Lorencin.

Prvi čovjek turizma podsjeća i da je ove godine usvojena Strategija razvoja turizma RH do 2020. godine u Hrvatskom saboru. ‘Želimo razvoj turizma, ali ne pod svaku cijenu. Želimo održivi razvoj, poštujući glavni resurs kojeg imamo, a to je prostor. Ovogodišnja tema šalje poruku o odgovornosti koju imamo kada govorimo o vodi te zaštiti okoliša i drugih prirodnih resursa kojima raspolažemo. Veseli činjenica kako je Hrvatska nadaleko prepoznata kao zemlja bogata vodom te s visokim stupnjem očuvanosti i ljepote prirode koja je jedna od glavnih komparativnih prednosti Hrvatske kao turističke destinacije. Kako bi zadržali navedenu prednost, svi imamo obvezu za ispravnim djelovanjem u svrhu zaštite, očuvanja i pravilnog gospodarenja našim prirodnim resursima. U tu je svrhu Ministarstvo turizma poseban naglasak u Strategiji razvoja hrvatskog turizma stavilo na ekoturizam. Zbog velikog broja nacionalnih parkova, parkova prirode i drugih zaštićenih područja koja su između ostalog bogata vodom, Hrvatska je u mogućnosti zadovoljiti potrebe i očekivanja gostiju u rasponu od manje zahtjevnih ljubitelja prirode do vrlo fokusiranih ekoturističkih „eksperata“ pridonoseći tako stvaranju dodatne dimenzije imidža Hrvatske među novim segmentima posjetitelja’, poručuje ministar Lorencin, koji kaže i da Hrvatska samo uz održiv i odgovoran pristup razvoju može biti dugoročno konkurentna te, što je i glavni cilj Strategije, do 2020. ući među 20 najkonkurentnijih zemalja svijeta.

>>\'Trebaju nam još dvije-tri sezone da zaradimo 7,5 milijardi eura\'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije