Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lorencin u Moskvi

Lorencin: Do vize za odmor u Hrvatskoj za najviše pet dana

Darko Lorencin
Ministarstvo turizma
04.06.2013.
u 14:18

- Nalazimo se pred izazovom ulaska u EU, pri čemu je uvođenje viznog režima naša dužnost, a ne izbor. Hrvatska se s viznim režimo susreće po prvi puta i upravo zato sam se iz prve ruke želio uvjeriti u stanje na tržištu, rekao je ministar

Hrvatska ovog mjeseca otvara 18 viznih centara u isto toliko milijunskih gradova u Ruskoj Federaciji, što bi trebalo pridonijeti olakšavanju i ubrzanju procedure izdavanja viza građanima te zemlje za putovanja u Hrvatsku koje se izdaju za najviše pet radnih dana, za žurne potrebe za tri dana, a za ostale svrhe u najviše 10 radnih dana.

Shvaćajući važnost i potencijal ruskog tržišta za Hrvatsku, ministar turizma Darko Lorencin, direktorica Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić i načelnik Sektora za konzularne poslove pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Vinko Ljubičić sastali su se danas u Moskvi s vodećim ruskim turoperatorima koji organiziraju putovanja u Hrvatsku. Na sastanku se razgovaralo o aktualnom stanju na tržištu, s naglaskom na viznu politiku Hrvatske prema državama izvan EU, a ministar je za boravka u Moskvi posjetio Konzularni ured Veleposlanstva RH, gdje se sastao s veleposlanikom Igorom Pokazom. Tom se prilikom ministar osobno uvjerio u stanju na terenu i iz prve ruke saznao kako poboljšati mjere za jednostavnije i brže izdavanje viza.

- Nalazimo se pred izazovom ulaska u EU, pri čemu je uvođenje viznog režima naša dužnost, a ne izbor. Hrvatska se s viznim režimo susreće po prvi puta i upravo zato sam se iz prve ruke želio uvjeriti u stanje na tržištu, istaknuo je Lorencin te najavio sastanak s ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić, kako bi se postupak izdavanja viza još više olakšao.

S obzirom na ulazak u Europsku uniju, Hrvatska se od 1. travnja morala u potpunosti prilagoditi viznoj politici Unije, što znači da se za državljane koje nisu članice EU od toga dana primjenjuje vizni režim. Istodobno, prema odluci Vlade RH od 16. svibnja 2013. godine, stranci nositelji valjane dozvole schengenske dozvole, do 31. prosinca 2013. ne trebaju vizu za ulazak u Hrvatsku i kratkotrajni boravak, ili za prelazak preko državnog područja RH.

Vizni centri

Kako bi se olakšao dolazak gostiju iz Rusije, ruski će državljani vizu za ulazak u Hrvatsku moći ishoditi i posredstvom viznih centara te akreditiranih turističkih agencija. Trenutačno je pri Veleposlanstvu akreditirano 103 agencije, od čega je 96 njih za Rusiju, a sedam za Belarus, za čiji je državljane također nadležno veleposlanstvo u Moskvi. Početkom ovoga mjeseca, u 18 milijunskih gradova s radom će započeti vizni centri, a do sredine srpnja biti će pokriveno područje cijele Rusije. Ugovor za vizne centre potpisan je s tvrtkom VFS Global, a prvi među njima otvoren je jučer u Moskvi, iz kojeg je već jutros u Konzularni ured stigao prvi paket s 220 privatnih zahtjeva.

>>Prilika za Hrvatsku: Šef Vijeća Europe traži ukidanje viza za Ruse

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije