Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kakva ideja

Ljubazno zatražili od Ine da im unaprijed plati rentu za plin!

bušotina,nafta,plin
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
09.08.2014.
u 13:16

Međimurska općina Selnica traži spas od bankrota

U međimurskoj općini Selnica vlast se dosjetila neobičnog načina kako isplivati iz naslijeđenog duga pod čijim teretom “puca” proračun i prijeti im bankrot. Načelnik Ervin Vičević (HNS) predložio je Ini, koja će uskoro početi graditi trasu budućeg plinovoda, da općini unaprijed isplati dio rente za eksploataciju zemnog plina! Taj je plan predočio i predstavnicima naftne kompanije.

Nema problema

– Problema, po meni, ne bi trebalo biti, no sve je u rukama Ministarstva financija koje mora odobriti taj plan. Isplata rente gradovima i općinama ide preko njega. Ideja je dobra jer Ini tih milijun i pol kuna nije velik novac, a nama bi pomogao da pokrijemo dio duga – kaže Vičević. A dug za izmjeru zemljišta prema Geodetskom zavodu iz Splita iznosi oko 3,2 milijuna kuna. To je samo glavnica kojoj treba, dodaje Vičević, pribrojiti i milijun kuna kamata koje su se dosad nagomilale. I samo rastu. Za dug krivi bivšu općinsku vlast koja je nenamjenski potrošila novac za geodetsko-katastarsku izmjeru.

– Državna revizija upravo je potvrdila da je nenamjenski potrošeno 1,1 milijun kuna – tvrdi načelnik. Dug Geodetskom zavodu, koji je pokrenuo sudski spor, prvo su planirali pokriti kreditom, no nisu dobili odobrenje Ministarstva financija, od kojeg sad očekuju pozitivan odgovor za dogovor s Inom. Općina bi spor s tvrtkom najvjerojatnije izgubila jer, kaže, nije bilo ugovoreno nikakvo sredstvo osiguranja, a izvođač je svoj dio posla odradio. Početak radova na trasi plinovoda glavna je tema među mještanima Selnice i okolnih naselja. Vlasnici parcela pozvani su da poruše stabla uz trasu i poberu urod u voćnjacima i na oranicama.

Bit će prekopano i nogometno igralište u Prekopi, a nogometaši će biti obeštećeni. Mještani podržavaju načelnika.

‘Neće joj faliti’

– Ina je bogata i taj novac sigurno joj neće faliti – kažu.

Inače, Ina je u siječnju s konzorcijima potpisala četiri ugovora vrijedna oko 240 milijuna kuna, koji se odnose na tri bušotine u Međimurju, s kojih u kompaniji očekuju oko milijardu prostornih metara plina.

Komentara 1

L0
luena 01
15:00 09.08.2014.

Potrose nenamjesnski novac u milionima i onda traze da ih drugi spasavaju... nek bankrotiraju ionako nasu drzavu od bankrota nista spasit nece.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije