Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osveta zbog sankcija

Litavski zid prema Bjelorusiji: 550 km žilet-žice za migrante

Lithuania toughens Belarus border with razor wire to bar migrants
Foto: JANIS LAIZANS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
14.07.2021.
u 15:26

Lukašenkov trik: migranti iz Afrike dolaze na besplatno cijepljenje u Minsk i nastavljaju prema EU

Litva postavlja bodljikavu žicu protiv migranata duž granice s Bjelorusijom. Žilet-žicu protiv migranata već su 2015. godine postavile Mađarska i Slovenija.

Vlada u Minsku prebacuje migrante iz Iraka prema Litvi kako bi uzvratila za provođenje sankcija, ustvrdio je Deutsche Welleu litavski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis. Ako se ta praksa ne zaustavi, EU bi se mogao suočiti s migrantskim valovima. U Bruxellesu, gdje je na sastanku s EU kolegama, Landsbergis je istaknuo kako Bjelorusija, štoviše, koristi migrante iz ratom razorenih zemalja kao ljudski štit u pokušaju da EU primora na ublažavanje sankcija.

Dovodi ih izravnim letovima

– Riječ je o jednom hibridnom oružju koje se koristi protiv Europske unije kako bi se prisililo zajednicu europskih država na promjenu politike prema Bjelorusiji – rekao je Landsbergis tvrdeći da ima konkretne dokaze prema kojima bjeloruske pogranične jedinice podupiru prolazak grupa migranata te čak prikrivaju tragove njihova prolaska.

Sve to izgovoreno je nekoliko dana nakon što je vlada u Vilniusu proglasila izvanredno stanje te počela izgradnju 550 km dugačkog zida od žilet-žice kako bi se nosila s naglim priljevom migranata s Bliskog istoka. Otvorit će se i novi migrantski kamp za smještaj 500 osoba. Landsbergis je čak ustvrdio da sam Aleksandar Lukašenko izravnim letovima iz Bagdada prema Minsku potiče novu migrantsku rutu većinom za migrante iz Iraka. Samo je ove godine više od 1600 migranata nelegalno ušlo u Litvu iz Bjelorusije, 20 puta više nego što ih je bilo lani cijele godine. Više od tisuću pridošlica stiglo je u proteklih nekoliko tjedana, navodi su litavskih pograničnih službi.

– Moramo izvijestiti te ljude da im se laže. Obećava im se lagan prolazak prema EU, jako slobodan život u Europi. A to se neće dogoditi – rekao je Landsbergis. Ako se ruta ne blokira, ubrzo će se druge zemlje, poput Njemačke, suočiti s novim valovima migranata koji ilegalno prolaze i ulaze na teritorij zajednice. U ponedjeljak je tako Litva objavila mobilizaciju dodatnih pograničnih snaga za brzu primjenu.

– Izgleda da bjeloruske vlasti sada podupiru ilegalne migracije, možda kao revanš zbog restriktivnih mjera EU te kao odgovor na litavsku potporu civilnom društvu u Bjelorusiji – potvrdila je Landsbergisove teze Ylva Johansson, povjerenica EU za unutarnje poslove.

Još se istražuju načini na koje se ulazi u Litvu, ali se potvrđuje vjerojatnost kako se migrante u Minsk doprema s nekoliko letova na dan iz Istanbula i Bagdada. EU će na granicu Litve i Bjelorusije poslati 60 graničnih policajaca. Novija je informacija kako se uz Iračane radi i o Sirijcima, ali i o migrantima iz nekih afričkih država poput Demokratske Republike Kongo ili Kameruna kao i Senegala, Gambije, Gvineje i Malija. U tome Lukašenkova vlast primjenjuje i jedan trik – proglasila je da građani ukupno 73 zemlje mogu doći u Bjelorusiju bez vize te ostati pet dana kako bi se cijepili protiv bolesti COVID-19.

One koje litavske vlasti uspiju zadržati jako je teško vratiti u domicilne zemlje. Landsbergis je ustvrdio kako se njegova zemlja sada suočava s istim izazovima s kojima se konstantno suočavaju zemlje poput Grčke ili Španjolske.

Nužna strategija vraćanja

– Europska unija trebala bi imati zajedničku strategiju razračunavanja s takvim političkim ili hibridnim prijetnjama. Treba nam strategija vraćanja migranata u njihove zemlje jer zemlje same po sebi, bilo da se radi o Litvi, Grčkoj ili Španjolskoj same ne mogu savladati izazovan put povratka osobe koje su na nelegalan način ušle na njihov teritorij. Također, trebali bismo biti jako strogi s režimima koji koriste ovakvu vrstu oružja – rekao je Landsbergis. Traži i dodatne sankcije za Bjelorusiju, kao i za druge zemlje koje koriste sličnu taktiku.

Litavski je parlament održao jučer i posebno zasjedanje ovim povodom kako bi se prihvatilo amandmane na zakone o azilu kojima bi se smanjilo vrijeme potrebno za procjenu zahtjeva za zaštićeni status. Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjske poslove, na pitanje hoće li se zbog situacije u Litvi požuriti s novim sporazumom o migracijama u EU, odgovorio je kako je upravo zbog ovakvih situacija stvoren Frontex.

– Oformili smo ga zato da se može pomoći zemljama suočenima s migracijskim krizama – rekao je Borrell. Sudeći po srpnju, Litvu čeka vruće ljeto jer samo je u prvom tjednu srpnja u tu zemlju ušlo 800 migranata.

VIDEO Udar munje u Indiji usmrtio je 11 osoba! Većina žrtava su mlade osobe.

Ključne riječi

Komentara 7

ST
Stipan
22:54 14.07.2021.

Europa je ipak Čelična zavjesa.

BR
Branitelj2020
19:19 14.07.2021.

Znači Litva može postaviti žilet žicu za zaštitu svoje granice a kvisling Plenković to ne želi jer kao svaki kvisling izdaje svoju zemlju.

MP
miroslav.petkovic.7564
15:51 14.07.2021.

Ne znan kakve ima veze Lukasenko sa Kabulom Bagdad, ili Tripoli ili neke druge Africke drzave.Pa nije Lukasenko bombardira te zemlje ni smjenjiva sa vlasti Sadama ili Gadafija..Nek ih primi onaj ko ih tuka to nije radija Luka..Prolazio sam krozoz balticke zemlje puno naroda se iselilo napustene tvornice zardale. Nikakva napredka vidim ih puno na Ruskoj granici sipaju u karnistere benzin jadnici. Tamo dvanest ovdje cetri i pol kune benzin.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije