Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ljubljana ne odgovara na žalbe

06. lipnja 2002. u 00:00 10 prikaza

U Večernjem sam listu 28. svibnja pročitao članak "Nisu prekršaji, već pljačka i nepoštovanje pojedinaca" u povodu događaja sa slovenskom policijom. Tome bih dodao još da je to mržnja, bahatost i diskriminacija. Prije gotovo dvije godine u Ilirskoj Bistrici pokušavao sam se parkirati u samom centru. Odmah su došli policajci, zatražili dokumente, i eto kazne. Pokušao sam protestirati jer sam bio na parkiralištu, ali ništa. Navodno sam malo suzio izlaz s parkirališta. Žalio sam se ministarstvu u Ljubljani. Odgovor nikada nisam dobio, što upozorava na zaključak da oni takva nedjela policije odobravaju.

više

6. lipnja

ROĐENDAN POZNATIH

PETAR ZRINSKI (1621.) - hrvatski ban i vojskovođa, rođen u Vrbovcu (ubijen u Bečkom Novom Mjestu zbog urote)

ALEKSANDAR SERGEJEVIĆ PUŠKIN (1799.) - ruski pjesnik, rođen u Moskvi

ANTE KOVAČIĆ (1854.) - književnik, rođen u Celinama kraj Zaprešića

PJEŠČANI SAT

1742. - umro je u Osoru Ivan (Giovanni) FERRO, biskup, rođen u Villanovi kraj Verone. Bulom pape Klementa XIII. iz 1739. imenovan je osorskim biskupom. Sve tri godine svojeg biskupovanja proveo je u Osoru, što je odudaralo od načina biskupovanja prijašnjih biskupa koji su rijetko bili u Osoru. Organizirao je sastavljanje inventara pokretnih dobara osorske biskupske palače.

1899. - rodio se u Strpu kod Risna Gracija BILAFER, pomorski privrednik. Školovanje na nautičkoj školi počeo je u Kotoru, a završio u Dubrovniku, gdje je 1918. položio ispit za poručnika trgovačke mornarice. Preuzevši 29. listopada 1918., nakon proglašenja Države SHS, zapovjedništvo naoružanog parobroda "Frankopan" isplovio je iz Trsta u Rijeku ističući na krmi hrvatsku zastavu, a na jarbolima srpsku i slovenski. Sudjelovao je u poslovima Narodnog vijeća Rijeke pri preuzimanju civilne i vojne vlasti od Mađara. Poslije II. svjetskog rata bio je aktivan u izgradnji zadarskog pomorskog gospodarstva.

DOGODILO SE

1889. - Velkika vatra uništila je 25 blokova zgrada u američkom gradu Seatleu.

1942. - Nacisti su spalili češko selo Lidice kao odmazdu za ubojstvo Heydricha, šefa Gestapoa, Glavnog ureda sigurnosti Reicha, organizatora terora i istrebljenja Židova.(M.Bo.)

IMENDANI

Norbert, Nora

Sv. Norbert rođen je oko 1082. godine u plemićkoj obitelji u Nizozemskoj. Stupio je u klerički stalež i nakon školovanja se u njemačkom gradu Xantenu zaredio za subđakona. Kasnije se odrekao crkvenih dobara i postao je svećenik i gorljiv reformator putujući po Nizozemskoj, Belgiji i Njemačkoj. Umro je na današnji dan 1134. godine, a pokopan je u Magdenburgu.

Ime Norbert sastavljeno je od dvije staronjemačke riječi nord (sjever) i beraht (sjajan, slavan). Javlja se i ženski oblik Norberta. Izvedenice su Berto, Noro, Berta, Bertica, Nora...(Ž.)

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga