Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO NAS ČEKA

Vakula analizirao 'ekstremno toplo' ljeto pa najavio: I jesen i zima barem malo topliji od prosjeka

Foto: Grgo Jelavic/Srecko Niketic/PIXSELL
1/4
01.09.2021.
u 07:25

Po temperaturi ovo je ljeto bilo iznimnije nego po oborini, a klimatološke će ocjene vjerojatno biti uglavnom "vrlo toplo" i "ekstremno toplo"

Unatoč ne osobito toplom kolovozu, može se ustvrditi kako je ovo ljeto opravdalo dugoročne prognoze iznadprosječno visoke srednje temperature zraka te "šarolike" ukupne sezonske količine oborine. Ostvare li se trenutačne prognoze, bit će barem malog pozitivnog odstupanja i od srednje jesenske i srednje zimske temperature zraka, navodi glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula. 

Kolovoz je bilo umjereniji od toplijeg lipnja i srpnja pa će zbog odstupanja od srednje mjesečne temperature zraka uglavnom od 0 do 2°C vjerojatno biti ocijenjen klimatološkom oznakom "normalno", u južnijim hrvatskim krajevima i "toplo". 

Po količini oborine ovogodišnji će kolovoz vjerojatno dobiti klimatološke ocjene od "sušno", možda u Rijeci i okolici čak i "vrlo sušno", preko "normalno" u primjerice Zagrebu, Osijeku, Gospiću i Kninu, do "kišno" u Dubrovniku, vjerojatno i još mjestimice te gdjegod čak "vrlo kišno", primjerice u Splitu.

Prema ukupnoj sezonskoj količini oborine ovo će "klimatološko" ljeto, odnosno lipanj, srpanj i kolovoz, vjerojatno dobiti ocjene od "vrlo sušno" u primjerice Kninu, vjerojatno i ponegdje u središnjoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu, gdje će biti i "sušno", preko "normalno" u Osijeku, Gospiću i Dubrovniku do mjestimice "kišnog", osobito u Splitu.

Po temperaturi je ovo ljeto bilo iznimnije nego po oborini, a klimatološke će ocjene vjerojatno biti uglavnom "vrlo toplo" i "ekstremno toplo". Što se tiče rekorda, ovo je u Splitu i Osijeku bilo četvrto najtoplije ljeto od početka mjerenja. Toplija su bila samo ona 2003., 2012. i 2017. godine.

Najnovije dugoročne prognoze daju umjerenu do veliku vjerojatnost u većini Hrvatske barem za malo pozitivno odstupanje srednje temperature zraka od prosječne svakog od sljedećih šest mjeseci, navodi Zoran Vakula. 

VIDEO Pijavica između Zaprešića i Samobora

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar Vakserčina
Vakserčina
09:39 01.09.2021.

Ljudi! Klimatsko zatupljenje postoji! Vjerujte u to.

Avatar Dokman
Dokman
10:57 01.09.2021.

Meteorolozi su vjerodostojni kao baba Vanga...

OL
OlujnoVrijeme
11:12 01.09.2021.

Vakula reko? Ljudi kupujte sto topliju odjecu i obucu. Provjerite kako vam prozori dihtaju i popravite sto prije ako ima propuha.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije