Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predložit će se rješenje

Lopud na nogama, neće antenski stup usred mjesta visok 36 metara

Lopud
Foto: Facebook
1/3
26.01.2022.
u 20:04

Gradonačelnik Franković rekao je kako Grad nije dao nikakve dozvole, jer nije ni trebao s obzirom na to da se gradi prema  Pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima, ali se složio kako je stup kojega grade previsok

Kako bi razriješili prijepore vezane oko zamjene postojećeg antenskog stupa na otoku Lopudu novim, u srijedu poslije podne sastanak su održali gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, (on je bio on-line), zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i pročelnica Ivana Brnin s predsjednikom Uprave tvrtke Odašiljači i veze d.o.o. Matom Boticom, članom Uprave Markom Serdarevićem te direktoricom za infrastrukturu Anom Grubešić.

Nisu pronašli kompromis, ali su se dogovorili kako će formirati tim u kojem će biti predstavnici lokalne zajednice i stručne, neovisne osobe koje će predložiti najbolje rješenje.

Problem je nastao što je novi stup, kojega OIV podižu usred najstarijeg urbanog dijela mjesta visok čak 35,5 metara, što je znatno više od postojećeg odašiljača za kojeg u OIV-u kažu da je visok 20 metara, a građani koji su organizirali potpisivanje on-line peticije 13 metara.

Uznemirili su se otočani, ljutiti što će im vizura mjesta poprimiti industrijski izgled, a razvoj temelje kao idilično, kulturno-povijesno turističko odredište, on line peticiju potpisalo je već više od 700 ljudi, a o antenskom stupu koji će narušiti vizuru Lopuda govorilo se i na sjednici Gradskog vijeća Dubrovnika u srijedu.

Gradonačelnik Franković rekao je kako Grad nije dao nikakve dozvole, jer nije ni trebao s obzirom na to da se gradi prema  Pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima, ali se složio kako je stup kojega grade previsok.

- Ovdje imamo situaciju u kojoj mi pričamo o zamjeni antenskog stupa, a zapravo se radi o gradnji novog. Ja vjerujem da ćemo s Odašiljačima i vezama pronaći zajednički jezik. Nikako nije dobra ova samovolja, posebno ne državne tvrtke jer uistinu predstavlja nešto loše, ne služi na čast OIV-u, ali ćemo to riješiti – rekao je odgovarajući na vijećničko pitanje Franković i izvijestio kako je dopisom OIV-u izrazio neslaganje da se neposredno u blizini spomeničke baštine gradi stup visok 36 metara te zatražio od tvrtke da visina stupa ostane nepromijenjena.

- Ovaj sastanak imao je cilj pronaći kompromis. Kada stručne službe razrade plan, dobit ćete priopćenje za medije, a plan je osnivanje u tima u kojem će, što je jako važno, biti građani Lopuda i neovisni stručnjaci iz područja telekomunikacija te drugih kako bi unutar mjesec dana iznašli rješenje situacije o kojoj razgovaramo. Vjerujemo da će ono biti kvalitetno i na zadovoljstvo svima – rekla je nakon sastanka Tepšić.

Kontaktirali smo i OIV te ih pitali zbog čega antenski stup mora biti toliko viši od dosadašnjeg.

"OIV je u posljednjih nekoliko godina uložio značajna financijska sredstva u obnovu i zamjenu dotrajale infrastrukture odnosno izgradnju novih objekata te obnovu elektroenergetskih postrojenja i opreme. Projekt na otoku Lopudu jedan je od spomenutih. Započeo je 2021. godine kada je pokrenut proces zamjene postojećeg antenskog stupa zbog njegove dotrajalosti i opasnosti koje predstavlja za stanovništvo te zbog stalnih ilegalnih smetnji u prijamu TV i radio signala iz susjedne Italije", odgovorili su i istaknuli kako su na smetnje koje ometaju prijam signala hrvatskih televizijskih i radijskih nakladnika duž cijelog Jadrana, a posebice na području Dubrovačko-neretvanske županije predstavnici lokalne samouprave kao i sami građani više puta upozoravali.

"Što se tiče visine i lokacije objekta, novi stup gradi se neposredno uz postojeći, na istoj čestici, a bit će 31,5 metara s dodatkom tanke cijevi za TV odašiljačke antene i gromobrana, dok je visina staroga stupa 20 metara te nije riječ o dvostruko većem stupu. Nakon izgradnje novog stupa, stari stup će se demontirati. Kod gradnje novog stupa neophodno je tehnološki projektirati građevinu koja će zadovoljiti potrebe svih operatora korisnika, kako za postojeće usluge, tako i za nove usluge. Veća visina stupa omogućuje bolju pokrivenost signalima svih operatora korisnika posebice mobilnih operatera", poručili su iz OIV-a.

Za sada, premještanje stupa na neko drugo mjesto ili izgradnja manjeg, sudeći po odgovoru kojeg su nam poslali, nisu izgledne opcije.

"Zadržavanjem ove lokacije izbjegava se nepotrebna gradnja više stupova u okolici, a što bi bilo potrebno kako bi se pokrilo konzumno područje mjesta Lopud te dijela okolnog područja i pripadajućeg akvatorija. Na cijelom području pokrivanja znatno će se poboljšati kvaliteta i dostupnost televizijskog i radio prijama kao i dostupnost novih elektroničkih usluga, a ujedno se doprinosi i energetskoj učinkovitosti i zaštiti okoliša", stav je OIV-a.

Nakon sastanka s čelnicima Dubrovnika izjavu je dao i Mate Botica, predsjednik Uprave OIV-a.

- Sagledavajući sve aspekte koji su aktualni i potrebni formirat ćemo akcijski tim u kojem će biti predstavnici lokalne zajednice i stručne, neovisne osobe: vještaci komunikacijske struke, stručnjaci koji će predložiti što dalje – rekao je Botica.  

VIDEO Nestali pomorac Petar Marčinko, došao s jugoslavenskim pasošem po putovnicu: Nestao je prije 30 godina, a pronađen živ i zdrav u Španjolskoj.

Komentara 8

JO
Jole121
21:08 26.01.2022.

Svi bi super signal ali ne bi antene, svi bi htjeli brzi internet ali 5G ne valja, svima su stare bakrene žice spore, ali kad treba provesti kanalice po ulazu ne valja, svi bi koristili struju, ali im nuklearke smetaju, svi bi samo bacali smeće ali kad treba to negdje odvesti ili staviti kante se bune,…

PO
poluprovokator
20:45 26.01.2022.

Antenski sustavi imaju specificne zahtjeve koji ovise o željenoj zoni pokrivanja, konfiguraciji terena, frekvenciji i snazi, preklapanju drugih signala iz blize i dalje okolice na bliskim frekvencijama ukljucujuci harmonike... I onda bi građani kvalitetan prijem al bez baznih postaja, repetitora i odasiljaca...

BA
Barbasmora
20:34 26.01.2022.

Seljaci nece napredka!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije