Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Upozorenje za 'ljekovite proizvode i pripravke': Ne nasjedajte na lažne oglase!

Oglasi s izmišljenim preporukama i savjetima uglednih hrvatskih liječnika i ljekarnika rezultirali su velikim interesom građana za tzv. ljekovitim proizvodima
13. siječnja 2021. u 20:43 9 komentara 1987 prikaza
Zagreb: Ljekarne u vrijeme covida-19
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatska liječnička komora (HLK) i Hrvatska ljekarnička komora (HLJK) upozorile su u srijedu na sve češću pojavu lažnih i netočnih oglasa o tzv. ljekovitim proizvodima, pripravcima i metodama, te su pozvale građane da ne nasjedaju na oglase o lažnim pripravcima.

BRITAIN-LONDON-COVID-19-VACCINE ROLLOUT DRUGI VAL SMRTONOSNIJI Rekordan broj umrlih u Britaniji, premijer najavio danonoćno cijepljenje

Također su pozvale nadležne institucije da žurno postupe u skladu sa svojim ovlastima.

Iz KLK-a i HLJK-a pojašnjavaju kako se u oglasima i tekstovima o lažnim pripravcima često pojavljuju izmišljene izjave ili intervjui stvarnih ili lažnih liječnika i ljekarnika.

Ističu da je stanje zadnjih mjeseci eskaliralo, a oglasi s izmišljenim preporukama i savjetima uglednih hrvatskih liječnika i ljekarnika rezultirali su velikim interesom građana za tzv. ljekovitim proizvodima.

„Upozoravamo građane da se ovdje ne radi samo o neistinitom oglašavanju te eklatantnoj krađi identiteta uglednih stručnjaka, nego i opasnosti da proizvodi koji se tako oglašavaju sadržavaju toksične tvari koje mogu ozbiljno narušiti zdravlje, pa i uzrokovati smrt“, naglasio je dr. Krešimir Luetić, predsjednik HLK-a.

Nazivanje takvih proizvoda lijekovima zakonom je zabranjeno, budući da takvi proizvodi nisu i ne mogu biti registrirani kao lijekovi, niti im se mogu pripisivati svojstva koja imaju isključivo lijekovi, navodi se u priopćenju.

Rijeka: Na Sušaku počelo cijepljenje protiv koronavirusa zdrastvenih djelatnika KBC Rijeka PARADOKSALNO Otpor cjepivu i znanosti zbog loše komunikacije i prebrzog napretka

Iz HLK-a i HLJK-a podsjećaju da je proizvodnja, oglašavanje i distribucija lijekova i medicinskih proizvoda visoko regulirana djelatnost, koja podliježe brojnim zakonskim propisima i inspekcijama.

„Zavaravajuće oglašavanje nekih proizvoda kojim se zaobilaze zakonski propisi, a građani namjerno dovode u zabludu, predstavlja izravnu ugrozu zdravlja naših građana i ugrozu javnog zdravlja u Hrvatskoj“, rekla je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Pozvala je pacijente da kupuju samo proizvode koji su registrirani za promet u Republici Hrvatskoj te su prošli sve potrebne registracijske procese i provjere kvalitete.

Prijave Komora nadležnim institucijama 

Komore, kao i njezini članovi čiji su identiteti ukradeni te zlorabljeni, prijavili su te postupke nadležnim institucijama zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela i protuzakonitih radnji.

Šibenik: Testiranje građana na koronavirus KORONAVIRUS U HRVATSKOJ U Zagrebu 141 novooboljela osoba, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji 185

Obje komore najavljuju da će se u zaštiti zdravlja građana, obratiti i Vijeću za elektroničke medije, od kojeg očekuju donošenje preporuke elektroničkim medijima vezano uz ove opasne primjere lažnog oglašavanja.

Liječnika i Ljekarnička komora ujedno pozivaju nadležne institucije, uključujući Državno odvjetništvo, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravstva te u konačnici i Ministarstvo kulture i medija RH, pod čijom su ingerencijom tiskani i elektronički mediji - da žurno postupaju u skladu sa svojim ovlastima, navodi se u priopćenju.

 

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade