Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bizarno

Lopovi ukrali bakrenu žicu uz prugu i zaradili čak 60.000 kuna

'270810-pcelic-virovitica - Hrvatska - od 23. do 25. kolovoza nepoznati lopovi, na dionici zeljeznice pruge Pcelic - Pepelane, skinuli i odnijeli oko 6 000 metara bakrene telefonske zice u vrijednosti
'Maja Santosi/PIXSELL'
27.08.2010.
u 18:30

Dionica je zatvorena od 16. svibnja jer čeka sanaciju, ali zbog toga lopovi imaju više vremena za krađu žice jer se telefonska linija rjeđe koristi

Otkako su 16. svibnja ove godine Hrvatske željeznice obustavile sav promet dionicom željezničke pruge od Pčelića prema Daruvaru i dalje prema Siraču, stanovnici mjesta uz prugu, umjesto vlakovima, putuju autobusima.

Pod zemlju

Od najavljene sanacije tog željezničkog pravca, koja bi stajala više od 200 milijuna kuna, za sada nema ništa, a umjesto radnika, na tračnicama su se pojavili – kradljivci.

U četvrtak je virovitička policija obaviještena da su nepoznati počinitelji prekinuli telefonski promet između željezničkih stanica Pčelić i Đulovac tako što su poskidali telefonske žice. Policija je utvrdila kako su lopovi bakrene žice poskidali između 23. i 25. kolovoza.

Nepoznati kradljivci su s drvenih stupova pokraj željezničke pruge, na dionici Pčelić-Pepelane, odnijeli čak oko 6000 metara žice.

– Krađa bakrene telefonske žice česta je pojava u posljednje dvije godine. U početku su kradljivci presijecali telefonsku žicu i odnosili po stotinjak metara žice. Vlakovi su vozili, mi smo stalno bili u telefonskoj vezi sa susjednim stanicama, pa bi se to brzo otkrilo i prijavilo policiji. Sada vlakova nema, pa s kolegom u Đulovcu rjeđe telefoniramo - rekao nam je Petar Matić, željezničar na željezničkoj stanici Pčelić.

Kradljivci su vjerojatno zbog toga imali više vremena da ukradu veću količine telefonske žice. To će se događati, veli Matić, sve dok se žice na stupovima ne zamijene kabelom ili podzemnim kabelom, jer onda lopovi više neće imati što krasti.

Istraga

Otkupljivače sekundarnih sirovina ne zanima porijeklo bakrene žice koju im netko donese na prodaju, a tvrde da tri metra bakrene žice debljine dva milimetra teže oko kilograma, a kilogram bakra ima cijenu oko 30 kuna. To znači da su kradljivci u tri dana i noći skinuli i odnijeli oko dvije tone bakrene žice i njenom prodajom zaradili više od 60.000 kuna.

Za Hrvatske željeznice cjelokupna šteta je daleko veća, pa je policija pokrenula opsežno kriminalističko istraživanje kako bi što prije otkrila drske kradljivce koji su na pojedinim dionicama žicu skidali s drvenih stupova manje od stotinu metara udaljenih od prvih kuća.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije