Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Harvey J. Alter

Ljutito se usred noći javio na telefon, no ljutnja ga je brzo prošla: 'Najbolja budilica u životu'

Scientist Harvey Alter of the U.S. National Institutes of Health (NIH) poses in an undated photograph
Foto: NIH/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
06.10.2020.
u 08:13

"Počela je zvonjava i pitao sam se 'tko, dovraga, zove' i nisam se javio", rekao je Alter koji se javio tek na treći telefonski poziv

Američki virolog Harvey J. Alter ljutito je ustao iz postelje da se javi na telefon usred noći, ali mu se raspoloženje u sekundi popravilo kad je čuo da je dobio Nobelovu nagradu za medicinu. 

Znanstvenik je spavao dubokim snom kad mu je u 4.45 ujutro na istočnoj obali Sjedinjenih Država zazvonio telefon. 

"Počela je zvonjava i pitao sam se 'tko, dovraga, zove' i nisam se javio", rekao je Alter u prvom intervjuu nakon što je saznao da je ovogodišnji dobitnik Nobela. Nije se javio ni drugi put, pet minuta kasnije. 

"Treći put sam se ljutito ustao da odgovorim. Zvali su iz Stockholma. Najbolja budilica u životu". Kaže da ga je ljutnja prošla u sekundi.

"To je nešto za što mislite da se nikada neće dogoditi, a ponekad mislite i da ne zaslužujete da se dogodi", rekao je znanstvenik koji je karijeru proveo u američkom Nacionalnom zdravstvenom institutu (NIH) u Bethesdi. 

Po tradiciji, dobitnici Nobela tu informaciju saznaju telefonski samo nekoliko sati prije javne objave

Ovogodišnja Nobelova nagrada za medicinu dodijeljena je u ponedjeljak Britancu Michaelu Houghtonu i Amerikancima Harveyju Alteru i Charlesu Riceu za otkriće virusa hepatitisa C.

Alter je zaslužan za njegovo identificiranje, Houghton ga je izolirao, dok je Rice ponudio konačan dokaz o njegovu postojanju.

Thomas Perlmann, glavni tajnik Nobelova odbora, ranije je kazao da su organizatori probudili i drugog američkog dobitnika Ricea. 

"Definitivno nisu sjedili pokraj telefona jer sam ih zvao nekoliko puta bez odgovora. Obojicu sam ih probudio i bili su iznimno iznenađeni, sretni i gotovo bez riječi", rekao je Perlmann. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije