Oružane snage RH

Borbena oklopna vozila Patria upućena u Litvu

Foto: MORH
1/10
25.11.2017.
u 18:46

U Litvu je krenulo 13 borbenih oklopnih vozila Patria 8x8 AMV, jedno borbeno sanitetsko oklopno vozilo Patria 8x8 AMV uz jedno borbeno oklopno vozilo za izvlačenje Patria 8x8 AMV, četiri teretna kamiona, jedan terenski kamion, terensko borbeno vozilo, elektroagregat, vagon za spavanje, dva terenska motorna vozila i 15 kontejnera

Borbena oklopna vozila Patria te druga tehnika i oprema Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) iz sastava 1. hrvatskog kontingenta NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (enhanced Forward Presence – eFP) upućena su u subotu organiziranim transportom Hrvatskih željeznica iz Zagreba u Republiku Litvu.

Organiziranim transportom HŽ-a u Litvu je krenulo 13 borbenih oklopnih vozila Patria 8x8 AMV, jedno borbeno sanitetsko oklopno vozilo Patria 8x8 AMV uz jedno borbeno oklopno vozilo za izvlačenje Patria 8x8 AMV, četiri teretna kamiona, jedan terenski kamion, terensko borbeno vozilo, elektroagregat, vagon za spavanje, dva terenska motorna vozila i 15 kontejnera, priopćila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo Ministarstva obrane (MORH).

1/10

"S obzirom na to da smo mi mehanizirano pješaštvo, ova tehnika nam je prijeko potrebna za svakodnevne aktivnosti u sklopu misije: imamo 13 borbenih oklopnih vozila Patria te jednu recovery i jednu sanitetsku Patriu koja služi, primjerice, za zbrinjavanje ranjenika“, rekao je zamjenik zapovjednika 1. mehanizirane satnije 1. bojne "Tigrovi" i pripadnik 1. HRVCON-a eFPBG–DEU, natporučnik Vedran Mandić. Istaknuo je kako su opremu utovarili zapovjednici i vozači koji su posebno obučeni za provedbu ovakvih aktivnosti.

 

Transport pripadnika OS RH i oklopnih vozila u organizaciji je i provedbi Zapovjedništva za potporu, a sva borbena oklopna vozila i ostala oprema, prevezena su sukladno važećim propisima koji se odnose na željeznički promet. Oružane snage RH još jednom su dokazale spremnost za sudjelovanje u NATO-ovoj aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti (enhanced Forward Presence – eFP) koja, osim što je izvan teritorija Republike Hrvatske, po svom opsegu i intenzitetu transporta snaga, Oružanim snagama RH predstavlja jedan od najvećih logističkih izazova.

U NATO- aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi, u 1. hrvatskom kontingentu sudjeluje 181 pripadnik Oružanih snaga RH u sklopu borbene skupine pod vodstvom Savezne Republike Njemačke, a glavninu snaga čine pripadnici mehanizirane satnije iz sastava 1. mehanizirane bojne "Tigrovi" Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

 

Ključne riječi

Komentara 260

Avatar trooso
trooso
01:40 26.11.2017.

a jesu uzeli kotao za kuhat grah i drva za kurit

FA
faraon
19:19 25.11.2017.

Glupo i nepotrebno trošenje novca na igranje rata.

GV
golub Vaso
20:56 25.11.2017.

topovsko meso po nalogu Buzina, mene je sram kakvu vazalnu vlast imamo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije