Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Lokalci gube 1,8 milijardi kuna, Vlada vraća samo pola

Kompenzacije – Vlada im daje veći udio od poreza na dohodak, koncesija...
04. studenoga 2014. u 18:15 9 komentara 1516 prikaza
Grčić Lalovac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Vlada priprema paket mjera kojim planira kompenzirati polovicu od 1,6 do 1,8 milijardi kuna koliko će županije, gradovi i općine sljedeće godine izgubiti zbog izmjena u porezu na dohodak. Povećanjem neoporeziva dijela dohotka i širenjem poreznih razreda Vlada će građanima ostaviti oko dvije milijarde kuna više na njihovim računima.

Cijenu će najvećim dijelom platiti županijski i lokalni proračuni, stoga Vlada priprema “kompenzacijski paket”.

Kompenzacijski paket

Doznajemo da će se gradovima nadoknaditi 400 milijuna kuna tako što će se povećati njihov udjel u podijeli poreza na dohodak sa 56,5 na 60 posto. Vlada će sa 60 milijuna kuna obeštetiti i županije. Njihov udio u podjeli prihoda od poreza na dohodak povećat će se sa 16 na 16,5 posto. Lokalna samouprava dobit će veći udio i u raspodjeli prihoda od poreza na promet nekretnina. Stopa tog poreza ostaje pet posto, ali se udio koji ide u lokalne proračune diže sa 60 na 80 posto. Time se Vlada odriče 240 milijuna kuna godišnje u korist “lokalaca”. Vlada će povećati i udio lokalne samouprave u raspodjeli prihoda od koncesija. Doznajemo da je Vlada spremna odreći se godišnjeg prihoda od oko 150 milijuna kuna. Treba napomenuti da spomenuti “kompenzacijski paket” još nije službeno potvrđen, da su konzultacije u Ministarstvu financija još u tijeku te da su još moguće male izmjene.

No, već je sada sasvim jasno da sve mjere kompenzacije neće biti dovoljne da se županijama, gradovima i općinama nadoknadi gubitak od 1,6 do 1,8 milijardi kuna koji će im nastati 2015. godine. I svake sljedeće... – Vlada priprema set kompenzacijskih mjera kojima će županijama, gradovima i općinama nadoknaditi otprilike pola iznosa koji će izgubiti zbog izmjena poreza na dohodak. Drugi dio morat će nadoknaditi sami restrukturiranjem svojih rashoda. Ideja je da se gradovi i općine u većoj mjeri okrenu izvorima financiranja iz europskih fondova – objašnjava potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić.

Veći udio od nafte i plina

U tom smislu, Vlada će lokalcima prepustiti još 180 milijuna kuna osnivanjem Fonda za sufinanciranje projekata EU. Taj novi fond financirat će se iz prihoda od poreza na dohodak. Država se odriče 1,5 posto od tog poreza, čime bi se godišnje u fond slilo 180 milijuna kuna. Sve jedinice lokalne samouprave moći će se natjecati za ta sredstva kojima će potom sufinancirati vlastite udjele u dobivenim europskim projektima. Uz taj novi, Vlada će zadržati i postojeći fond “težak” 50 milijuna kuna godišnje iz kojeg se sufinanciraju europski projekti siromašnijih gradova i općina koje to ne mogu iz vlastitih proračuna.

U setu kompenzacijskih mjera Vlada razmatra i povećanje udjela lokalne samouprave u podjeli dobiti od prihoda od eksploatacije nafte i plina u Jadranu i u kontinentalnom dijelu zemlje. Također, Vlada se planira odreći 300 milijuna kuna od poreza na štednju u korist građana koji žive u siromašnijim gradovima i općinama dodatnim povećanjem osobnih odbitaka.

>>Nadogradnja pruge Vinkovci – Vukovar u drugoj polovici 2016.

>>Ponudu za vađenje nafte i plina u Jadranu dalo šest kompanija, a žele 15 od 29 polja

>>'Ako Hrvati žele plaćati kamate i dvije glavnice da nas sve iskamatare, poštovat ćemo volju građana'

Vlada se odriče oko milijarde kuna godišnjih prihoda

1. Lokalnoj samoupravi veći udio u porezima – Vlada će lokalcima povećati udio u prihodima od poreza na dohodak sa 56,5 na 60 posto. Time se država godišnje odriče 400 milijuna kuna.

2. Županijama “odšteta” od 60 milijuna kuna – Vlada će županijama povećati udio u raspodjeli prihoda od poreza na dohodak sa 16 na 16,5 posto. Županije će dobiti 60 milijuna kuna više.

3. Veći udio od prihoda od poreza na promet nekretninama – Porezna stopa ostaje pet posto, a mijenja se raspodjela dobiti – Vlada lokalcima povećava njihov udjel sa 60 na 80 posto, čime im daje 240 milijuna kuna

4. Vlada razmatra da 150 milijuna spusti na lokalnu razinu – Vlada godišnje od koncesija u državni proračun privuče oko 150 milijuna kuna. Doznajemo da je Vlada spremna svoj dio prepustiti lokalnoj samoupravi

5. Osniva se Fond za sufinanciranje projekata EU – Vlada će novi fond puniti sa oko 180 milijuna godišnje. Taj novac moći će koristiti gradovi i općine umjesto vlastitog u sufinanciranju projekata EU

6. Lokalcima veći udio od eksploatacije nafte i plina – Vlada razmišlja i o povećanju udjela lokalne samouprave prilikom podjele prihoda od eksploatacije nafte i plina u Jadranu i na kontinentu

Posljednji ispraćaj legendarnog pjevača Akija Rahimovskog na zagrebačkom Mirogoju
golema tuga
Neutješna Akijeva kći oprostila se od oca: 'Begaj tata jer im je dosadno gore bez tebe'
pjevačica
Ivana Kindl progovorila o velikoj životnoj promjeni: 'Dogodilo se naglo, ali isplakala sam se'
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Hrvatska3014:

  Bože čuvaj Hrvatsku, naše golubove (u Savskoj) i sirotinju.

 • than:

  Na kraju ce sve zavrsiti poskupljenjima, jer to kod nas tako ide. Ako nema para dizi poreze, dizi naknade, izmisljaj parafiskalne namete, dizi cijenu vrtica, dizi cijenu parkiranja, dizi... U protivnome bi morali smanjivati place i dijeliti otkaze, a kako ... prikaži još! rodijaku ili partijskom drugu tako nesto napraviti ?

 • Norway:

  Odmah ce svi pohitati i glasati za SDP toliko smo zadovoljni vizijama i dostignucima!