Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vremenska prognoza

Dokad će trajati bablje ljeto? Vakula najavio obaranje novih rekorda

Ilustracija
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
20.10.2019.
u 21:33

Na DHMZ-ovoj postaji u Maksimiru koja od 1949. mjeri temperaturu zabilježeno je da je temperatura u ovom djelu godine bila viša samo 2014. i 2018. na splitskome Marjanu

Čini se da nam se vraća ljeto, barem prema prognozama Zorana Vakule. Idućeg tjedna očekuje nas većinom suho, sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme, još uglavnom u ponedjeljak ponegdje i relativno vjetrovito, uz umjeren, gdjekad i jak jugozapadnjak, na Jadranu i jugo.

Na DHMZ-ovoj postaji u Maksimiru koja od 1949. mjeri temperaturu zabilježeno je da je temperatura u ovom djelu godine bila viša samo 2014. i 2018. na splitskome Marjanu, pri čemu razdoblje iznadprosječno visoke najviše dnevne temperature zraka traje 11 dana, od 10. listopada.

Kazao je Vakula da će se do četvrtka možda i oborit novi rekordi po pitanju maksimalne temperature, a detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

U ponedjeljak nas sunčano vrijeme očekuje u Slavoniji, Baranji i Srijemu, kao i u Hrvatskom zagorju i Međimurju. Temperature se kreću od 9 do 14 °C, a danju između 23 i 26 °C. Mogući su naleti jugozapadnog i južnog vjetra, prenosi HRT.

U Lici i na većem dijelu sjevernog Jadrana također većinom sunčano. Više će oblaka uz mogućnost za poneku kap kiše biti osobito u prvome dijelu dana u Gorskome kotaru, na širem riječkom području te u unutrašnjosti Istre. Jugozapadnjak u gorju te jugo na moru će kroz dan slabjeti. Najviša temperatura zraka bit će uglavnom od 20 do 24 °C.

U Dalmaciji, posebice u njezinoj unutrašnjosti, vjerojatno će uz prevladavajuće sunčano vrijeme biti malo toplije. No, isto tako, jutro će mjestimice u Zagori biti svježe, moguće i uz maglu. Slabo i umjereno jugo poslijepodne će okrenuti na zapadni i jugozapadni vjetar, a more biti uglavnom malo valovito.

U danima koji slijede na kopnu ipak je sve veća vjerojatnost za maglu i nisku naoblaku, osobito u srijedu, kada bi zbog manje sunca dnevna temperatura zraka mogla biti niža u nekim područjima. Ali temperatura će i dalje ostati osjetno viša nego inače u ovom dobu godine.

Na Jadranu će puhati uglavnom slab vjetar, a  u utorak ponegdje umjeren sjeverozapadni i bura, a u četvrtak i petak jugoistočni. Valja napomenuti kako bi od sredine tjedna i na moru ponegdje moglo biti magle ili niske naoblake, uglavnom na sjevernom te na dijelu srednjeg Jadrana.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

 

Ključne riječi

Komentara 6

ST
stefj
22:24 20.10.2019.

Ne znam, Vakuline prognoze su uvijek spektakularne, uvijek neki ekstremi, crvena upozorenja i sl. Znam da je čitanost bitna, no stvarno ne puše vjetar prvi puta, nije toplo u listopadu prvi puta itd... Ovo podsjeća na priču o dječaku koji je stalno vikao to je vuk, to je vuk... Tako će biti i s prognozama, ljudi otupljuju na spektakularne najave, pa onda, kada jednom bude stvarno ozbiljno, nitko neće reagirati...

ZO
Zooltan
22:28 20.10.2019.

Volim rekorde, kad bi još toplana smanjila račune za grijanje bilo bi super

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
22:52 20.10.2019.

Vakula je stručnjak za troznak, kao i neki drugi meteorolozi u Hratskoj. Meteorologija u Hrvatskoj je postala kao i horoskop. Mnogo šarlatana!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije