Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vraćanje loptice

Lokalni 'šerifi' koji koče strane ulagače sami će podmiriti štetu

vila Martinis
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
1/2
Autor
Ivanka Toma
15.05.2014.
u 17:48

Odštete za bahatost lokalnih vlasti zbog kojih se ne može realizirati strano ulaganje plaćale su se iz državnog proračuna

Lokalni “šerifi” koji su promjenom urbanističkog plana, prodajom zemljišta koje nije općinsko nego državno ili kojom drugom već uhodanom metodom blokirali strane investitore, uskoro će morati sami podmiriti štetu koju su zbog njih pretrpjeli strani ulagači.

Do sada su se, kao u slučaju Jevtušenkova ulaganja na Mljetu, norveškog društva PPC na Hvaru, hotela Haludovo u Malinskoj na Krku, na kojem ruski ulagač Ara Abramjan dvanaest godina pokušava zaokružiti investiciju, obnoviti već ruševne hotele i pustiti ih u pogon, te drugdje gdje lokalni vladari tjeraju inat, odštete plaćale iz državnog proračuna, što znači da je materijalna odgovornost za bahatost lokalnih vlasti na svima nama.

Ceh za propuste drugih

Budući da ovaj problem poprima sve veće razmjere, Vlada je prošle godine u kolovozu formirala radnu skupinu koja je trebala pronaći način zaštite države kada mora odgovarati za naknadu štete.

Hrvatska je, naime, sa 51 državom potpisala ugovore o uzajamnom poticanju i zaštiti ulaganja. Po tim ugovorima, Hrvatska snosi materijalne i druge posljedice arbitraže bez obzira na to tko je stvarno odgovoran što se ne može realizirati strana investicija.

Kao koordinator radne skupine, Ministarstvo pravosuđa upozorava da po ugovorima država odgovara za propuste, pogreške i sve druge štetne radnje svih tijela vlasti (lokalne, sudbene, upravnih tijela...). Republiku Hrvatsku u tim postupcima zastupa Državno odvjetništvo, no ono upućuje pozive stranim odvjetničkim društvima specijaliziranim za zaštitu ulaganja. Troškovi zastupanja pred stranim sudovima i međunarodnim tijelima ogromni su.

Enormni troškovi

Primjerice, za zastupanje u jednom takvom postupku odvjetničko društvo Volterra Fietta iz Londona traži od 300 do 850 GBP po satu, ukupno oko 3,5 milijuna eura. Ponuda društva Shearman & Sterling iz Pariza je od 450 do 650 eura po satu. Ima i nešto povoljnijih ponuda, no ukupni je trošak neizvjestan, ali ogroman. Zbog toga je Ministarstvo pravosuđa predložilo nadopunu Zakona o jedinicama lokalne i područne samouprave i to tako da se u njega ugradi odredba kojom bi se reguliralo pravo države na podnošenje regresnog zahtjeva prema jedinicama lokalne vlasti.

Zakonski članak bi glasio da “ako je Hrvatska na temelju međunarodnih ugovora nadoknadila štetu uzrokovanu nezakonitom odlukom ili nepravilnim vođenjem poslova koji se obavljaju u jedinici lokalne ili područne samouprave ili je isplatila naknadu za neimovinsku štetu po istoj osnovi, Republika Hrvatska ima pravo od te jedinice zahtijevati naknadu štete u skladu s općim propisima obaveznog prava o odgovornosti za štetu”.

Pojava pokretanja postupaka i njihovo najavljivanje radi zaštite stranih ulaganja sve su učestaliji, a ozbiljnije su uočeni 2007. godine.

Komentara 17

YG
yves.grigic.9
18:32 15.05.2014.

Kad bi idiotima neko stao na rep pa da shvate da oni ne sačinjavaju naciju i da nemoze niko da blokira nikoga bez tužbe državnom sudu i odluke istom da je tuzioc bio u pravu sa presudom.Dosta je biti zlo primjer u EU i svjetu ako Idiotluk ne smeta nerazumnim sta rade odgovorni da se to popravi.

DI
Dijaspora
18:53 15.05.2014.

Danas se može udruga za zaštitu komaraca javiti i blokirati neki projekat. Hrvatska ORIGINALE

CH
cheker
18:50 15.05.2014.

A tko će snositi štetu koju čine državni dužnosnici? Koju materijalnu odgovornost imaju ministri i dužnosnici za svakodnevno činjenje štete?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije