Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žurna evakuacija

London i Pariz traže prekid opsade sirijskih gradova

Sirija
Foto: Reuters/PIXSELL
12.01.2016.
u 07:19

-Izgladnjivati civile je neljudska taktika kojom se koriste Asadov režim i njegovi saveznici- rekao je britanski veleposlanik u UN-u Matthew Rycroft.

 Francuski i britanski veleposlanik u UN-u zatražili su u ponedjeljak prekid opsade sirijskih gradova, a voditelj humanitarnih operacija UN-a žurnu evakuaciju četiristotinjak civila iz Madaje u Siriji koja je već šest mjeseci pod opsadom sirijske vojske.

Sirijski veleposlanik je pak izjavio da nijedan civil nije umro od gladi u Madaji, protivno onome što tvrde humanitarne organizacije. Vijeće sigurnosti je počelo konzultacije iza zatvorenih vrata u New Yorku o tom pitanju, dok je u Madaju, blizu Damaska, stigao konvoj s pomoći.

-Izgladnjivati civile je neljudska taktika kojom se koriste Asadov režim i njegovi saveznici- rekao je u priopćenju britanski veleposlanik u UN-u Matthew Rycroft-Sve opsade se moraju prekinuti kako bi se spasili civili i promicao mir u Siriji- dodao je. Francuski veleposlanik Francois Delattre je rekao novinarima da je Francuska zatražila konzultacije zajedno sa Španjolskom i s Novim Zelandom "kako bi upozorila svijet na izgladnjivanje kao oružje terora koje kosi one najslabije".

-Nadam se da će Vijeće odaslati jedinstvenu i odlučnu poruku u tom smislu"- dodao je. Istaknuo je da poboljšanje humanitarnog stanja može samo pomoći političkom rješenju u Siriji, nepuna tri tjedna prije početka mirovnih pregovora između Sirijaca pod pokroviteljstvom UN-a.

-Međusirijski pregovori se ne mogu nastaviti bez poboljšanja sudbine civila- istaknuo je Delattre. Ne možemo tražiti od predstavnika sirijske oporbe da "pregovaraju s predstavnicima režima dok taj režim ubija njihovu djecu".

Novozelandski veleposlanik Gerard van Bohemen ocijenio je da je "taktika opsjedanja i izgladnjivanja jedna od najstrašnijih značajki sirijskog sukoba". Dolazak konvoja s pomoći u Madaju "ohrabruje, ali to je tek početak, potreban je stalan i slobodan humanitarni pristup", kazao je. Gotovo 400.000 Sirijaca je uhvaćeno u stupicu, bilo da su pod opsadom vladine vojske ili naoružanih pobunjeničkih skupina, navodi UN.

"U Madaji nema gladi", ustvrdio je pak pred novinarima sirijski veleposlanik Bašar Džafari. "Sirijska vlada ne vodi i neće voditi politiku izgladnjivanja vlastitog naroda". Rekao je da je vlada u listopadu odobrila dopremu pomoći u taj grad koja je morala biti dostatna za više od dva mjeseca, ali da su "teroristi u tome gradu" pokrali namirnice. Informacije o gladi žele "sotonizirati" vlast Bašara al Asada i "potkopati" skore mirovne pregovore koji 25. siječnja trebaju početi u Ženevi, rekao je, optuživši Saudijsku Arabiju i Katar da šire "te laži i optužbe".

"Četiri stotine civila iz Madaje mora se odmah evakuirati" i UN se nada da će to biti "što prije", možda već u utorak, rekao je novinarima voditelj UN-ovih humanitarnih operacija Stephen O'Brien.

On je o stanju u Madaji i u drugim sirijskim gradovima neposredno prije izvijestio veleposlanike petnaesterih zemalja Vijeća sigurnosti koje su se sastale iza zatvorenih vrata. Civili koje treba evakuirati su "u velikoj smrtnoj pogibli" i trpe od neishranjenosti i "drugih zdravstvenih tegoba", dodao je.

Da bi ih se sigurno evakuiralo kopnom ili zrakom, kazao je, potrebna su jamstva sirijske vlade, ali i "drugih strana". Liječnici bez granica su upozorili da je od početka prosinca u Madaji 28 civila umrlo od gladi.

>>Damask spreman za pregovore, traži popis 'terorističkih skupina'

>>Islamska država ubila novinarku zbog pisanja o stanju u gradu Raqqa

Komentara 6

Avatar lvan12
lvan12
08:25 12.01.2016.

A što je sa opsadom šijitske enklave kod Idliba? Za to je isto Assad kriv???

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
15:23 12.01.2016.

A hoće li London i Pariz prestati s potporom teroristima?

Avatar d-ano
d-ano
11:45 12.01.2016.

,,sto ne prestanu gospoda doljevat ulje na vatru ......prije ce se ovaj besmisleni rat prekinut,,ali mislim da nije njima u interesu da se takvo zlo prekine,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije